You are here

Αντιδρούν στη μεταφορά δικαστηρίων στο Φιλοξένια

11/07/2019 12:32

Έντονες αντιδράσεις φαίνεται να προκαλεί η απόφαση για μετατροπή του ξενοδοχείου Φιλοξένια σε δικαστήριο, με βουλευτές να κάνουν λόγο για παρανομία και εξυπηρέτηση συμφερόντων και τον γενικό ελεγκτή να διερωτάται εάν προκύπτουν ζητήματα ασφάλειας.

Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για προσωρινή εγκατάσταση του εφετείου και του εμπορικού δικαστηρίου, στο χώρο του ξενοδοχείου Φιλοξενία, σε χώρο όπου στεγάζεται σήμερα το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο στην Λευκωσία, συζητήθηκε σήμερα στην επιτροπή ελέγχου μετά από εισήγηση βουλευτών του ΑΚΕΛ και της ανεξάρτητης βουλευτού Άννας Θεολόγου, στην παρουσία του γενικού ελεγκτή και εκπροσώπων των αρμόδιων υπουργείων.

Με βάση τη σχετική απόφαση, η στέγαση των δικαστηρίων στο Φιλοξένια θα είναι προσωρινή και θα έχει διάρκεια πέντε ετών, μέχρις ότου ανεγερθούν νέα επαρχιακά δικαστήρια.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση, το κόστος μετατροπής του χώρου σε δικαστήρια, έχει υπολογιστεί σε €880 χιλ., ωστόσο σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου δικαιοσύνης, οι προσφορές ανεβάζουν το κόστος γύρω €1,5 εκ.

Κατά την τοποθέτησή του, ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης διερωτήθηκε πως μπορούν να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο κατάδικοι και ύποπτοι, με υψηλούς ξένους επισκέπτες, οι οποίοι θα συνεδριάζουν στο Συνεδριακό Κέντρο καθώς και εάν θα προκύπτουν οποιαδήποτε ζητήματα ασφάλειας. 

Σε ότι αφορά τη λειτουργία του ΑΞΙΚ στον χώρο, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου εργασίας Χρίστος Μαλεκίδης, ανέφερε ότι λήφθηκε οριστική απόφαση για μη μετακίνησή του. Όπως σημειώθηκε, από την 1η Ιανουαρίου, η ευθύνη λειτουργίας του ΑΞΙΚ θα μετακινηθεί στο υπουργείο παιδείας.

Αντιδράσεις για την μεταφορά των δικαστηρίων στο χώρο φαίνεται να εκφράζει και το υπουργείο παιδείας. Η πρόεδρος του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης Μαίρη Ιωαννίδου Κουτσελίνη, υποστήριξε ότι εάν καταληφθούν οι χώροι από τα δικαστήρια, θα καταδικαστεί η αναβάθμιση του ΑΞΙΚ.

Τόσο βουλευτές μέλη της επιτροπής ελέγχου όσο και ο πρόεδρος Ζαχαρίας Κουλίας χαρακτήρισαν λανθασμένη την απόφαση και έκαναν λόγο για παράνομη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, αφού όπως υποστήριξαν ο χώρος απαλλοτριώθηκε για άλλους σκοπούς.

Αναφέρθηκαν παράλληλα, στο ενδεχόμενο οι φορολογούμενοι να κληθούν να καταβάλουν εκατομμύρια ως αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες του χώρου ενώ, επέκριναν την πρακτική του διασκορπισμού των δικαστηρίων σε διάφορους χώρους κάτι που όπως ανέφεραν, έχει ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται δικαστές, δικηγόροι και διάδικοι.

Την επιτροπή απασχόλησε και η τυχόν επίδραση που θα έχει η απόφαση στην λειτουργία του ΑΞΙΚ, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι θα πληγεί η εκπαίδευση των φοιτητών.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου τόνισε την ανάγκη για ενέργειες που θα αναβαθμίζουν περαιτέρω το ΑΞΙΚ.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, κατήγγειλε ότι μέσω των εν λόγω ενεργειών σκοπός είναι να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα ώστε να αναλάβουν το χώρο και να προχωρήσουν στην ανέγερση πολυτελών ξενοδοχείων.

Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία της επιτροπής ελέγχου μετά την επάνοδο στις εργασίες της το Σεπτέμβριο, στην οποία όπως αναφέρθηκε, θα κληθούν να παραστούν οι συναρμόδιοι υπουργοί παιδείας, εργασίας και δικαιοσύνης για καταθέσουν τις θέσεις τους.

Της Μαρίας Χαμπή