You are here

Αντιπαράθεση στη βουλή για συμβούλους προεδρικού

05/09/2019 13:18

Ο διορισμός συμβούλων στο προεδρικό μονοπώλησε τη σημερινή συνεδρία της επιτροπής ελέγχου με το γενικό ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη να κάνει λόγο για σύγκρουση συμφερόντων.

Σημείο σοβαρής αντιπαράθεσης αποτέλεσε ο διοριμός του επιτρόπου ανάπτυξης των ορεινών περιοχών Τροόδους, Γιαννάκη Παπαδούρη και των τριών συνεργατών του.

Ο κ. Μιχαηλίδης, επεσήμανε ότι εγείρεται σοβαρό θέμα σύγκρουσης συμφερόντων, τόσο για τον επίτροπο, όσο και για τους τρεις συνεργάτες του, οι οποίοι προσλήφθηκαν ως σύμβουλοι του κ. Παπαδούρη.

«Ο επίτροπος, είναι επιχειρηματίας με δραστηριότητες στο Τρόοδος ενώ ο ένας από τους τρεις συνεργάτες του, ήταν διευθυντής στις εταιρίες του στο Τρόοδος» ανέφερε ο γενικός ελεγκτής.

Απαντώντας ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Βασίλης Πάλμας, ανέφερε ότι ο Γιαννάκης Παπαδούρης προσφέρει αμισθί τις υπηρεσίες του, ενώ οι τρεις συνεργάτες του, πρέπει να πληρώνονται για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Ο μισθός τους ανέρχεται στις €18 και €19 χιλ. ετησίως, είπε.

Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στην πρόσληψη πολιτικών συμβούλων. Δηλαδή να δημοσιοποιούνται τα προσόντα, τα καθήκοντα και οι μισθοί τους.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να ετοιμαστεί ένα σχέδιο για τις προσλήψεις των συμβούλων το οποίο δεν θα πρέπει να είναι δύσκαμπτο.

Νομοσχέδιο για κάλυψη συμβούλων

Η κυβέρνηση αποδεχόμενη τις συστάσεις του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αναφορικά με το διορισμό των συμβούλων στο προεδρικό μέγαρο, ετοιμάζει νομοσχέδιο για τη νομική κάλυψη τους, ανέφερε ο προϊστάμενος της διοίκησης του προεδρικού Θεοδόσης Τσιόλας.

Ο κ. Τσιόλας ανέφερε ότι το νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία αναμένεται ότι θα κατατεθεί μέχρι τέλος του έτους ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου για έγκριση και κατάθεση στη βουλή.

Ο κ. Τσιόλας κατέθεσε δεκασέλιδο έγγραφο στην επιτροπή και απαντώντας στις παρατηρήσεις του γενικού ελεγκτή εξέφρασε τη διαφωνία του στην θέσπιση κανονισμών σε σχέση με τις αμοιβές και τα ωφελήματα των επιτρόπων και των συμβούλων, του εκάστοτε προέδρου, καθώς και τον εκ των προτέρων καθορισμό των αναγκών και των προσόντων των συμβούλων.

Σημειώνει ότι το πολιτικό σκηνικό αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς και οι ανάγκες διαφοροποιούνται. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η διατήρηση της ευελιξίας για τα πρόσωπα, τον αριθμό, τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τις γνώσεις των συμβούλων, επισημαίνει.

Οι τόνοι ανέβηκαν και στο θέμα της πρόσληψης της γραμματέας της πρώτης κυρίας, η οποία δεν κατέχει πτυχίο πανεπιστημίου όπως δήλωσε ο κ. Μιχαηλίδης με τον κ. Τσιόλα να απαντά ότι η συγκεκριμένη γυναίκα, είχε μεγάλη πείρα, σε μεγάλη αεροπορική εταιρία και ανταποκρίνεται στα καθήκοντα τα οποία της ανατέθηκαν.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης η προεδρεύουσα της επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, χαρακτήρισε σκάνδαλο ολκής, το διορισμό του επιτρόπου για τα θέματα του Τροόδους τονίζοντας ότι «είναι αδιανόητο να εμφανίζεται κάποιος με μια μελέτη στον πρόεδρο και αμέσως να τον χρήζει επίτροπο τη στιγμή που η Δημοκρατία έχει ξοδέψει εκατοντάδες χιλιάδες για ειδικές μελέτες».

Σε έντονο τόνο ανέφερε ότι «το σκάνδαλο είναι ότι προσλήφθηκαν και οι τρεις υπάλληλοι του».

Κατάγγειλε, επίσης, ότι «αμισθί σύμβουλοι, μετατρέπονται σε έμμισθους και τα ονόματα τους δεν δημοσιοποιούνται. Διόρισαν ακόμη και σύμβουλο για την Ινδία», σημείωσε.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου δήλωσε ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί το νομικό πλαίσιο των συμβούλων, σεβόμενοι πάντοτε το δικαίωμα της διασφάλισης της επιλογής των συνεργατών και των θεμάτων εμπιστευτικότητας που τίθενται.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης κατήγγειλε ότι διαπιστώνεται διασπάθιση δημοσίου χρήματος, κατά τις προσλήψεις συμβούλων και συνταξιούχων.

«Δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση της ανεξέλεγκτης πρόσληψης συμβούλων, μάλιστα χωρίς τα κατάλληλα προσόντα σε αρκετές περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση του διορισμού του επιτρόπου για τις ορεινές περιοχές Τροόδους».

Της Ηρώς Ευθυμίου