You are here

Απαντά η βουλή για «νομοθετικά κενά» στις παρακολουθήσεις

02/05/2019 12:47

Στις κατηγορίες που δέχθηκε εκ μέρους εκπροσώπων τόσο της αστυνομίας όσο και της κυβέρνησης, για κενά στη νομοθεσία αναφορικά με την άρση του απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, απάντησε σήμερα η βουλή διαμέσου του προέδρου της επιτροπής νομικών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής και αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου, κληθείς να σχολιάσει τις εν λόγω αναφορές, σημείωσε ότι τα όποια νομοθετικά κενά εάν όντως υπάρχουν και το εάν έπρεπε να υπήρχαν στη νομοθεσία, «δεν είναι αστυνομικό άλλοθι για τη διαδικασία εξέτασης καταγγελιών για ελλείποντα πρόσωπα».

Τόνισε μάλιστα, ότι οι νομοθεσίες μπορούν να αξιοποιηθούν από θεσμικά όργανα στο πλαίσιο της νομιμότητας.

«Εάν συλλειτουργούν διαδικασίες και γεγονότα που οδηγούν σε εύλογη υποψία ενδεχόμενης διάπραξης αξιόποινης πράξης, η αστυνομία μπορεί να λειτουργήσει στο πλαίσιο της υπάρχουσας νομοθεσίας» είπε.

Πρόσθεσε ότι η εξαφάνιση ενός προσώπου δεν αποτελεί νομικό λόγο για να ζητηθεί άρση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, αλλά αποτελεί αφορμή για διερεύνηση και αφού τεκμηριωθούν στοιχεία να ζητηθεί η άρση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων.

Κοινή συνεδρίαση επιτροπών νομικών – ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το θέμα των ημερών, σε σχέση με τις κατά συρροή δολοφονίες ελλειπουσών γυναικών και κοριτσιών και τις ενέργειες που ακολουθούνται σε παρόμοιες περιπτώσεις, αποφασίστηκε όπως συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα σε κοινή συνεδρίαση της επιτροπής νομικών και της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην οποία είχε ήδη εγγραφεί σχετικό θέμα.

Σε συνεννόηση με την πρόεδρο της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Στέλλα Κυριακίδου, αποφασίστηκε όπως ζητηθεί ενημέρωση από την αστυνομία και άλλα εμπλεκόμενα θεσμικά όργανα, σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε περιπτώσεις ελλειπόντων προσώπων.

Η κοινή συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 9 Μαΐου και σε αυτήν έχουν κληθεί να παραστούν μεταξύ άλλων, ο υπουργός δικαιοσύνης, ο αρχηγός της αστυνομίας, η επίτροπος διοικήσεως, η επίτροπος προστασίας δικαιωμάτων του παιδιού, η επίτροπος ισότητας, ο πρόεδρος του συνδέσμου οικιακών βοηθών, η νομική υπηρεσία και ο παγκύπριος δικηγορικός σύλλογος.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο παραίτησης του υπουργού δικαιοσύνης και του αρχηγού της αστυνομίας μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, ο κ. Γεωργίου, ανέφερε ότι τα θεσμικά όργανα δεν παραιτούνται. «Παραιτούνται οι εκπρόσωποι τους, αλλά τα ίδια τα θεσμικά όργανα είναι εκεί», είπε.

Σημείωσε ότι σκοπός της συνεδρίασης «δεν είναι να υπεισέλθουμε στον ρόλο της τριμελούς επιτροπής που ορίστηκε μετά τη διάπραξη των κατά συρροή εγκλημάτων αλλά, η ενημέρωση σχετικά με την πρακτική που ακολουθείται από τα θεσμικά όργανα σε αυτές τις περιπτώσεις, το να διαφανούν τυχόν αδυναμίες διαχείρισης και όπου υπάρχει δυνατότητα στο πλαίσιο της νομιμότητας, να προχωρήσουμε σε νομοθετικές ενέργειες για τη συμπλήρωση ενδεχόμενων κενών».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, διέψευσε τις αναφορές περί νομοθετικών κενών καθώς όπως είπε «η νομοθεσία είναι εκεί και μπορούσαν να ζητηθούν σχετικά διατάγματα από την εισαγγελία».

Έκανε παράλληλα λόγο για κενά και ελλείψεις στη διαδικασία χειρισμού και διερεύνησης τέτοιων υποθέσεων, που φαίνονται «από την αδιαφορία και την αμέλεια που επέδειξαν ίσως συγκεκριμένα πρόσωπα που ενώ υπήρχαν τα εργαλεία δεν προχώρησαν», είπε.

Οι αναφορές έγιναν στο πλαίσιο της συζήτησης τροπολογιών επί του νομοσχεδίου σχετικά με το απόρρητο ιδιωτικής επικοινωνίας, το οποίο όπως ανέφερε ο κ. Γεωργίου δεν παραπέμπεται στην ολομέλεια στις 10 Μαΐου. Όπως ανέφερε, η συζήτηση θα πρέπει να συνεχιστεί στην παρουσία της νομικής υπηρεσίας.

Στόχος, πρόσθεσε, είναι να συνεχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου από τις αρχές Ιουνίου ώστε να ψηφιστεί πριν το κλείσιμο της βουλής για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ορισμένες προτάσεις και σημεία που απασχόλησαν την επιτροπή, αφορούν μεταξύ άλλων στην αύξηση των ποινών σε περίπτωση αποκάλυψης στοιχείων, στην εξουσιοδότηση παρακολούθησης, στην ευθύνη του ατόμου που κάνει την παρακολούθηση και στα δικαιώματα των θιγέντων προσώπων.

Της Μαρίας Χαμπή