You are here

Απλήρωτοι κινδυνεύουν να μείνουν ημικρατικοί

27/01/2022 18:06

Απλήρωτοι κινδυνεύουν να μείνουν οι εργαζόμενοι σε πολλούς ημικρατικούς οργανισμούς από την 1η Μαρτίου, καθώς ακόμα να κατατεθούν οι προϋπολογισμοί τους στην Βουλή για ψήφιση.

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατά την ψήφιση δωδεκατημορίου για το μήνα Φεβρουάριο του 2022, η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, δήλωσε ότι εκκρεμεί ακόμα η κατάθεση 18 προϋπολογισμών από το σύνολο των 47 ημικρατικών οργανισμών που εγκρίνει η Βουλή.

Τόνισε ότι βρισκόμαστε στο τέλος Ιανουαρίου και με την ψήφιση του δωδεκατημορίου Φεβρουάριου τελειώνει η οποιαδήποτε συνταγματική δυνατότητα έχει η Βουλή για χρηματοδότηση αυτών των οργανισμών.

Η κ. Ερωτοκρίτου έκανε λόγο για περιφρόνηση της Βουλής από τους οργανισμούς και τα αρμόδια υπουργεία, επισημαίνοντας ότι τους απεύθυναν επιστολές τόσο η ίδια όσο και η πρόεδρος του σώματος, χωρίς αντίκρισμα.

Ξεκαθάρισε ότι είναι αδύνατο στις τέσσερις συνεδρίες της Ολομέλειας του σώματος να γίνει κατορθωτό η ψήφιση των προϋπολογισμών των ημικρατικών οργανισμών που εκκρεμεί η εξέταση από κοινοβουλευτικές επιτροπές ή κατάθεση τους στην Βουλή.

Παντελώς απαράδεκτο χαρακτήρισε από την πλευρά της το γεγονός ότι δεν κατατέθηκαν ακόμα οι προϋπολογισμοί 18 ημικρατικών Οργανισμών.

Ανέφερε ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί που δεν έχουν καταθέσει τους προϋπολογισμούς τους είναι οι ΑΗΚ, Αρχή Λιμένων, ΡΙΚ, Ταμείο Δημοσίων Δαπανών, ΟΝΕΚ, Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, ΟΑΥ, Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αρχής Αντιμέτωπής Εξαρτήσεων, του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, του Ανεξάρτητου Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης, του Συμβουλίου Εγγραφής Εργοληπτών, του ΟΚΥΠΥ, της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας, της Εθνικής Αρχής Εποπτείας Καζίνου και του Συμβουλίου Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Με δωδεκατημόριο 33 ημικρατικοί

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί οι προϋπολογισμοί 14 ημικρατικών  Οργανισμών, ενώ 33 θα λειτουργήσουν με δωδεκατημόρια το Φεβρουάριο.

Οι ημικρατικοί που έχουν εγκεκριμένους προυπολογισμούς είναι οι ΧΑΚ,  ΚΥΠΕ,  Ταμείο Τ/Κ Περιουσιών, Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος, Κεντρικός Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών, Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Ειδικό Ταμείο του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία, Δημοσιονομικό Συμβούλιο, Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, ΘΟΚ και Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης.

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα το δωδεκατημόριο Φεβρουάριου, ενώ σήμερα κατέθεσε στη Βουλή τον προϋπολογισμό της η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων.

Εξάλλου, η Βουλή ενέκρινε σήμερα τους προϋπολογισμούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου και του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία για το 2022.

Της Ελένης Χαραλάμπους