You are here

Από τα δικαστήρια θα περάσουν οι νέοι δήμοι

05/04/2022 07:23

Μέσω δικαστηρίων φαίνεται ότι θα περάσει η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς αντιμετωπίζει νέα εμπόδια πριν καν τεθεί σε εφαρμογή. Από την μια εκκρεμεί η αναπομπή τμήματος των νόμων που αφορούν τους νέους δήμους Ακάμα και Πόλης Χρυσοχούς και από την άλλη, δήμοι και κοινότητες προειδοποιούν ότι θα κινηθούν δικαστικά κατά των αποφάσεων της Βουλής.

Κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται να σχηματίζουν πλειοψηφία για την απόρριψη της αναπομπής μέρους της νομοθεσίας εκ μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας που θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη.

ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Κίνημα Οικολόγων έχουν εκφράσει ήδη την πρόθεση τους να απορρίψουν την αναπομπή του προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch και η ΕΔΕΚ, προσανατολίζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Την ίδια ώρα, ΔΗΣΥ και ΔΗΠΑ αναμένεται να στηρίξουν την αναπομπή, ενώ το ΕΛΑΜ κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση καταψήφισης της, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε αναφορά του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο, εξέλιξη που θα βάλει στον πάγο τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης μέχρι τη λήψη τελικής απόφασης.

Η χθεσινή προσπάθεια του υπουργού Εσωτερικών στη Βουλή, δεν έπεισε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν τον ΠτΔ σε αναπομπή του νόμου.

Δήμοι και κοινότητες τουμπάρουν τη μεταρρύθμιση

Έτοιμοι να τουμπάρουν τη μεταρρύθμιση εμφανίζονται δήμοι και κοινότητες που διαφωνούν με τις συνενώσεις και συμπλεγματοποιήσεις που προνοούν οι νόμοι που ψηφίστηκαν στις 3 Μαρτίου.

Μετά την Ένωση Κοινοτήτων που μετέφερε την πρόθεση αρκετών κοινοτήτων να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, σειρά πήρε ο δήμος Αγλαντζιάς, ο οποίος ενημέρωσε την επιτροπή Εσωτερικών ότι εάν εφαρμοστεί ο νόμος όπως ψηφίστηκε προβλέποντας ένταξή του στο Δήμο Λευκωσίας, θα προσφύγει στη δικαιοσύνη. Μάλιστα ο δήμος, κατέθεσε στην Επιτροπή σχετική γνωμάτευση εκ μέρους του δικηγορικού γραφείου Τ. Παπαδόπουλου.

Σε σχετική επιστολή προς την Επιτροπή, ο δήμος αναφέρει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών (74%), επιθυμούν τη δημιουργία του Δήμου Αθαλάσσας και την ένταξη του Δήμου Αγλαντζιάς σε αυτόν, ενώ επισημαίνει ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία της Αγλαντζιάς όπως προνοείται στην Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τέλος απευθύνει έκκληση στη Βουλή για ανατροπή της απόφασης που προβλέπει την ένταξη του Δήμου Αγλαντζιάς στο Δήμο Λευκωσίας και την ένταξη του στο Δήμο Αθαλάσσας, για αποφυγή νομικών διαδικασιών, οι οποίες όπως αναφέρει έχουν πολύ καλές πιθανότητες να διακόψουν την προσπάθεια για μεταρρύθμιση στην ολότητας της.

Της Ελένης Χαραλάμπους