You are here

Αποδοχή αναπομπής για κίνητρα κινηματογράφου

30/11/2018 16:20
Με «σολομωνική» όπως χαρακτήρισε τη διαδικασία, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, η Ολομέλεια της Βουλής αποδέχθηκε κατά πλειοψηφία την αναπομπή του νόμου με τον οποίο θα παραχωρηθούν φορολογικές πιστώσεις επί των επιλέξιμων δαπανών που αντιστοιχούν σε ποσοστό ύψους μέχρι πενήντα τοις εκατόν (50%) του εισοδήματος προσώπου που δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής ταινιών, σειρών και άλλων συναφών προγραμμάτων οπτικοακουστικής, και να παραχωρηθούν φορολογικές εκπτώσεις για δαπάνες που διενεργούνται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην κινηματογραφική υποδομή και σε τεχνολογικό εξοπλισμό στον τομέα της οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

 
Η αναπομπή έγινε αποδεχτή με 37 ψήφους υπέρ , 3 εναντίον και  1 αποχή και η τροποποίηση του νόμου ψηφίστηκε με 37 ψήφους υπέρ και 2 αποχές.
 
Ο νόμος που αναπέμφθηκε, είχε αναδρομική ισχύ όπως προέβλεπε το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση από 1.1.2018.  Αυτή η αναδρομικότητα όμως δεν μπορεί να ισχύσει αφού το Σχέδιο θα πρέπει να δημοσιευτεί και να εφαρμοστεί μετά την ψήφιση του Νόμου για μελλοντικές δαπάνες και όχι για δαπάνες που πιθανόν έγιναν και που με την αναδρομικότητα του νόμου θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη για παροχή φορολογικής ελάφρυνσης. 
 
Ο νόμος,  αφού έγινε αποδεκτή η αναπομπή τροποποιήθηκε με απάλειψη της αναδρομικότητας και αφού έγινε διόρθωση ώστε τα φυσικά πρόσωπα να καταστούν δικαιούχα των εν λόγω φορολογικών κινήτρων, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 651/2014.
 
Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε ότι έγινε αναπομπή του νόμου για αντισυνταγματική πρόνοια που περιείχε το νομοσχέδιο.
 
Πρόσθεσε πως έγινε η αλλαγή για τα φυσικά πρόσωπα, αλλά, ανέφερε, «για να είμαστε δίκαιοι με τα του οίκου μας, η αντισυνταγματικότητα οφειλόταν σε πρόνοια του νομοσχεδίου που ήρθε στη Βουλή».
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε πως στο δικαιολογητικό που συνόδευσε την αναπομπή γίνεται αναφορά σε αντισυνταγματικότητα για την αναδρομικότητα.
 
Πρόσθεσε πως τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών η θέση του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων για παραβίαση κοινοτικού κεκτημένου σε ό,τι αφορά την πρόνοια του νόμου  για την ενίσχυση των φυσικών προσώπων και είπε ενώπιον της Βουλής το δεδομένο πως «είτε ψηφίσει υπέρ της αναπομπής, είτε καταψηφίσεις τα ζητήματα παραμένουν και  εμείς βρήκαμε αυτή τη σολομωνική», όπως ανέφερε.
 
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως η τροπολογία για τα φυσικά πρόσωπα την οποία έκανε η Βουλή δεν είχε συνταγματικό ελάττωμα αλλά η αναπομπή έγινε επειδή διαφωνούσε ο Πρόεδρος.
 
Σε ό,τι αφορά την αναδρομικότητα, στην οποία έπασχε συνταγματικά ο αναπεμφθείς νόμος, ο κ. Περδίκης διερωτήθηκε γιατί η Νομική Υπηρεσία δεν έλεγξε επαρκώς το νομοσχέδιο και γιατί δεν το εντόπισε η Βουλή;
 
Πως πέρασε; Συνέχισε να διερωτάται διατυπώνοντας τη θέση ότι η αναδρομικότητα έχει οσμή σκανδάλου.
 
Ο κ. Περδίκης ανέφερε επίσης ότι δέχθηκε κατσάδα από τον Γενικό Εισαγγελέα επειδή είπε πως θα έπρεπε να το δουν στη  Νομική Υπηρεσία.
 
Η ανεξάρτητη Βουλευτής Άννα Θεολόγου εξέφρασε την άποψη πως αν δεχθούμε την αναπομπή, θα πάμε να ψηφίσουμε κάτι που μπορεί να αναπεμφθεί εκ νέου.