You are here

Αποφασίζει για εκλογικό νόμο η ολομέλεια

01/07/2020 07:01

Τελική απόφαση επί σειράς προτάσεων νόμου που αφορούν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει εκλογικές διαδικασίες θα κληθεί να λάβει την ερχόμενη Παρασκευή, η ολομέλεια της βουλής.

Ενώπιον της ολομέλειας τίθενται εννέα προτάσεις νόμου τις οποίες εξέτασε η επιτροπή εσωτερικών της βουλής, με τις περισσότερες να αφορούν τον περιορισμό της θητείας σε διάφορα αξιώματα.

Όπως ανέφερε στη StockWatch, η πρόεδρος της επιτροπής εσωτερικών Ελένη Μαύρου, οι πλείστες των εκλογικών προτάσεων που θα τεθούν την Παρασκευή ενώπιον της ολομέλειας δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν την απαραίτητη πλειοψηφία για έγκριση τους από τη βουλή. «Ορισμένες που συγκεντρώνουν πλειοψηφία δεν αφορούν ουσιαστικά ζητήματα, αλλά πιο τεχνικά θέματα», ανέφερε.

Τέσσερις προτάσεις νόμου του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα, προβλέπουν ότι πρόσωπο που έχει ήδη υπηρετήσει για δύο θητείες στο αξίωμα του αιρετού μέλους σχολικής εφορίας, ή του κοινοτάρχη ή του μέλους κοινοτικού συμβουλίου, ή του δημάρχου ή του μέλους δημοτικού συμβουλίου, ή του μέλους του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, δεν θα δύναται να επανεκλεγεί στο αντίστοιχο αξίωμα. Οι τέσσερις προτάσεις εκκρεμούν στη βουλή από το 2017.

Η βουλή ενέκρινε αντίστοιχη ρύθμιση τον Δεκέμβριο του 2019, για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά απέρριψε παρόμοια πρόταση για τους βουλευτές.

Ενώπιον της ολομέλειας θα τεθούν και δύο προτάσεις του ΑΚΕΛ με βάση τις οποίες εκλογείς με δυσκολίες στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις προεδρικές εκλογές, λόγω τυφλότητας ή άλλης ανικανότητας, θα μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από τον προεδρεύοντα εκλογής ή άλλο άτομο της εμπιστοσύνης τους, ενώ αναθεωρούνται και ορισμένες διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία εκλογικών κέντρων, σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές.

Παράλληλα, στην ολομέλεια προωθείται πρόταση του ΔΗΣΥ ώστε οι επαναπατρισθέντες μετανάστες οι οποίοι κατάγονται από κατεχόμενες περιοχές να μπορούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους της επαρχίας από την οποία κατάγονται και όχι της επαρχίας που διαμένουν μετά τον επαναπατρισμό τους, όπως ισχύει σήμερα. Η πρόταση του ΔΗΣΥ κατατέθηκε το 2008 ενώ ανάλογη πρόταση έχει κατατεθεί από το ΕΛΑΜ το 2020.

Ακόμα, τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί επί πρότασης της Συμμαχίας Πολιτών ώστε να καταστεί δυνατή η αυτεπάγγελτη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο των προσώπων που αποκτούν ο δικαίωμα του εκλέγειν και πρότασης του ΕΛΑΜ ώστε για σκοπούς εγγραφής προσώπων στον εκλογικό κατάλογο να μη διεξάγεται προσωπική συνέντευξη, όπως ισχύει σήμερα σε ορισμένες περιπτώσεις

Η πλειοψηφία της ολομέλειας της βουλής απέρριψε την περασμένη εβδομάδα δύο προτάσεις που αφορούσαν αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία.

Η μια πρόταση προήλθε από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Παύλο Μυλωνά και το ΕΛΑΜ και αφορούσε κατάργηση της παρουσίας εκπροσώπων των κομμάτων στο χώρο διεξαγωγής της ψηφοφορίας για τις βουλευτικές εκλογές. Η δεύτερη πρόταση κατατέθηκε από το Κίνημα Οικολόγων και αφορούσε στην απαγόρευση παρουσίας των ίδιων των υποψηφίων και των εκπροσώπων κομμάτων στα εκλογικά κέντρα και απαγόρευση αναφώνησης του ονόματος και του αριθμού εκλογικού βιβλιαρίου κάθε εκλογέα που εισέρχεται στο εκλογικό κέντρο για σκοπούς ψηφοφορίας στις ευρωεκλογές.

Ενώπιον τη επιτροπής εσωτερικών εκκρεμούν πρόσθετες προτάσεις νόμου και σχέδιο απόφασης σε σχέση με τη νομοθεσία που διέπει τις βουλευτικές εκλογές, μεταξύ άλλων και την αύξηση του αριθμού των βουλευτών.

Της Μαρίας Χαμπή