You are here

Αρχίζουν από το νομοσχέδιο για τους πληροφοριοδότες

06/10/2021 19:41

Χωρίς να διεξαχθεί νομοθετικό έργο εξελίχθηκε η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, αναφορικά με την θέσπιση νομοθεσίας που να προστατεύει τους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος.

Η συνεδρία σημαδεύτηκε από αντιπαράθεση της βουλεύτριας του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου και της εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας κ. Θεοδώρου, για το αν θα έπρεπε να συζητηθεί το νομοσχέδιο ή η πρόταση νόμου που έχει ενώπιον της η Επιτροπή για το θέμα.

Η Νομική Υπηρεσία κατάθεσε ενώπιον της  Βουλής νομοσχέδιο το οποίο ετοίμασε και αφορά σε ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία, ευρωπαϊκής οδηγίας, η οποία θα πρέπει να υιοθετηθεί πριν το τέλος του χρόνου, σχετικά με την προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του δικαίου της Ένωσης.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι βρίσκεται ενώπιον της Βουλής εδώ και περίπου ένα χρόνο πρόταση νόμου που ετοίμασε η Βουλή των Αντιπροσώπων και περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Οδηγία, αλλά επιπλέον πρόταση νόμου που κατάθεσε η ίδια από το 2016, η οποία θωρακίζει  τους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος.

Μετά από έντονο διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών, με την σύμφωνη γνώμη και των μελών της Επιτροπής, ανακοινώθηκε ότι θα συζητηθεί το νομοσχέδιο που ετοίμασε η Βουλή.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση του πολυσέλιδου νομοσχεδίου θα πραγματοποιηθεί σε έκτακτες συνεδρίες της Επιτροπής, καθώς το πρόγραμμα της είναι βαρυφορτωμένο.

Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου, που συμμετείχε στη συνεδρίαση ανέφερε ότι παρέλαβε το πολυσέλιδο νομοσχέδιο πριν από μια εβδομάδα και δεν πρόλαβε να το μελετήσει.

Ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου δήλωσε ότι μετά από μια απλή ανάγνωση των κειμένων του νομοσχεδίου και της πρότασης νόμου διαπίστωσε διαφορές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρατηρηθούν προβλήματα στον μέλλον.

 Σκοπός των προωθούμενων ρυθμίσεων είναι να προβλεφθούν συμπληρωματικά μέτρα προστασίας των προσώπων που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς επίσης και μέτρα επιείκειας για εκείνους που εμπλέκονται αλλά συνεργάζονται πλήρως με τις αρχές, για την πλήρη αποκάλυψη και δίωξη όλων των υπαιτίων πράξεων διαφθοράς.

Ε.Χ.