You are here

Ασάφειες και κενά για τις στρατηγικές αναπτύξεις

16/06/2022 12:01

Kενά και σοβαρές ασάφειες στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο για διευκόλυνση των στρατηγικών αναπτύξεων, το οποίο τέθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, εντοπίζουν τα μέλη της επιτροπής.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις στρατηγικών αναπτύξεων.

Όπως αναφέρθηκε από το βουλευτή Πανίκο Λεωνίδου, προσδιορισμοί και εισηγήσεις απουσιάζουν όπως ο προσδιορισμός του φυσικού ή νομικού προσώπου για τις αναπτύξεις.

Ακόμη, παρατηρήσεις υποβλήθηκαν και από εκπρόσωπο του ΕΤΕΚ όσον αφορά τις άδειες για φωτοβολταϊκά όπου δεν ξεκαθαρίζεται στη πρόταση οι άδειες που χρειάζονται, επισημαίνοντας ότι σε τέτοια επένδυση χρειάζεται άδεια από την πολεοδομία, άδεια οικοδομής, άδεια από το Τμήμα Περιβάλλοντος και άδεια από την ΡΑΕΚ.

Αρκετές ήταν οι παρατηρήσεις, ειδικά για τις συνέπειες στις τοπικές αρχές από τις οποίες αφαιρείται η άδεια οικοδόμησης.

Διευκρινήσεις δόθηκαν από την πολεοδομία, ότι οι εξουσίες του ΥΠΕΣ για το ζήτημα εκχωρούνται μέχρι τους τέσσερις μεγάλους δήμους. Οπότε, η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει με βάση τις αδειοδοτήσεις και τις διαδικασίες για μια ταχεία ρύθμιση.

Ο  βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας, υπογράμμισε το σημείο ταχείας ρύθμισης ρωτώντας λεπτομέρειες για τις αρμοδιότητες πριν δοθούν οι άδειες.

Ο κ. Λεωνίδου, επισήμανε ότι εάν το ζήτημα είναι οι άδειες θα έπρεπε να εξεταστεί και το ενδεχόμενο μιας εγκυκλίου. Από την άλλη ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας, τόνισε δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί το fast fact, απλά για να γίνεται πιο γρήγορα η διαδικασία.

Η βουλευτής των Οικολόγων Αλεξένατρα Ατταλίδου δήλωσε ότι δεν μπορεί να μιλάμε για αναπτύξεις από τη στιγμή που συνδέονται ξένες επενδύσεις με τις επικαλούμενες αναπτύξεις, εξηγώντας ότι το θέμα θα έπρεπε να το μελετά το ΥΠΟΙΚ αφού γίνεται συζήτηση για μακροχρόνιες επενδύσεις της οικονομίας του τόπου.

Αναπτύξεις και όχι επενδύσεις

Σε αναπτύξεις και όχι επενδύσεις θα αναφέρεται το σχέδιο, μετά από αλλαγή της επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα είχε κατατεθεί στην επιτροπή αναθεωρημένο νομοσχέδιο και προσχέδιο κανονισμού για το ζήτημα, στο πλαίσιο προσπαθειών της κυβέρνησης για άντληση υγιών και παραγωγικών επενδύσεων. 

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του με το τέλος της επιτροπής ο βουλευτής Νίκος Σύκας, το νομοσχέδιο αφορά αναπτύξεις πέραν των €20 εκατ., με χρονοδιάγραμμα ενός έτους με διαδικασία έγκρισης, υλοποίησης και παροχής πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας.

Η κ. Ατταλίδου πρόσθεσε στις δηλώσεις της ότι το θέμα των επενδύσεων πρέπει να αποσυνδεθεί από τις κτιριακές αναπτύξεις, ενώ δεν θα γίνουν αποδεκτά πολεοδομικά κίνητρα εις βάρος του περιβάλλοντος και υπέρ των δήθεν επενδύσεων.

Εισήγηση της είναι η δημιουργία επιτροπής για την εξέταση της κάθε αίτησης επενδύσεων εν μέσω και της πράσινης συμφωνίας και του στόχου της ΕΕ «Fit for 55».

 
Της Μαρίας Κυριακίδου