You are here

Αβέβαιη η μεταρρύθμιση παρά την αναβολή εκλογών

03/12/2021 07:29

Αβέβαιη εξακολουθεί να παραμένει η μορφή που θα λάβει η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ειδικότερα σε ότι αφορά τον τελικό αριθμό των δήμων, καθώς και το εάν θα χρειαστεί τελικά η συγκατάθεση των δημοτών για τις συνενώσεις μεταξύ δήμων και κοινοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία της Βουλής ανέβαλε τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρατείνοντας τη θητεία των δημοτικών και κοινοτικών αρχών μέχρι το Μάιο του 2024, έτσι ώστε να υπάρξει χρόνος για να διαμορφωθούν συγκλίσεις για υλοποίηση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ωστόσο, ούτε η χθεσινή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, δεν έβγαλε άσπρο καπνό, καθώς παραμένουν ανοικτά τα δύο πιο κρίσιμα ζητήματα, τα οποία θα μπορούσαν να τινάξουν την όλη προσπάθεια στον αέρα.

Τα κόμματα ετοιμάζονται να καταθέσουν σωρεία τροπολογιών επί σειράς ζητημάτων στα οποία καταγράφηκε διαφωνία κατά τη χθεσινή συνεδρία, όπως η συνένωση δήμων με κοινότητες, η συνένωση δήμων με άλλους δήμους και κοινοτήτων με άλλες κοινότητες. Οι τροπολογίες αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση την ερχόμενη Δευτέρα.

Στο τραπέζι παραμένουν επίσης, για να συζητηθούν ξανά την ερχόμενη Δευτέρα το ζήτημα της διεξαγωγής ή όχι παγκύπριου δημοψηφίσματος ή τοπικών δημοψηφισμάτων, καθώς και η επίλυση ενστάσεων δήμων και κοινοτήτων σε προτεινόμενες συνενώσεις και συμπλεγματοποιήσεις.

Την Επιτροπή απασχόλησε ιδιαίτερα χθες το ζήτημα των δημοψηφισμάτων. Επί τάπητος τέθηκαν προτάσεις που αφορούν στη διεξαγωγή ή όχι δημοψηφισμάτων, στο χρόνο διεξαγωγής τους, στο περιεχόμενο του δημοψηφίσματος ή των δημοψηφισμάτων, στο ενδεχόμενο διεξαγωγής παγκύπριου ή τοπικών δημοψηφισμάτων, καθώς και στη βαρύτητα που θα έχει το αποτέλεσμά μιας τέτοιας διαδικασίας, ως προς τις ενοποιήσεις και συμπλεγματοποιήσεις δήμων και κοινοτήτων που θα συμφωνήσει η Επιτροπή και θα τεθούν προς ψήφιση.

Σημειώνεται ότι τα νομοσχέδια που βρίσκονται ενώπιον της Επιτροπής, αναφέρονται σε τοπικά δημοψηφίσματα, ωστόσο το περιεχόμενό τους δεν έχει καθοριστεί, καθώς υπάρχουν ανοιχτά τεχνικά και νομικά ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ, οι Οικολόγοι και το ΕΛΑΜ προκρίνουν τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων.

Το ΔΗΚΟ τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, ωστόσο όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής, οριστική απόφαση θα ληφθεί σε σύσκεψη την ερχόμενη Κυριακή.

Ο ΔΗΣΥ και η ΔΗΠΑ τάσσονται κατά της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων. Ο ΔΗΣΥ, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται να διεξαχθούν δημοψηφίσματα, δηλώνει ότι στο ενδεχόμενο απόφασης για πραγματοποίηση τους, προκρίνει ένα παγκύπριο δημοψήφισμα.

Αντίδραση Νουρή στις διαφωνίες δήμων και κοινοτήτων

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το θέμα των δεκάδων διαφωνιών δήμων και κοινοτήτων στο να ενσωματωθούν σε κάποιες από τις νέες οντότητες. Το θέμα δεν τέθηκε προς συζήτηση κατά τη χθεσινή συνεδρία εξαιτίας της απουσίας του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή από τη συνεδρία, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Ωστόσο, σε σημείωμα που απέστειλε χθες στην Επιτροπή, ο κ. Νουρής επανέλαβε ότι «δεν είναι δυνατόν μετά από χρόνια συζητήσεων και την παράθεση σωρείας μελετών και επιχειρημάτων να κατατίθενται εισηγήσεις για τη διατήρηση συγκεκριμένων οντοτήτων που ήδη πνέουν τα λοίσθια με το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας τους, για την επιλεκτική και ατεκμηρίωτη συνένωση τους με Δήμους ή Κοινότητες, που τίποτε δεν έχουν να τους προσφέρουν, απλά για να αποκομιστούν πολιτικά ή κομματικά οφέλη».

Ο υπουργός τονίζει ότι με την κατάθεση κάποιων εισηγήσεων από μέλη της Επιτροπής αλλά και την ατεκμηρίωτη αύξηση του αριθμού των νέων οντοτήτων από 17 που προνοείτο στο Κυβερνητικό Νομοσχέδιο, σε 20, με πιθανότητα μάλιστα περαιτέρω αύξησης, θα τεθεί σε κίνδυνο «και η προσπάθεια που όλοι μαζί καταβάλαμε αλλά και η βιωσιμότητα της ίδιας της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Εκφράζει την ελπίδα ότι έστω την υστάτη, θα πρυτανεύσει το ίδιο ακριβώς εποικοδομητικό πνεύμα που διέκρινε τη συζήτηση όλο αυτό το διάστημα και θα αποφευχθεί η πρόκριση «καταστροφικών σεναρίων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία η Επιτροπή έκλεισε εκκρεμότητες σε θέματα που αφορούσαν εισηγήσεις της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων, σε σχέση με τα υπό συζήτηση νομοσχέδια και σε θέματα που αφορούν αρμοδιότητες αντιδημάρχων και συμβουλίων.

Της Ελένης Χαραλάμπους