You are here

Αξιοποίησης τεχνολογίας στην οργάνωση κοινοβουλευτικού έργου

04/10/2021 15:16

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου υπογράμμισε τη σημασία αξιοποίησης της τεχνολογίας και την ανάγκη εκσυγχρονισμού των μεθόδων εργασίας των μικρών κοινοβουλίων, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις που συνδέονται με την οργάνωση του κοινοβουλευτικού έργου.

Η κ. Δημητρίου μιλούσε στο πλαίσιο των εργασιών της 14ης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης που διεξάγονται σήμερα στην πόλη Herceg Novi του Μαυροβουνίου. Σε αυτή συμμετέχουν οι Πρόεδροι ή εκπρόσωποί των Κοινοβουλίων του Αγίου Μαρίνου, της Ανδόρας, της Ισλανδίας, του Λουξεμβούργου, του Μαυροβουνίου και του Μονακό.

Στο πλαίσιο συζήτησης για τις προκλήσεις και τα πλεονεκτήματα που σχετίζονται με τις καινοτομίες και τον εκσυγχρονισμό των κοινοβουλίων των μικρών κρατών, η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η σημασία της αξιοποίησης των εργαλείων της τεχνολογίας, υπήρξε καθοριστική στην επιτυχή προσαρμογή των κοινοβουλίων στα νέα δεδομένα που επέφερε η πανδημία του COVID-19.

Η κ. Δημητρίου επισήμανε ότι η ψηφιακή μετάβαση και η ψηφιοποίηση των εργασιών της Βουλής των Αντιπροσώπων λίγο πριν την πανδημία, κατέστησαν δυνατή την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας, κυρίως χάρη στην ευελιξία που επιδείχτηκε όσον αφορά τη διάδοση των πληροφοριών.

Σημείωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση νέων μεθόδων εργασίας προς διευκόλυνση του έργου της, βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της και μείωση του χάσματος μεταξύ του μικρού μεγέθους της και του μεγάλου όγκου εργασίας που καλείται να διεκπεραιώσει.

Ο εκσυγχρονισμός αποτελεί στρατηγική επιλογή της Βουλής των Αντιπροσώπων, παρά το σημαντικό κόστος που αυτό συνεπάγεται, υπογράμμισε η κ. Δημητρίου.

Τα κοινοβούλια των μικρών κρατών, επισήμανε η Πρόεδρος της Βουλής, λόγω της ευελιξίας που τους προσδίδει το μικρό τους μέγεθος και αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητα και την καινοτομία στον τρόπο λειτουργίας τους, μπορούν να προσπεράσουν τους περιορισμούς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και να καταστούν όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά.

Η κ. Δημητρίου τόνισε ότι η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης αποτελεί ένα πολύ ξεχωριστό φόρουμ διακοινοβουλευτικού διαλόγου και ανταλλαγών μεταξύ των μικρών κρατών Ευρώπης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και εξέφρασε ικανοποίηση για την κοινή βούληση των συμμετεχόντων Κοινοβουλίων να ενδυναμώσουν περαιτέρω αυτό τον διάλογο και τη μεταξύ τους συνεργασία, στη βάση των κοινών χαρακτηριστικών και ιδιαιτεροτήτων τους.

Η ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών, υπογράμμισε η κ. Δημητρίου, αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των κοινοβουλίων των μικρών κρατών, το οποίο μπορεί να αντισταθμίσει τους περιορισμένους πόρους που αυτά έχουν στη διάθεσή τους.

Η δύναμη των μικρών κρατών Ευρώπης πηγάζει από την ενότητά τους, κατέληξε η κ. Δημητρίου.