You are here

Αυστηρότερος έλεγχος για εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων

19/04/2019 13:18

Με τις θετικές ψήφους των 40 παρόντων βουλευτών η ολομέλεια της βουλής, ψήφισε ομόφωνα υπέρ της πρότασης νόμου του βουλευτή των οικολόγων Γιώργου Περδίκη, που ενισχύει τον έλεγχο της εργοδότησης στον ιδιωτικό τομέα, πρώην κρατικών αξιωματούχων.

Σκοπός του νέου νόμου που μπαίνει σε εφαρμογή από αύριο είναι η τροποποίηση του περί του ελέγχου της ανάληψης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα από πρώην κρατικούς αξιωματούχους και ορισμένους πρώην υπαλλήλους του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα νόμου, έτσι ώστε να ενισχυθεί και να εκσυγχρονιστεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Ειδικότερα, με την πρόταση νόμου, όπως αυτή αρχικά έχει κατατεθεί, προνοούνται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

-Η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του νόμου, έτσι ώστε να περιλαμβάνει όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που υπηρετούν σε θέσεις με κλίμακα Α12 και άνω.

-Η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της δυνάμει του υφιστάμενου νόμου λειτουργούσας ανεξάρτητης ειδικής επιτροπής, ώστε να δύναται να εξετάζει καταγγελία που υποβάλλεται σε αυτήν εναντίον προσώπου που παραλείπει να υποβάλει τη δυνάμει του νόμου σχετική αίτηση πριν από την ανάληψη εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

-Η αύξηση από δύο σε τρία έτη του χρονικού διαστήματος που δύναται να επιβάλλεται έλεγχος για την ανάληψη εργασίας στον ιδιωτικό τομέα από πρώην κρατικούς αξιωματούχους και ορισμένους πρώην υπαλλήλους του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

-Η αύξηση των ποινών που επιβάλλονται για παραβάσεις των διατάξεων του νόμου.

Σημειώνεται ότι η επιτροπή εξέτασε παράλληλα αυτεπάγγελτα, έπειτα από πρόταση των βουλευτών Γιώργου Περδίκη, Ζαχαρία Ζαχαρίου, Μάριου Μαυρίδη, Ελένης Σταύρου και Ειρήνης Χαραλαμπίδου, σχετικό θέμα ως προς τους σκοπούς της υπό συζήτηση πρότασης νόμου με τίτλο «Η λειτουργία της επιτροπής με βάση το νόμο περί του ελέγχου της ανάληψης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα από πρώην κρατικούς αξιωματούχους και ορισμένους πρώην υπαλλήλους του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι αποφάσεις που λαμβάνει και τα θέματα ασυμβίβαστου που προκύπτουν με εργοδότηση πρώην αξιωματούχων και πρώην δημόσιων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα».

Η επιτροπή, στο πλαίσιο της εξέτασης του εν λόγω θέματος, είχε διαπιστώσει προβλήματα και αδυναμίες στη λειτουργία του σχετικού νομοθετικού πλαισίου και με σχετική επιστολή της, ημερομηνίας 10 Μαρτίου 2017, προς τον υπουργό οικονομικών ζήτησε τις απόψεις του σε μια σειρά ζητημάτων.

Υπό το φως των πιο πάνω, ο πρόεδρος και τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής θεσμών, αξιών και επιτρόπου διοικήσεως επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν επί των διατάξεων της πρότασης νόμου, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά τη συζήτησή της στην ολομέλεια του σώματος.

Της Ηρώς Ευθυμίου