You are here

Αυξάνονται μισθοί και επιδόματα των 'μεγάλων'

11/03/2002 09:23
Τρία νομοσχέδια που αφορούν στις αναθεωρήσεις συντάξεων, μισθών και επιδομάτων των προέδρων της Δημοκρατίας και Βουλής, των υπουργών, των βουλευτών και των δικαστών θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και προϋπολογισμού. Τα νομοσχέδια ολοκληρώθηκαν από την αρμόδια τεχνοκρατική ομάδα του υπουργείου Οικονομικών και στάληκαν την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή.

Με βάσει τα νομοσχέδια, προτείνεται αναθεώρηση για εξομοίωση της σύνταξης του προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, με τη σύνταξη που απολαμβάνουν οι δύο πρώην προέδροι Σπύρος Κυπριανού και Γιώργος Βασιλείου. Επιπρόσθετα προτείνεται αναθεώρηση του επιδόματος παραστάσεως του προέδρου της Δημοκρατίας από £5.028 σε £12.000. Επίσης προτείνεται αύξηση του επιδόματος παραστάσεως του προέδρου της Βουλής από £4.700 σε £10.000. Η τελευταία φορά που αναθεωρήθηκε το επίδομα του προέδρου της Δημοκρατίας ήταν το 1984, ενώ του πρόεδρου της Βουλής το 1991.

Σήμερα όμως θα συζητηθεί και η αναθεώρηση των επιδομάτων των βουλευτών και των υπουργών. Και σ’ αυτή την περίπτωση θα γίνει εξομοίωση των επιδομάτων καθώς μέχρι σήμερα οι βουλευτές παίρνουν μεγαλύτερο επίδομα από τους υπουργούς. Και οι δύο τάξεις των αξιωματούχων του κράτους θα παίρνουν τώρα £10.000 επίδομα παραστάσεως.

Τέλος, στον πάγιο μισθό των δικαστών που ανέρχεται σήμερα στις £55.000 θα παραχωρηθούν αυξήσεις ύψους 3%-5%.