You are here

Αύξηση ποινών για μηνύματα και αναρτήσεις

01/09/2021 12:09

Σημαντική αύξηση των ποινών για αδικήματα αποστολής ψευδών μηνυμάτων ή ανάρτηση τους στο διαδίκτυο, αλλά και για την αποστολή απειλητικών μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων, προνοεί νομοσχέδιο που τέθηκε σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της Επιτροπής Νομικών συζήτησαν την τροποποίηση του περί Ποινικού Κώδικα Νόμου, για αύξηση των ποινών φυλάκισης ως και τρία χρόνια και της χρηματικής ποινής ως  €5 χιλ.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν κενά στην νομοθεσία, αλλά και ότι οι ποινές που προβλεπόταν ήταν πολύ χαμηλές.

Το νομοσχέδιο προνοεί ότι σε περίπτωση που πρόσωπο το οποίο, με σκοπό την πρόκληση ενόχλησης ή και παρενόχλησης, ή και άσκοπης ανησυχίας σε άλλο πρόσωπο, είτε προβαίνει σε τηλεφωνική επικοινωνία ή αποστέλλει μήνυμα, το περιεχόμενο του οποίου γνωρίζει ότι είναι ψευδές, είτε χρησιμοποιεί επίμονα για τον πιο πάνω σκοπό δημόσιο δίκτυο επικοινωνιών, είναι ένοχο ποινικού αδικήματος και υπόκειται, σε περίπτωση καταδίκης του, σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει το ένα έτος, ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €3 χιλιάδες, ή και στις δύο αυτές ποινές.

Επίσης σύμφωνα με το νομοσχέδιο, πρόσωπο το οποίο, δια δημόσιου δικτύου επικοινωνιών, προβαίνει σε τηλεφωνική επικοινωνία ή αποστέλλει μήνυμα, το περιεχόμενο του οποίου είναι κατάφωρα προσβλητικό ή και άσεμνου ή και αισχρού  χαρακτήρα, είναι ένοχο ποινικού αδικήματος και υπόκειται, σε περίπτωση καταδίκης του, σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη, ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €3 χιλιάδες ευρώ, ή και στις δύο αυτές ποινές.

Τέλος το νομοσχέδιο προνοεί ότι πρόσωπο το οποίο εκ προθέσεως αποστέλλει ή αναρτά σε δημόσια θέα, δια δημόσιου δικτύου επικοινωνιών, μήνυμα ή οτιδήποτε άλλο, με γραπτά κείμενα ή εικονογραφήσεις ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, το οποίο είναι κατάφωρα προσβλητικό ή και υβριστικού ή και απειλητικού ή και άσεμνου ή και αισχρού χαρακτήρα κατά άλλου προσώπου, είναι ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία  έτη, ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €5 χιλιάδες, ή και στις δύο αυτές ποινές.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο βοηθός διευθυντής του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος  - Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ανδρέας Αναστασιάδης δήλωσε ότι φτάνουν στο τμήμα πολλές καταγγελίες από πολίτες, για τις οποίες δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο για εξέταση τους.

Τροποποίηση μετά από καταγγελία

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης, δήλωσε ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί όλα τα κοινοβούλια και τις νομοθεσίες των κρατών μελών , ειδικότερα της Ευρώπης, τα τελευταία δύο, τρία χρόνια .   

 «Σίγουρα πρέπει να απασχολήσει και μας, εξίσου και το συζητήσαμε σήμερα. Βεβαίως πρέπει να πω ότι πρέπει η Επιτροπή Νομικών να καταλήξει στη χρυσή τομή μεταξύ της υπεράσπισης της ελευθερίας της άποψης, του λόγου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και της προστασίας, της τιμής, της υπόληψης των συμπολιτών μας. Άρα, και σε αυτό το θέμα πρέπει να πω ότι ακούστηκαν απόψεις από όλες τις πλευρές και θα συνεχίσει η συζήτηση για να καταλήξουμε στα καλύτερα κατά το δυνατόν συμπεράσματα», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σε δικές του δηλώσεις είπε ότι είναι αλήθεια ότι με την ανάπτυξη της επικοινωνίας των ανθρώπων, ιδιαίτερα μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκ των πραγμάτων υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού και της νομοθεσίας και του αστικού και του ποινικού δικαίου.

«Είχαμε ενώπιον μας σήμερα μια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τροποποίηση του ποινικού κώδικα για να εισαχθούν πρόνοιες που να ποινικοποιούν συμπεριφορές, οι οποίες πλήττουν την τιμή, την υπόληψη, την αξιοπρέπεια των ανθρώπων ή προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψη τους», ανέφερε. Επί του θέματος αρχής, πρόσθεσε, «κανένας δε διαφωνεί».

Ασφαλώς, σημείωσε, «το ενδιαφέρον της όλης ιστορίας είναι ότι αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία, ενώ για δεκαετίες εκατοντάδες πολιτών είναι θύματα τέτοιων συμπεριφορών, η πρωτοβουλία προέκυψε άρον -άρον ως αποτέλεσμα της γνωστής και καταδικαστέας ιστορίας με το parody account που αφορούσε την τέως Υπουργό Δικαιοσύνης».

 

Ε.Χ.