You are here

Δεν μπήκε στα βαθιά η νέα Βουλή

16/07/2021 07:26

Πριν οι νέοι βουλευτές προλάβουν να πιάσουν δουλειά, η Βουλή κατεβάζει ξανά ρολά ενόψει καλοκαιρινών διακοπών, ενώ εκκρεμούν σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να εγκριθούν πριν το τέλος του χρόνου, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Οι πρώτες εβδομάδες των συνεδριάσεων των νέων μελών του κοινοβουλίου, είχαν ως επί το πλείστον αναγνωριστικό χαρακτήρα, με τις επιτροπές να μην αγγίζουν σημαντικές εκκρεμότητες της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου.

Οι εργασίες της νέας βουλής, έκλεισαν χθες με την επετειακή συνεδρία της Ολομέλειας για καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής.

Οι κοινοβουλευτικές Επιτροπές ξεκίνησαν δουλειά μόλις τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, ενώ οι πλείστες δεν πρόλαβαν να παράγουν κοινοβουλευτικό έργο, καθώς περιορίστηκαν σε εθιμοτυπικές συνεδρίες, κυρίως με στόχο τον προγραμματισμό, σε σχέση με τα δεκάδες νομοσχέδια και προτάσεις νόμου που εκκρεμούν, αλλά και σε συναντήσεις γνωριμίας με αρμόδιους υπουργούς. Οι προέδροι των κοινοβουλευτικών Επιτροπών, εκτός από δύο τρεις εξαιρέσεις δεν εξέτασαν αυτές τις τρεις εβδομάδες σημαντικές εκκρεμότητες, καθώς ο χρόνος δεν ήταν αρκετός ώστε να εισέλθουν στα βαθιά της προηγούμενης περιόδου, όπως τα νομοσχέδια για τις μεταρρυθμίσεις και άλλα νομοθετήματα που χρήζουν διευθέτησης πριν το τέλος του χρόνου.

Από τη Βουλή αυτές τις τρείς εβδομάδες πέρασε σχεδόν ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο. Σε ειδικές συνεδρίες των Επιτροπών Εσωτερικών, Γεωργίας και Περιβάλλοντος φιλοξενήθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Γεωργίας, με αφορμή την φονική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο, 3 Ιουλίου 2021, στην κοινότητα Αρακαπά και επεκτάθηκε στις κοινότητες Επταγώνιας, Ακαπνού, Οράς, Μελίνης, Συκόπετρας, Οδού και Βαβατσινιάς, όπου αναλύθηκαν τα γεγονότα αλλά και τα μέτρα που λήφθηκαν.

Οι κοινές συνεδρίες των τριών Επιτροπών με αντικείμενο τις πυρκαγιές αναμένεται ότι θα συνεχιστούν και από το Σεπτέμβριο, καθώς προωθείται σειρά μέτρων για αντιμετώπιση των πυρκαγιών που θα πρέπει να τύχουν νομοθετικής ρύθμισης.

Έκλεισε εκκρεμότητες η επιτροπή Οικονομικών

Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η οποία άνοιξε την αυλαία της Κοινοβουλευτικής Περιόδου, εξέτασε στην πρώτη συνεδρία της στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2021, ύψους €148,5 εκατ. και το νομοσχέδιο που αφορά στην πλήρωση της θέσης του Εφόρου Φορολογίας, μετά και την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Κατά τη δεύτερη συνεδρία της μεταξύ άλλων θεμάτων η Επιτροπή έθεσε στο τραπέζι του διαλόγου το ζήτημα της επέκτασης μέχρι 31 Οκτωβρίου της προστασίας ενυπόθηκων ακινήτων από τις εκποιήσεις, ώστε να προλάβει τη λήξη της προθεσμίας της υφιστάμενης ρύθμισης, στο τέλος Ιουλίου.

Η Ολομέλεια της Βουλής σε διαφορετικές συνεδρίες ψήφισε την πρόταση νόμου για παράταση της αναστολής εκποιήσεων, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2021 και την πλήρωση της θέσης του Εφόρου Φορολογίας. Επίσης από την Επιτροπή πέρασε και το νομοσχέδιο για αναστολή της καταβολής του ετήσιου τέλους εταιρειών ύψους €350 μέχρι τέλος του έτους, στην ψήφιση του οποίου προέβη η Ολομέλεια της Βουλής.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Οικονομικών με την επιστροφή της από τις διακοπές έχει πολύ βαρύ πρόγραμμα καθώς θα πρέπει να προχωρήσει στην εξέταση των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων που σχετίζονται με τον Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας.

Άνοιξε σημαντικά κεφάλαια η Επιτροπή Εμπορίου

Σημαντικά ζητήματα άνοιξε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η οποία άρχισε τη συζήτηση των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων για την ελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού. Σε δύο συνεδρίες της έβαλε τις βάσεις για να προχωρήσει τάχιστα τον Σεπτέμβριο στην κατά άρθρο εξέταση τους.

Αρκετές επιτροπές «ξεσκόνισαν» νομοσχέδια και προτάσεις νόμου που ήταν στα συρτάρια τους για αρκετά χρόνια και προγραμμάτισαν την ολοκλήρωση της εξέτασης τους με το άνοιγμα της Βουλής. Μεταξύ αυτών και η Επιτροπή Νομικών η οποία έβγαλε από το ντουλάπι χθες τρία νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή για ρύθμιση το 2018.

Εναρμονιστικά νομοσχέδια και οδηγίες σε αναμονή

Παράλληλα εξετάστηκαν εναρμονιστικά νομοσχέδια που έχριζαν άμεσης νομοθετικής ρύθμισης, τα οποία η Κύπρος θα έπρεπε ήδη να είχε ενσωματώσει στην εγχώρια νομοθεσία, καθώς η χρονική περίοδος για υιοθέτηση τους έχει λήξει ή λήγει εντός των επόμενων ημερών.

Μεταξύ αυτών, τρία νομοσχέδια στα οποία θα επανέλθει η Επιτροπή Οικονομικών τον Σεπτέμβριο και αφορούν το νομοσχέδιο «Ο περί Προληπτικής Εποπτείας ΕΠΕΥ Νόμος του 2021» για αλλαγές στο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τον τομέα των επενδυτικών υπηρεσιών και τις εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών (ΕΠΕΥ).

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά στον «περί των Ανοικτού Τύπου Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων νόμο» και το τρίτο στον «περί Συστήματος Εγγύησης των Καταθέσεων και Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων (Τροποποιητικός) Νόμο του 2021.

Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά διαδικασίες εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων και ειδικότερα, τη διαχείριση ρευστών διαθέσιμων τραπεζικού ιδρύματος του οποίου ανακλήθηκε η άδεια.

Η Επιτροπή Μεταφορών, εξέτασε εναρμονιστικό κανονισμό για τα τέλη χρήσης λιμανιών και η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής συζήτησε εναρμονιστικό νομοσχέδιο για την κατοχύρωση των επαγγελμάτων.

Και τα δύο νομοσχέδια έχουν κατατεθεί με καθυστέρηση στη Βουλή και βρίσκονται σε στάδιο παρατήρησης ή και προστίμου από την ΕΕ.

Της Ελένης Χαραλάμπους