You are here

Διαφωνίες στην επ. εργασίας για άτομα με αναπηρίες

31/08/2021 16:48

Τέθηκε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής το τροποποιητικό νομοσχέδιο του περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) αναφορικά με την αξιολόγηση και πιστοποίηση ατόμων με αναπηρία.

Σε γραπτή δήλωση ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Καυκαλιάς αναφέρει ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο αποσκοπεί στην τροποποίηση των νέων ρυθμίσεων που επιχείρησε να εισάξει η Βουλή με πρόταση νόμου σε σχέση με την αξιολόγηση και πιστοποίηση της αναπηρίας.

Υπενθύμισε ότι η σχετική πρόταση νόμου, αποσκοπούσε στην τροποποίηση του περί ΕΕΕ Νόμου, ώστε άτομο με αναπηρία το οποίο, κατά την πρώτη αξιολόγηση από την Επιτροπή Αξιολόγησης της Αναπηρίας  έχει πιστοποιηθεί με μόνιμη ή μη αναστρέψιμη αναπηρία χωρίς τη δυνατότητα αποκατάστασης ή βελτίωσης, να μην καλείται για επαναξιολόγηση της αναπηρίας σε μεταγενέστερο χρόνο για οποιοδήποτε λόγο.

 Ο κ. Καυκαλιάς επισημαίνει στην δήλωση ότι «οι ρυθμίσεις που προβλέπονταν μέσα από την πρόταση νόμου, η οποία αρχικά αναπέμφθηκε και στη συνέχεια αναφέρθηκε από τον ΠτΔ ικανοποιούν πάγια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος».

Ταυτόχρονα καταγγέλλει ότι το αρμόδιο υπουργείο, χωρίς τον απαιτούμενο κοινωνικό διάλογο, κατέθεσε το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου και απορρίφθηκαν από το αναπηρικό κίνημα και από την ολομέλεια της Βουλής ομόφωνα.

«Ως ΑΚΕΛ εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό και την απαρέσκεια μας, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο το Υπουργείο Εργασίας να παραλείπει να διαβουλεύεται με την ΚΥΣΟΑ, τον νομοθετικά καθιερωμένο κοινωνικό εταίρο του κράτους σε θέματα που αφορούν άτομα με αναπηρία, πριν από την ετοιμασία νομοθεσιών που αφορούν στα άτομα με αναπηρίες» τονίζει ο κ. Καυκαλιάς.

«Με αυτά υπόψη, ζητήσαμε από το αρμόδιο Υπουργείο, όπως προχωρήσει σε ουσιαστική διαβούλευση για το νομοσχέδιο που είχαμε σήμερα ενώπιον μας, σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί πλαίσιο που να διασφαλίζει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες» καταλήγει η γραπτή δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Εργασίας. 

Ε.Χ.