You are here

Διευκολύνσεις για ακίνητα σε αναδιάρθρωση

04/03/2021 18:13

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε δύο νόμους με στόχο της διευκόλυνση της μεταβίβασης ή και υποθήκευσης ακινήτων σε περίπτωση αναδιάρθρωσης δανείου.
 
Τις σχετικές προτάσεις νόμου κατέθεσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού.

Σκοπός των προτάσεων νόμου, ήταν η τροποποίηση του νόμου περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου και του νόμου περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Eγγραφή και Εκτίμηση) ώστε σε περίπτωση μεταβίβασης/υποθήκευσης ακίνητης ιδιοκτησίας στον δανειστή στο πλαίσιο διαδικασίας αναδιάρθρωσης ή εξόφλησης δανείου η οποία διενεργείται με τη συγκατάθεση του εγγεγραμμένου ιδιοκτήτη, να μην ισχύει η προβλεπόμενη στους εν λόγω βασικούς νόμους απαγόρευση μεταβίβασης λόγω έκδοσης πιστοποιητικού μη εξουσιοδοτημένων εργασιών.    
 
Για την πρώτη πρόταση νόμου ψήφισαν υπέρ 39 βουλευτές, 2 εναντίον, ενώ υπήρξε και μια αποχή. Για τη δεύτερη, ψήφισαν υπέρ 40 βουλευτές, 2 εναντίον, ενώ υπήρξε και μια αποχή.
 
Όπως δήλωσε στην Ολομέλεια ο εισηγητής της πρότασης Ανδρέας Κυπριανού, στόχος είναι η διευκόλυνση των δανειοληπτών στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των δανείων τους, έστω κι αν υπάρχει απαγόρευση μεταβίβασης ή υποθήκευσης.