You are here

Διεύρυνση χρήσεων βιομηχανικών περιοχών

17/02/2017 17:02
Η πλειοψηφία της βουλής ενέκρινε του τροποποιητικούς κανονισμούς αναφορικά με τη μίσθωση ιδιοκτησίας μέσα σε κυβερνητικές βιομηχανικές περιοχές, οι οποίοι περιλαμβάνουν νέες χρήσεις.

Σκοπός των προτεινόμενων κανονισμών, σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής εμπορίου, είναι η τροποποίηση των περί Ακινήτου Ιδιοκτησίας της Δημοκρατίας (Μίσθωση Ιδιοκτησίας μέσα σε Κυβερνητικές Βιομηχανικές Περιοχές) Κανονισμών, ώστε να διευρυνθούν οι επιτρεπόμενες χρήσεις εντός των κυβερνητικών βιομηχανικών περιοχών.

Ειδικότερα, με τις πρόνοιες των προτεινόμενων κανονισμών, όπως αυτοί αρχικά κατατέθηκαν στη Βουλή, διευρύνονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις εντός των βιομηχανικών περιοχών με την εισαγωγή προνοιών που επιτρέπουν την εκμίσθωση κυβερνητικής βιομηχανικής περιοχής για αποθηκευτικούς σκοπούς, για σκοπούς διεξαγωγής ηλεκτρονικού εμπορίου ή και για τη λειτουργία κέντρων καινοτομίας.

Από το σύνολο των 50 παρόντων βουλευτών, τους κανονισμούς υπερψήφισαν οι 47, εναντίον ψήφισαν δύο ενώ, ένας τήρησε αποχή.

Οι κανονισμοί που κατατέθηκαν αρχικά είχαν διαφοροποιηθεί διαγράφοντας τη δυνατότητα εκμίσθωσης για σκοπούς διεξαγωγής ηλεκτρονικού εμπορίου ωστόσο η εκτελεστική εξουσία επανέφερε την πρόνοια μετά από τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή.

Παράλληλα, εισάγεται πρόνοια βάσει της οποίας για εκμίσθωση ιδιοκτησίας της Δημοκρατίας εντός τμήματος ή συμπλέγματος κυβερνητικής βιομηχανικής περιοχής για συγκεκριμένους σκοπούς θα απαιτείται ως προϋπόθεση η διαθεσιμότητα και οι χρήσεις των γειτνιαζόντων τεμαχίων.

Κατά την εξέταση του θέματος, η ελεγκτική υπηρεσία υπέδειξε ότι ο θεσμός των κυβερνητικών βιομηχανικών περιοχών πρέπει να επαναξιολογηθεί, ούτως ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο επιτεύχθηκαν οι στόχοι για τους οποίους αρχικά αυτός δημιουργήθηκε, καθώς και αν χρήζει οποιασδήποτε αναθεώρησης.

Στη βάση των πιο πάνω έγινε εισήγηση στο υπουργείο να προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες για τη διενέργεια εμπεριστατωμένης και ανεξάρτητης μελέτης αξιολόγησης του θεσμού και εκπόνησης στρατηγικού σχεδιασμού για τη μελλοντική ανάπτυξη των κυβερνητικών βιομηχανικών περιοχών, η οποία πρέπει να προηγηθεί οποιασδήποτε τροποποίησης του οικείου νόμου για διερεύνηση των δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στις εν λόγω περιοχές.

Μ.Χ.