You are here

Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδια

30/11/2022 17:25

Κάλιο αργά παρά ποτέ λέει η λαϊκή ρήση, κάτι που έκανε πράξη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, η οποία συζήτησε σήμερα πρόταση νόμου, πέντε χρόνια μετά από την κατάθεση της, για τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης και το σχεδιασμό πολιτικών δράσεων.

Την πρόταση νόμου είχε καταθέσει ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Βουλευτής, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, δηλώνοντας ότι σήμερα ξεκίνησε στην Επιτροπή Νομικών η πρόταση νόμου την οποία είχε καταθέσει πριν περίπου πέντε χρόνια που αφορά τη διενέργεια της δημόσιας διαβούλευσης.

Εξήγησε ότι υπάρχει υποχρέωση ως κράτος όλα τα νομοσχέδια τα οποία ετοιμάζονται να περνούν από δημόσια διαβούλευση, δηλαδή να ενημερώνεται το κοινό για την πρόθεση της οποιασδήποτε κυβέρνησης να ετοιμάσει νομοσχέδιο και να το στείλει στη Βουλή και να παίρνει τις απόψεις τους.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι είναι σοβαρό το γεγονός ότι οτιδήποτε αφορά το περιβάλλον, οποιοδήποτε σχέδιο, πρόγραμμα, πολιτική ή οτιδήποτε άλλο «έχουμε νομική υποχρέωση ξεκάθαρη από την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνεται δημόσια διαβούλευση».

Εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών η κ. Γεωργία Χριστοφίδου, ενημέρωσε τη Επιτροπή ότι ήδη έχει ετοιμαστεί μια πλατφόρμα στην οποία θα αναρτώνται όλες οι δημόσιες διαβουλεύσεις που θα διοργανώνονται από όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

Σημείωσε, ότι θα υπάρχουν όλες μαζεμένες οι δημόσιες διαβουλεύσεις και παράλληλα θα προσφέρεται η δυνατότητα ειδοποίησης για ενημέρωση των τρεχουσών δημόσιων διαβουλεύσεων.

Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, είπε ότι αναφορικά με τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης και το σχεδιασμό πολιτικών δράσεων, έγινε συζήτηση και λήφθηκαν υπόψη οι απόψεις όλων των αρμόδιων φορέων και η συζήτηση θα επανέλθει μετά το άνοιγμα της Βουλής των Αντιπροσώπων.