You are here

Δίνουν λύσεις για τη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή Κύπρου

25/09/2018 14:33

Λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες της μεγαλύτερης βιομηχανικής περιοχής της Κύπρου στον Άγιο Συλά, αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής επιχείρησε να δώσει σήμερα η επιτροπή εμπορίου.

Εκπρόσωπος του υπουργείου εμπορίου ανέφερε ότι στις προθέσεις του υπουργείου περιλαμβάνεται η δημιουργία μέρους του οδικού δικτύου, ώστε να βοηθηθεί η ανάπτυξη της βιομηχανικής περιοχής.

Πρόκειται, είπε, για την πιο εφικτή λύση, της οποίας το κόστος υπολογίζεται στα €3 εκ. τα οποία αναμένεται να εξευρεθούν μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου Άγγελος Βότσης, σημείωσε ότι η επιτροπή θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να έλθει σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία για διαμοιρασμό του κόστους, ώστε να μην το επωμιστεί αποκλειστικά το υπουργείο εμπορίου. Το κόστος ενδέχεται να διαμοιραστεί ανάμεσα στο υπουργείο εμπορίου και το υπουργείο βιομηχανίας.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών ανέφερε ότι υπάρχει πρόθεση παραχώρησης ποσού €300 χιλ. από το περίσσευμα του υπουργείου οικονομικών, για την ασφαλτόστρωση των χώρων στάθμευσης της βιομηχανικής περιοχής.

«Παγιδευμένοι» στη βιομηχανική περιοχή

Τα προβλήματα έθεσαν ενώπιον της επιτροπής ο δήμαρχος Ύψωνα Παντελής Γεωργίου καθώς και ο εκπρόσωπος των βιομηχάνων της περιοχής.

Βασικό ζήτημα που έθιξαν οι προσκεκλημένοι ήταν η έλλειψη οδικού δικτύου για πρόσβαση (είσοδο και έξοδο) στη βιομηχανική περιοχή, με αποτέλεσμα να βρίσκονται «παγιδευμένοι» κατά την έκφρασή τους.

Όπως αναφέρθηκε, η κίνηση από και προς τη βιομηχανική περιοχή γίνεται διαμέσου της οικιστικής, κατοικημένης περιοχής του Αγίου Συλά γεγονός που συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους, με τους παρευρισκόμενους να τονίζουν την ανάγκη δημιουργίας οδικού δικτύου που να επιτρέπει την είσοδο και την έξοδο από την βιομηχανική περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, στη βιομηχανική περιοχή απασχολούνται γύρω στους 1.700 εργαζόμενους.

Οι προσκεκλημένοι επεσήμαναν την ανάγκη δημιουργίας πρόσθετων χώρων στάθμευσης και βελτίωσης των υφιστάμενων χώρων με ασφαλτόστρωση ενώ, ζήτησαν επίσης, όπως η ευθύνη συντήρησης και καθαρισμού της περιοχής δοθεί στον δήμο με οικονομικό αντάλλαγμα, αίτημα που έγινε αποδεκτό από το υπουργείο.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση ο κ. Βότσης σημείωσε ότι η επιτροπή θα προσπαθήσει να πείσει τα υπουργεία βιομηχανίας και μεταφορών να επωμιστούν από κοινού το κόστος για βελτίωση της οδικής πρόσβασης στην περιοχή μέσω της χρήσης κομματιού από τον βόρειο παρακαμπτήριο της βιομηχανικής.

Σημείωσε ότι εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα και θα επανεξεταστεί το θέμα της δημιουργίας πυροσβεστικού σταθμού ενώ, ακόμα εκκρεμεί και η απόφαση επί της αίτησης για δημιουργία μονάδας πυρόλυσης στην περιοχή. Για το συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο εξετάζει η κυβέρνηση προκύπτουν έντονες αντιδράσεις, με τον κ. Βότση να αναφέρει ότι θα το παρακολουθούν τόσο οι βιομήχανοι όσο και η επιτροπή.

Αναζητούν απαντήσεις για την αλλαγή χρήσης

Την επιτροπή απασχόλησε και η αδειοδότηση δημιουργίας βιοτεχνικής ζώνης στο βόρειο μέρος της βιομηχανικής περιοχής, που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα.

Μέλη της επιτροπής σημείωσαν ότι δεν φαίνεται να υπήρχε ανάγκη δημιουργίας ζώνης ιδιωτικών βιοτεχνικών τεμαχίων και ζήτησαν την κατάθεση πληροφοριών και στοιχείων σχετικά με την απόφαση για αλλαγή της χρήσης.

Ο δήμαρχος Ύψωνα κ. Γεωργίου, εξέφρασε ικανοποίηση για τις παρεμβάσεις των μελών της επιτροπής και τις αναφορές στα σχέδια κατασκευής οδικού δικτύου που θα αποσυμφορήσει την οικιστική περιοχή Αγίου Συλά, επισημαίνοντας την ανάγκη παρέμβασης της βουλής για αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας που διέπει τις βιομηχανικές περιοχές.

Της Μαρίας Χαμπή