You are here

Δίνουν ρόλο σε ιδιωτικά πανεπιστήμια για προσλήψεις σε ημικρατικούς

08/07/2020 19:45

Η επιτροπή θεσμών προωθεί στην ολομέλεια νομοσχέδια που παρέχουν τη δυνατότητα σε ημικρατικούς οργανισμούς και σε αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης να διενεργούν προσλήψεις μετά από εξετάσεις που θα πραγματοποιούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, εισάγοντας πρόνοια για την σύσταση συντονιστικής επιτροπής που θα ελέγχει τη διαδικασία των εξετάσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου, τα νομοσχέδια θα τεθούν ενώπιον της ολομέλειας στις 17 Ιουλίου, όπου θα γίνει η τελική τοποθέτηση των κομμάτων.
 
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, το θέμα της δημιουργίας συντονιστικής επιτροπής ελέγχου η οποία θα δημιουργεί πρωτόκολλα ενεργειών, διαδικασιών, επαναξιολόγησης και όλων όσων χρειάζονται για να υπάρχει ομοιομορφία στον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων, αναμένεται να ρυθμιστεί με τροπολογία επί των κειμένων.
 
Σε ότι αφορά την διαδικασία που θα ακολουθείται, ο κ. Ζαχαρίου σημείωσε ότι ο ενδιαφερόμενος οργανισμός θα καθορίζει τα κριτήρια για τις θέσεις που θέλει να πληρώσει, αλλά τη μεγαλύτερη σημασία θα έχει το πρωτόκολλο ενεργειών, που θα διασφαλίζει την ακεραιότητα όσον αφορά τις πράξεις για τις εξετάσεις, το αδιάβλητο και την εμβάθυνση της αξιοκρατίας που είναι ο στόχος της επιτροπής θεσμών και της κυβέρνησης.
 
Όπως ανέφερε, «τα νομοσχέδια συμβάλλουν θετικά ώστε να προσλαμβάνονται άνθρωποι που έχουν ικανότητες και όχι αυτοί που έχουν κουμπαριές, γνωριμίες, φιλίες, κομματικές ιδιότητες».
  
Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι η επιτροπή υιοθέτησε την πρόταση του Κινήματος για τη δημιουργία μιας συντονιστικής επιτροπής, η οποία θα ελέγχει τα κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία θα βάζουν τα θέματα για τις εξετάσεις προς πρόσληψη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
 
«Επιτέλους μέσα από τη λειτουργία αυτής της συντονιστικής επιτροπής και την εφαρμογή ενός πρωτοκόλλου, θα υπάρχει έλεγχος, θα υπάρξει αξιολόγηση της εργασίας που κάνουν πανεπιστημιακά ιδρύματα σε σχέση με τη θεματοθέτηση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις αποδείχτηκε ότι ήταν λανθασμένη, επικίνδυνη και κατέστρεψε ακόμη και καριέρες», πρόσθεσε.