You are here

Διορθώνουν στρέβλωση για πόθεν έσχες

13/09/2019 11:24

Πρόταση νόμου που τροποποιεί τους περί προέδρου, υπουργών και βουλευτών νόμους του 2004 έως 2017 και αφορά τη δήλωση «πόθεν έσχες» κατέθεσε σήμερα στην ολομέλεια της βουλής ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς.

Η πρόταση προνοεί τη δημιουργία τριμελούς επιτροπής, η οποία διορίζεται από το υπουργικό συμβούλιο, αποτελούμενη από έναν νομικό εγνωσμένου κύρους και αξιοπιστίας ως πρόεδρο, έναν εκπρόσωπο της ελεγκτικής υπηρεσίας της Δημοκρατίας και έναν εκπρόσωπο της νομικής υπηρεσίας της Δημοκρατίας ως μέλη.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του νόμου, ώστε οι δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων του προέδρου, των υπουργών και των βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας να κατατίθενται και να ελέγχονται από επιτροπή διοριζόμενη από το υπουργικό συμβούλιο και όχι από ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Απώτερος στόχος είναι να διορθωθεί μία στρέβλωση της νομοθεσίας που επιτρέπει σε ελεγχόμενους να ασκούν έλεγχο στους εαυτούς τους και ως εκ τούτου να καταστεί αποτελεσματικότερος και πιο διαφανής ο έλεγχος των δημόσια εκτεθειμένων προσώπων», αναφέρεται.