You are here

Δύο επιλογές για δηλώσεις πόθεν έσχες

20/04/2022 07:26

Δύο επιλογές σε ότι αφορά το νέο σύστημα υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες θα τεθούν ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, κατά τη συζήτηση του τι μέλλει γενέσθαι με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Η επιτροπή Θεσμών αναμένεται να επανέλθει στο θέμα τον Ιούνιο, με σκοπό να διαμορφώσει τελική πρόταση για το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στο πόθεν έσχες του προέδρου, των υπουργών και των βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην τελευταία συνεδρία της επιτροπής Θεσμών η γενική διευθύντρια της Βουλής Τασούλα Ιερωνυμίδου, ζήτησε πίστωση χρόνου μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, έτσι ώστε να μελετήσει ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με το θέμα της υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες και να επανέλθει με ολοκληρωμένη πρόταση.

Η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο αξιοποίησης του μηχανογραφικού συστήματος και της αντίστοιχης πλατφόρμας που υλοποιεί το υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής για την υποβολή δήλωσης περιουσιακών στοιχείων για πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, βάσει του περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας).

Στο τραπέζι, βρίσκεται και η επιλογή της δημιουργίας νέου αυτόνομου συστήματος της Βουλής.

Η κ. Ιερωνυμίδου επεσήμανε ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία του πόθεν έσχες δεν προβλέπεται θεσμικά η συνύπαρξη άλλων αξιωματούχων, σε κοινή πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων, με τον πρόεδρο, τους υπουργούς και τους βουλευτές.

Όπως εξήγησε, θα πρέπει να δημιουργηθεί ξεχωριστή πλατφόρμα βάσει της νομοθεσίας, ενώ ανέφερε παράλληλα, ότι η Βουλή μπορεί να αναλάβει τη δημιουργία του συγκεκριμένου συστήματος, καθώς διαθέτει την ανάλογη τεχνογνωσία.

Τους βουλευτές της επιτροπής Θεσμών, προβληματίζει έντονα και το θέμα της σύνθεσης της τριμελούς επιτροπής που θα ελέγχει τις δηλώσεις του πόθεν έσχες του προέδρου, υπουργών και βουλευτών.

Επί τάπητος βρίσκονται μεταξύ άλλων, τα ονόματα του Γενικού Ελεγκτή και του Έφορου Φορολογίας, με την κ. Ιερωνιμίδου να τονίζει ότι δεν μπορούν δημόσιοι λειτουργοί να ελέγχουν τους βουλευτές.

Της Ελένης Χαραλάμπους