You are here

Δύο νομοσχέδια για αντιμετώπιση ηχορύπανσης

20/07/2018 11:02

Δύο τροποποιητικά νομοσχέδια για τη ρύθμιση του τρόπου αντιμετώπισης της ηχορύπανσης βρίσκονται ενώπιον της βουλής, με τα οποία παραχωρούνται εξουσίες σε άτομα πέραν της αστυνομίας για την δίωξη της οχληρίας.

Η ανάγκη για τις τροποποιήσεις στη νομοθεσία προκύπτει μετά την αναστολή της ισχύος του περί Κέντρων Αναψυχής (Άδειες Εκπομπής Ήχου) Νόμου του 2016, ο οποίος κρίθηκε ότι είναι ανεφάρμοστος.

Ως εκ τούτου, η δίωξη της οχληρίας από ηχητικές εκπομπές κέντρων αναψυχής θα γίνεται με βάση το άρθρο 187 του ποινικού κώδικα, κεφάλαιο 154, σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση του υπουργείου δικαιοσύνης.

Εντούτοις για σκοπούς αποφυγής αμφισβήτησης της εφαρμογής διατάξεων του εν λόγω άρθρου, κρίθηκε αναγκαία η διαγραφή επιφύλαξης με την οποία οι διατάξεις δεν εφαρμόζονταν στις περιπτώσεις εκπομπής ήχου από κέντρα αναψυχής που ενέπιπταν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου που αναστέλλεται.

Διευρύνεται ο κύκλος αρμοδίων

Όπως σημειώνεται, η αστυνομία αυτή την χρονική περίοδο και υπό τις τρέχουσες περιστάσεις, καλείται να ανταποκριθεί σε καθήκοντα, υποχρεώσεις και αποστολές υψηλότερης προτεραιότητας, σημασίας και σπουδαιότητας και αδυνατεί να αναλάβει το έργο αυτό κατά αποκλειστικότητα και να δαπανήσει τους πεπερασμένους της ανθρώπινους πόρους για το σκοπό αυτό.

Τα δύο νομοσχέδια αποσκοπούν στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των προσπαθειών που θα καταβάλλονται για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης που προκαλείται από την χρήση οργάνων που ενισχύουν τον ήχο σε δημόσιους χώρους ή κοντά σε δημόσιους χώρους, χωρίς άδεια ή κατά παράβαση των όρων αυτής:

Με την τροποποίηση του άρθρου 187 του ποινικού κώδικα, αυξάνεται η ποινή σε περίπτωση ύπαρξης μεταγενέστερης καταδίκης εντός χρονικής περιόδου δύο ετών καθώς και η περίοδος στέρησης της άδειας χρήσης οργάνων που ενισχύουν τον ήχο.

Η εξουσία που χορηγείται σε αστυνομικό, να επιδώσει ειδοποίηση τερματισμού της παράβασης, παραχωρείται πλέον και σε πρόσωπο εξουσιοδοτημένο από τον αρχηγό αστυνομίας, σε τροχονόμο ή πρόσωπο το οποίο ορίζεται από τον οικείο δήμαρχο, σε κάθε πρόεδρο κοινοτικού συμβουλίου στα όρια της οικείας κοινότητας, σε πρόσωπο το οποίο ορίζεται από τον οικείο έπαρχο και σε λειτουργό αρχής τοπικής διοίκησης δεόντως εξουσιοδοτημένο από την οικεία αρχή.

Η εξουσία εισόδου και έρευνας του χώρου, όπου σημειώνεται η παράβαση σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ή ο έχοντας την ευθύνη του χώρου δεν συμμορφώνεται με την ειδοποίηση που του έχει επιδοθεί, αλλά και της κατάσχεσης τεκμηρίων, παραμένει σε κάθε περίπτωση ως αποκλειστική αρμοδιότητα στην αστυνομία.

Ο νόμος περί εξωδίκου ρυθμίσεως αδικημάτων τροποποιείται έτσι ώστε να επιτρέπεται η εξώδικη ρύθμιση του αδικήματος της χρήσης οργάνων που ενισχύουν τον ήχο σε δημόσιους χώρους ή κοντά σε δημόσιους χώρους χωρίς άδεια ή κατά παράβαση των όρων αυτής.

M.X.