You are here

Δύσκολο παζλ για Αννίτα οι επιτροπές

15/06/2021 07:09

Στις τελικές αποφάσεις που θα θέσουν τέλος στις διεκδικήσεις και τα παζάρια των κομμάτων αναφορικά με τις προεδρίες των κοινοβουλευτικών Επιτροπών, θα καταλήξει σήμερα η Επιτροπή Επιλογής της Βουλής.

Η Επιτροπή Επιλογής που συστάθηκε χθες, συνεδριάζει στις δέκα το πρωί με τη συμμετοχή (ex officio) της Πρόεδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, τριών βουλευτών του ΔΗΣΥ, τριών του ΑΚΕΛ και δύο του ΔΗΚΟ.

Πρόκειται τους Αβέρωφ Νεοφύτου, Χάρη Γεωργιάδη και Νίκο Τορναρίτη εκ μέρους του ΔΗΣΥ, Γιώργο Λουκαΐδη, Άριστο Δαμιανού και Στέφανο Στεφάνου εκ μέρους του ΑΚΕΛ και τους Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Πανίκο Λεωνίδου από το ΔΗΚΟ.

Διαφωνίες για παραχώρηση επιτροπών

Οι προεδρίες των 16 μόνιμων κοινοβουλευτικών Επιτροπών, αποτέλεσαν σημείο αντιπαράθεσης κατά τη χθεσινή σύσκεψη αρχηγών.

Βάσει του Συντάγματος προεδρίες δικαιούνται μόνο τα κόμματα με κοινοβουλευτική ομάδα, που εκπροσωπούνται στη Βουλή με τουλάχιστον επτά βουλευτές και ως εκ τούτου, οι προεδρίες θα έπρεπε να διαμοιραστούν στο ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ από 6 και 4 στο ΔΗΚΟ.

Ωστόσο, η πάγια κοινοβουλευτική πρακτική είναι οι προεδρίες να παραχωρούνται και σε μικρότερα κόμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, κατά τη χθεσινή συνάντηση το ΑΚΕΛ πρότεινε να δοθούν οι προεδρίες που αναλογούν στα τρία κόμματα και στην συνέχεια αυτά να παραχωρήσουν προεδρίες σε μικρότερα κόμματα της επιλογής τους. Η πρόταση δεν έγινε αποδεχτή από άλλα κόμματα.

Στο τραπέζι τέθηκε ο αριθμός των προεδριών που θα έχουν τα κόμματα. Με βάση τις πληροφορίες, το ΑΚΕΛ θέλει να διατηρήσει τις προεδρίες 5 επιτροπών, καθώς όπως υποστηρίζεται εκ μέρους του κόμματος, ο ΔΗΣΥ δια της προέδρου της Βουλής έχει το δικαίωμα να προεδρεύει οποιασδήποτε επιτροπής.

Σημειώνεται ότι κατά τη προηγούμενη θητεία ο ΔΗΣΥ κατείχε τις προεδρίες έξι επιτροπών, το ΑΚΕΛ πέντε επιτροπών, το ΔΗΚΟ τριών επιτροπών, η ΕΔΕΚ μιας και η Συμμαχία Πολιτών επίσης μιας επιτροπής.

Οι προεδρίες του ΔΗΣΥ

Οι πληροφορίες της StockWatch, αναφέρουν ότι οι εκλεκτοί του ΔΗΣΥ για τις προεδρίες κοινοβουλευτικών επιτροπών, είναι οι Χάρης Γεωργιάδης, Δημήτρης Δημητρίου και Κυριάκος Χατζηγίαννης, ενώ είναι πιθανό να αναλάβουν προεδρία επιτροπής οι Ευθύμιος Δίπλαρος και Νίκος Τορναρίτης, εάν τελικά καταλήξουν πέντε προεδρίες στο κόμμα.

Σημειώνεται ότι ο ΔΗΣΥ στην προηγουμένη Βουλή κατείχε τις προεδρίες των Οικονομικών και Εμπορίου εκ περιτροπής με το ΔΗΚΟ, καθώς και τις προεδρίες των επιτροπών Νομικών, Θεσμών, Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι ο Κυριάκος Χατζήγιαννης θα διατηρήσει την προεδρία της επιτροπής Παιδείας, ενώ όσον αφορά τον Χάρη Γεωργιάδη και το Δημήτρη Δημητρίου τα ονόματα τους συζητούνται για τις προεδρίες των επιτροπών Εμπορίου, Θεσμών και Νομικών.

Μάχη ΑΚΕΛ- ΕΛΑΜ για την επιτροπή Γεωργίας

Όσον αφορά το ΑΚΕΛ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για απώλεια μιας προεδρίας, ενώ το κόμμα θέλει οπωσδήποτε να διατηρήσει τις προεδρίες των επιτροπών Εσωτερικών, Εργασίας και Προσφύγων.

Η προεδρία της επιτροπής Περιβάλλοντος δεν αποκλείεται να παραχωρηθεί στους Οικολόγους που τη διεκδικούν, ενώ το κόμμα είχε επαφές με τα τρία μεγαλύτερα κόμματα τις προηγούμενες μέρες, ενημερώνοντας για τις προθέσεις του.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Λουκαϊδης δήλωσε χθες ότι το ΑΚΕΛ δύναται να παραχωρήσει μία εκ των προεδριών του, φτάνει να μην καταλήξει με οποιοδήποτε τρόπο στο ΕΛΑΜ.

Μάχη μεταξύ ΑΚΕΛ – ΕΛΑΜ αναμένεται να δοθεί για την Επιτροπή Γεωργίας, της οποίας πρόεδρος ήταν ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς και για την οποία το ΕΛΑΜ έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον.

Στο ΔΗΚΟ η Οικονομικών και στο ΔΗΣΥ η Εμπορίου

Όσον αφορά τις Επιτροπές Οικονομικών και Εμπορίου τις οποίες στην προηγούμενη Βουλή είχαν εκ περιτροπής, κατά το ήμισυ της θητείας το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, οι πληροφορίες τις φέρουν να καταλήγουν η μεν επιτροπή Οικονομικών στο ΔΗΚΟ και η Εμπορίου στον ΔΗΣΥ.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο σε Αd Hoc Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, όπως η επιτροπή για τη Διερεύνηση Θεμάτων που αφορούν σε Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, όπου προεδρεύει ex officio η πρόεδρος της Βουλής, η προεδρία να δοθεί τελικά αλλού και μάλιστα σε βουλευτή εκτός του κυβερνώντος κόμματος.

Όσον αφορά την ΕΔΕΚ αναμένεται ότι θα συνεχίσει να έχει την προεδρία της Επιτροπής Άμυνας, θέση που κατέχει περίπου 20 χρόνια.

Στην νέα δύναμη στη Βουλή, το ΔΗΠΑ, φαίνεται να καταλήγει η προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών, καθώς η Επιτροπή Εργασίας για την οποία είχε εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον αποτελεί κόκκινη γραμμή για το ΑΚΕΛ.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Εξωτερικών είχε παραχωρηθεί από το ΔΗΣΥ στην Συμμαχία Πολιτών στην προηγούμενη θητεία.

E.X.