You are here

Εγκρίνει δωδεκατημόρια για 23 ημικρατικούς η Βουλή

17/01/2023 12:02

Συνέρχεται την ερχόμενη Πέμπτη το απόγευμα η Ολομέλεια της Βουλής για να εγκρίνει δωδεκατημόριο για τη λειτουργία των πλείστων ημικρατικών οργανισμών, το Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, η Βουλή των Αντιπροσώπων με την έγκριση δωδεκατημορίου, ανάβει το πράσινο σε 23 από τα συνολικά 42 νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου, τα οποία δεν έχουν εγκεκριμένους προϋπολογισμούς για το 2023, να διενεργούν δαπάνες για τις πληρωμές του προσωπικού και των λειτουργικών εξόδων τους, για τον επόμενο μήνα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι όταν είναι σε ισχύ δωδεκατημόρια για κάποιον οργανισμό, οι πληρωμές που μπορεί να πραγματοποιήσει είναι περιορισμένες και δεν πρέπει να ξεπερνούν τις αντίστοιχες δαπάνες του ίδιου μήνα της προηγούμενης χρονιάς.

Γι΄ αυτό και οι πλείστοι εξ αυτών, περιορίζονται στην καταβολή μισθών και επιδομάτων, αλλά και στην κάλυψη λειτουργικών δαπανών, εάν δεν έχουν εγκεκριμένο προϋπολογισμό.

Δωδεκατημόριο για τη λειτουργία 23 ημικρατικών οργανισμών ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής και για τον Ιανουάριο, κατά την τελευταία συνεδρία της στις 2 Δεκεμβρίου του 2022.

Παρότι οι πλείστοι ημικρατικοί οργανισμοί, λόγω των επερχόμενων εκλογών κατέθέσαν έγκαιρα τους προϋπολογισμούς τους, εντούτοις λόγω βεβαρημένου προγράμματος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε μεταξύ άλλων σημαντικών νομοθετημάτων τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, δεν έγινε κατορθωτό να εξετασθούν στο σύνολο τους και να εγκριθούν από την Ολομέλεια του Σώματος.

Οι 23 οργανισμοί που λειτουργούν με δωδεκατημόρια

Οι 23 οργανισμοί για τους οποίους θα εγκρίνει την Πέμπτη η Βουλή δωδεκατημόριο είναι το ΤΕΠΑΚ, ο ΚΟΑ, ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς, ο Κυπριακός Οργανισμός Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών, το Γραφείο του Επιτρόπου για τη Ρύθμιση Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, το Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων, η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, ο Οργανισμός Νεολαίας, ο Οργανισμός Αναπτύξεως Γης και το Ταμείο Θήρας.

Επίσης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών, το Ταμείο Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία, το Ταμείο Τ/κ Περιουσιών, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, o Οργανισμός Χρηματοδότησης Στέγης, η Ακαδημία Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών, η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας και η Εθνική Αρχή Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου.

Σημειώνεται, ότι σήμερα αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι προϋπολογισμοί των δύο ακόμα οργανισμών, της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και του ΘΟΚ.

Με εγκεκριμένο προϋπολογισμό

Από το σύνολο των 42 Οργανισμών, έχουν εγκριθεί οι προϋπολογισμοί 19 και συγκεκριμένα για τους εξής οργανισμούς: Αρχή Λιμένων, ΑΤΗΚ, ΡΑΕΚ, Ενιαίος Φορέας Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας, Κυπριακός Οργανισμός Σήμανσης Αντικειμένων από Πολύτιμα Μέταλλα, Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, Αρχή Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος και Κεντρικός Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Επίσης, εγκεκριμένους προϋπολογισμούς έχουν η ΑΗΚ, το ΡΙΚ, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, το Συμβούλιο της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης και το ΚΥΠΕ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι και για το 2022, οι προϋπολογισμοί των πλείστων οργανισμών εγκρίθηκαν τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και εντωμεταξύ λειτουργούσαν με δωδεκατημόρια.

Φέτος με την επανέναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου στα τέλη Φεβρουαρίου, η Επιτροπή Οικονομικών θα αναγκαστεί να «τρέξει» όσο το δυνατό πιο γρήγορα την εξέταση των προϋπολογισμών των 23 οργανισμών, ώστε να μπορούν να έχουν τα απαραίτητα χρήματα στο τέλος του μήνα για να πληρώσουν το προσωπικό τους.

Της Ελένης Χαραλάμπους