You are here

Εγκρίνουν εκτάκτως κονδύλια για δικηγόρους και συμβούλους

19/01/2023 06:15

Το πράσινο φως για την αποδέσμευση κονδυλίων εκατομμυρίων ευρώ, καλείται να δώσει η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών κατά την σημερινή έκτακτη συνεδρία της, κατά την οποία θα εξεταστεί επίσης, η παραχώρηση δωδεκατημορίων σε ημικρατικούς οργανισμούς.

Ανάμεσα στα κονδύλια για τα οποία ζητείται αποδέσμευση, ξεχωρίζει αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας για πιστώσεις ύψους €3.6 εκατ. για την αμοιβή δικηγόρων του εξωτερικού για σημαντικές υποθέσεις, όπως το συμβόλαιο παραχώρησης των δύο αεροδρομίων, αλλά και την εργατική διαφορά που προέκυψε στο λιμάνι Λεμεσού.

Επίσης, ξεχωρίζει αίτημα του υπουργείου Οικονομικών για αποδέσμευση ποσού €100 χιλ. για αγορά επείγουσων εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών/συμβούλων σε σχέση με την εφαρμογή κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ.

Ενώπιον της επιτροπής βρίσκεται και αίτημα του υπουργείου Γεωργίας για αποδέσμευση κονδυλίου €140 χιλ., για τη διεξαγωγή μελέτης για τη μετεξέλιξη του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών και για την αγορά υπηρεσιών σύμβουλου για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για το Σιλό Λεµεσού.

Νομική Υπηρεσία: €3.7 εκατ. για δικηγόρους και εμπειρογνώμονες

Αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας για την αποδέσμευση πιστώσεων ύψους €3.7 εκατομμυρίων βρίσκεται επίσης, ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών.

Σύμφωνα με το σημείωμα που απέστειλε στη Βουλή, η Νομική Υπηρεσία, ποσό ύψους €3.6 εκατ. αφορά την αμοιβή εμπειρογνωμόνων και δικηγορικών οίκων στο εξωτερικό για εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Διεθνείς Διαιτησίες (προστασία επενδύσεων, Λιμάνι Λεμεσού, Hermes Airport, μονάδες αφαλάτωσης) και εξειδικευμένα θέματα που άπτονται του Κυπριακού προβλήματος.

Επισημαίνεται ότι η Δημοκρατία έχει συμβατικές υποχρεώσεις προς δικηγορικούς οίκους στο εξωτερικό και υπάρχει κίνδυνος επιβολής επιβαρύνσεων σε περιπτώσεις καθυστέρησης πληρωμών και για το λόγο αυτό θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αποδέσμευση των κονδυλίων.

Η Νομική Υπηρεσία ζητά επίσης την αποδέσμευση κονδυλίων ύψους €91.800, που απαιτούνται για την κάλυψη αμοιβής πέντε δικηγόρων για υπηρεσίες Δημόσιου Κατήγορου και ποσού €52.200, για την κάλυψη αμοιβής ποινικών ανακριτών, για διεξαγωγή ανακρίσεων και πορισμάτων σε συγκεκριμένες ποινικές υποθέσεις.

Επίσης ζητείται αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €54 χιλ., για την κάλυψη αμοιβής μεταφραστών, για αποφάσεις δικαστηρίου, νομοθεσιών, καταθέσεων, καθώς και για διερμηνείες υποθέσεων που εμπλέκονται αλλοδαποί.

ΥΠΟΙΚ: €100 χιλ. για νομικές υπηρεσίες και συμβουλές

Από την πλευρά του το Υπουργείο Οικονομικών, κατάθεσε αίτημα για την αποδέσμευση κονδυλίου €100 χιλ., για αγορά επείγουσων εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών/συμβούλων για την εφαρμογή κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα, θα διασφαλίσει τα συμφέροντα της Δημοκρατίας και θα υποβοηθήσει στην ορθή λήψη των αποφάσεων σε θέματα εφαρμογής των κυρώσεων.

Συγκεκριμένα, δηλώνεται ότι αφορά ειδικές περιπτώσεις όπου υποβάλλονται αιτήματα στη Συμβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Κυρώσεων και τη Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων, για εξαίρεση από την εφαρμογή των κυρώσεων από ομίλους εταιρειών µε κύκλο εργασιών πολλών δισεκατομμυρίων και για τους οποίους ενδεχόμενη λήψη µη νομικά ορθής απόφασης, θα φέρει την Κυπριακή Δημοκρατία αντιμέτωπη µε αγωγές πολλών εκατ. από κολοσσούς που έχουν στη διάθεση τους διεθνείς οίκους µε εξειδικευμένες γνώσεις.

Βουλή: Πιστώσεις €422 χιλ. για σύμβαση υπηρεσιών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα εξετάσει επίσης αίτημα της Βουλής των Αντιπροσώπων για την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €422.523 που θα καταβληθεί κυρίως για την αγορά υπηρεσιών από νομικούς οίκους για εκπροσώπηση της Βουλής των Αντιπροσώπων σε διάφορα νομικά ζητήματα και παροχή νομικών γνωματεύσεων.

Η Βουλή ζητά την αποδέσμευση ποσού €282.513 για αγορά μεταξύ άλλων υπηρεσιών φύλαξης εγγράφων, φιλτράρισμα νερού, υπηρεσίες διερμηνείας νοηματικής γλώσσας, υπηρεσίες στενοτύπισης, υπηρεσίες λειτουργού ασφαλείας και συμβουλευτικών υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων.

Επίσης, ζητά την αποδέσμευση ποσού €50 χιλ. για διάφορα νομικά έξοδα και ποσού €90 χιλ. για την κάλυψη του κόστους αποσπάσεων στη Βουλή δύο προσώπων από ημικρατικούς οργανισμούς (ΤΕΠΑΚ, CYTA).

Υπ. Εξωτερικών: €800 χιλ. για συνεργάτες και οχήματα

Την αποδέσμευση κονδυλίου συνολικού ύψους €800 χιλιάδων περίπου για τις ανάγκες του υπουργείου Εξωτερικών θα εξετάσει η Επιτροπή Οικονομικών, το οποίο θα καλύψει το κόστος υπηρεσιών, την καταβολή μισθών συνεργατών και την αγορά αυτοκινήτων.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΞ ζητά την αποδέσμευση €500 χιλ. για την αγορά καινούργιων υπηρεσιακών οχημάτων στις διπλωματικές αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Δαμασκό και τη Ραμάλα.

Σημειώνεται ότι αφορούν εξειδικευμένα αυτοκίνητα με συνολικό κόστος περίπου στις €250 χιλ., ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά οχήματα για τις διπλωματικές αποστολές της Ραμάλας, Αγία Έδρας, Λονδίνου (Υβριδικό), Καμπέρα και Πεκίνου.

Επισημαίνεται ότι, λόγω του ότι τα υφιστάμενα οχήματα είναι πολύ παλιά (2009-2011) το κόστος συντήρησης είναι πολύ ψηλό, ενώ επίσης η συντήρηση ή/ και η επιδιόρθωση μηχανικών βλαβών που απαιτείται, παίρνει μέρες για να ολοκληρωθεί, γεγονός που αναγκάζει την ενοικίαση οχημάτων για διακίνηση του αρχηγού της διπλωματικής αποστολής, το οποίο επίσης έχει ψηλό κόστος και δεν είναι προς το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφέρεται ότι, η κάθε πρεσβεία θα προκηρύσσει διαγωνισμό τοπικά, ενώ οι πιο πάνω επικείμενες αγορές οχημάτων θα τηρούν τις προδιαγραφές του αρμόδιου Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών (ΗΜΥ).

Το υπουργείο Εξωτερικών κατάθεσε αίτημα για αποδέσμευση ποσού ύψους €36 χιλ., θα καταβληθεί για ανανέωση της καταχώρησης ονομάτων που είναι καταχωρημένα στην Κυπριακή Δημοκρατία, στον τομέα ανώτατου επιπέδου 'ΈU domain name’ από το ελληνικό γραφείο "Forth net SA" και ποσό €45 χιλ. για την αντιμισθία ενός συνεργάτη για την επεξεργασία νομικών κειμένων που σχετίζονται με τις θαλάσσιες ζώνες, καθώς και για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με επιστολή του υπουργείου ποσό €157.500, απαιτείται για κάλυψη της αντιμισθίας πέντε επιστημονικών συνεργατών, στα πλαίσια της δημιουργίας της Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, €18 χιλ. για την εκπόνηση μελετών που αφορούν εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και €40 χιλ. για τις υπηρεσίες δύο νομικών συμβούλων με σκοπό τη διαχείριση διεθνών συμβατικών κειμένων.

Κονδύλι €270 χιλ. για υπουργείο Γεωργίας

Δύο αιτήματα του Υπουργείου Γεωργία για αποδέσμευση κονδυλιών ύψους €270 χιλιάδων περίπου θα εξετάσει επίσης, η Επιτροπή.  Ποσό €134 χιλ. περίπου αφορά την κάλυψη του κόστους για αγορά υπηρεσιών για τις ανάγκες επιθεωρήσεων της Υπηρεσίας Μεταλλείων στα μεταλλεία, λατομεία και χώρους αποθήκευσης και χρήσης εκρηκτικών υλών, καθώς και την ενίσχυση των ελέγχων λατομικών δικαιωμάτων και παράνομων λατομεύσεων σε όλες τις επαρχίες.

Το δεύτερο αίτημα του υπουργείου Γεωργίας αφορά ποσό ύψους €140 χιλ., που απαιτείται για κάλυψη του κόστους αγοράς υπηρεσιών για διεξαγωγή μελέτης για τη μετεξέλιξη του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών και για την αγορά υπηρεσιών εξωτερικού σύμβουλου για σκοπούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή του Σιλό Λεµεσού.

Τέλος η επιτροπή Οικονομικών καλείται από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας να αποδεσμεύσει κονδύλι €13.950, που απαιτείται για την κάλυψη μεταξύ άλλων αγοράς υπηρεσιών για ψηφιοποίηση και φύλαξη φακέλων.

Της Ελένης Χαραλάμπους