You are here

Εγκρίθηκε ο πρώτος προϋπολογισμός της αρχής ψηφιακής ασφάλειας

22/06/2018 16:43

Τον πρώτο ετήσιο προϋπολογισμό της αρχής ψηφιακής ασφάλειας και του εθνικού CSIRT για το 2018, ψήφισε η βουλή.

Ο προϋπολογισμός της αρχής για το έτος 2018 προβλέπει δαπάνες ύψους €2,6 εκ. και έσοδα του ίδιου ύψους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής, οι δαπάνες της αρχής αφορούν αποδοχές προσωπικού (€124,5 χιλ.), συμβουλευτικές υπηρεσίες (€1,5 εκ.), εκπαίδευση προσωπικού (€129,5 χιλ.), λειτουργικές δαπάνες (€475,2 χιλ.) και αγορές παγίων (€384,5 χιλ).

Σύμφωνα με την έκθεση της αρμόδιας επιτροπής, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει με βάση ευρωπαϊκή οδηγία την υποχρέωση να συστήσει εθνική αρμόδια αρχή για θέματα ψηφιακής ασφάλειας και ειδικότερα για την ασφάλεια των συστημάτων δικτύου και πληροφοριών στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ως εκ τούτου, με την ψήφιση από τη βουλή των αντιπροσώπων του περί της Ασφάλειας Δικτύων και Συστημάτων Πληροφοριών Νόμου του 2018 [Νόμος 17(Ι) του 2018] το Μάρτιο του τρέχοντος έτους ο ΕΡΗΕΤ ορίστηκε ως η εθνική αρμόδια αρχή για τους σκοπούς που αναφέρονται πιο πάνω.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, αλλά και τις διατάξεις του πιο πάνω νόμου η αρχή χρηματοδοτείται από τους φορείς κρίσιμων υποδομών πληροφοριών, τους φορείς εκμετάλλευσης βασικών υπηρεσιών, τους παροχείς ηλεκτρονικών επικοινωνιών και τους παροχείς ψηφιακών υπηρεσιών, σύμφωνα με τη μεθοδολογία υπολογισμού τελών που καθορίζεται σε κανονισμούς που εκδίδονται δυνάμει του εν λόγω νόμου.

Μέχρις ότου η αρχή εισπράξει επαρκή ποσά τελών και εσόδων για κάλυψη των δαπανών της, η Δημοκρατία θα καταβάλλει στην Αρχή τα απαιτούμενα ποσά, τα οποία μεταγενέστερα θα επιστραφούν στη Δημοκρατία.

Με την πιο πάνω διευθέτηση διασφαλίζεται η οικονομική ανεξαρτησία της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας και η αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία της, αφού εν τέλει η Αρχή θα χρηματοδοτείται από τους φορείς κρίσιμων υποδομών και όχι από το κράτος. 

Ο προσδιορισμός των κρίσιμων υποδομών πληροφοριών έγινε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και σε αυτούς περιλαμβάνεται και αριθμός κυβερνητικών υπηρεσιών, όπως το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, το Τμήμα Τελωνείων, το Γενικό Χημείο του Κράτους και το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής. 

Οι κυβερνητικοί φορείς θα κληθούν να καταβάλλουν προς την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας ετήσιο τέλος για τις προσφερόμενες υπηρεσίες, που υπολογίζεται να ανέλθει στις €570 χιλ. περίπου για το 2018. 

Περαιτέρω, ποσό ύψους €390 χιλ. που θα δοθεί ως χορηγία από το κράτος για τη λειτουργία του Εθνικού CSIRT έχει ήδη περιληφθεί στον προϋπολογισμό του ΥΜΕΕ για το τρέχον έτος.

Κατά την συζήτηση ο τίτλος του νόμου διαμορφώθηκε, ώστε αυτός να αναφέρεται ως «Ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας και του Εθνικού Φορέα Άμεσης Ανταπόκρισης σε Συμβάντα που Σχετίζονται με την Ασφάλεια Δικτύων και Συστημάτων Πληροφοριών του 2018 Νόμος του 2018».

 

Μ.Χ.