You are here

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός 2005

10/12/2004 23:35
· Αποχή ΔΗΣΥ και Νέων Οριζόντων

Με 39 ψήφους υπέρ, καμία κατά, και 15 αποχές εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2005. Αποχή τήρησαν ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο βουλευτής των Νέων Οριζόντων. Ο ΔΗΣΥ ψήφισε υπέρ μόνο τα κονδύλια για τη Βουλή, την Άμυνα, το Γενικό Λογιστήριο τη δικαστική υπηρεσία, τη συνταγματική υπηρεσία και τις ανεξάρτητες υπηρεσίες. Το κόμμα υπερψήφισε επίσης τις χορηγίες για κονδύλια εφέδρων, κυπρίων οδηγών, προσκόπων και Συμβούλιο Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ, τα οποία όμως είχαν δεσμευτεί νωρίτερα.

Από την πλευρά της το κόμμα της ΕΥΡΩΔΗ τήρησε αποχή για τα κονδύλια του υπουργείου Παιδείας, Υγείας και το ΑΤΙ.

Νωρίτερα, με ψήφους κυρίως ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ δεσμεύτηκαν τα κονδύλια που αφορούν χορηγίες σε Συνδέσμους Εφέδρων, Σώμα Κυπρίων Προσκόπων, Σώμα Κυπρίων Οδηγών, χορηγία προς το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνας ΕΟΚΑ. Σχεδόν παμψηφεί, με μόνη αποχή τους ΝΕΟ, εγκρίθηκε εισήγηση του ΑΚΕΛ για γενική μείωση σε όλα τα Υπουργεία και Υπηρεσίες των κονδυλίων που αφορούν την υπερωριακή απασχόληση πέραν από τις συνήθεις ώρες εργασίας σε όλες τις υπηρεσίες και τμήματα. Η εισήγηση του ΑΚΕΛ για μείωση του κονδυλίου για τη χορηγία προς το Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ καταψηφίστηκε από τα υπόλοιπα κόμματα. Απορρίφθηκαν επίσης προτάσεις του ΔΗΣΥ για δεσμεύσεις των κονδυλίων που αφορούν τη χορηγία προς το Χάρβαρντ και η πρόταση του για αποκοπή κατά 5% των κονδυλίων που αφορούν λειτουργικά έξοδα, εκτός από τα ενοίκια, σε όλα τα υπουργεία και τις ανεξάρτητες υπηρεσίες. Την ίδια τύχη είχαν και οι 18 τροπολογίες του Κινήματος Οικολόγων.

Να πούμε ότι οι πέντε τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση της κυβέρνησης εγκρίθηκαν με τις ψήφους των συγκυβερνώντων κομμάτων (για θέση διευθυντή στο υπουργείο Εμπορίου, προαγωγή επ’ ανδραγαθεία αστυνομικών, ελικόπτερα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ.α.)

Του Γιώργου Αγαπίου