You are here

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός χωρίς το σχέδιο Εστία

14/12/2018 20:24

Με 30 ψήφους υπέρ και 24 εναντίον ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019 με τα κόμματα να σταυρώνουν το κονδύλι των €33 εκ. που αφορούσε στο σχέδιο Εστία σε σχέση με την επιδότηση μέρους της δόσης δανειοληπτών που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφάλιση την κύρια κατοικία.

Το σταύρωμα του Εστία που εισηγήθηκαν τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, Συμμαχία, Οικολόγοι, ψήφισαν 34 βουλευτές και καταψήφισαν 18.

Πέραν του σταυρώματος του σχεδίου Εστία, ψηφίστηκαν άλλες 16 τροπολογίες που επέφεραν σημαντικές αλλαγές στον προϋπολογισμό, ο οποίος τελικά πέρασε με τις ψήφους του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και του Κινήματος Αλληλεγγύης.

Τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν τον προϋπολογισμό με τα πλείστα να εξαιρούν κονδύλια του υπουργείου υγείας.

Έβαλαν ψαλίδι στον προϋπολογισμό

Κατά τη ψηφοφορία, η πλειοψηφία των βουλευτών απέκοψαν 5% από το σύνολο των δαπανών που αφορούν συμβουλευτικές υπηρεσίες , τις λειτουργικές δαπάνες και τις δαπάνες για συνέδρια και σεμινάρια, Οι εν λόγω αποκοπές είχαν τη στήριξη της πλειοψηφίας των κομμάτων περιλαμβανομένου του κυβερνώντος κόμματος.

Μετά από διακοπή για συνεννόηση των κομμάτων, η τροπολογία των κομμάτων  ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Συμμαχίας και Οικολόγων για αποκοπή των δαπανών σε σχέση με αποκρατικοποίησεις ή και ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών και κρατικών υπηρεσιών, κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών, με εξαίρεση τις δαπάνες που αφορούν το έργο της ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, το ΧΑΚ και το Ταμείο Αλληλεγγύης, ψηφίστηκε με 32 ψήφους.

Η τροπολογία όπως διαμορφώθηκε προνοεί επίσης όπως σε σχέση με τα κονδύλια που αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, το ΧΑΚ και κάθε άλλη δαπάνη που συνιστά αποξένωση κρατικής περιουσίας θα διενεργείται χωρίς να ενημερώνεται και να εξασφαλίζεται η έγγραφη συγκατάθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Παράλληλα, σταυρώθηκαν πιστώσεις πέραν των €3 εκ. που βρίσκονται στη διάθεση των υπουργών για σκοπούς επιχορήγησης εκδηλώσεων και άλλων έργων,  €5 εκ.  που αφορούν προμήθειες προς την JCC για εισπράξεις με κάρτες, €3,2 εκ. που αφορούν την εκπαίδευση σε θέματα υδρογονανθράκων και άλλα €3,5 εκ. για την αγορά οχημάτων αξιωματούχων του κράτους, ποσό που είχε δεσμευθεί και κατά την περσινή ψήφιση του προϋπολογισμού.

Δεσμεύθηκαν επίσης, κονδύλια αναφορικά με τις αμοιβές ειδικών συμβούλων των υπουργών και των συνεργατών του προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε κλοιό ελέγχου τα ενοίκια

Υπό τον έλεγχο της βουλής τίθενται μέσω σταυρώματος και τα κονδύλια που αφορούν πληρωμές ενοικίων εκ μέρους του κράτους.

Παράλληλα, με εξαίρεση τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο, η βουλή ζητά ενημέρωση σε σχέση με τις εν λόγω δαπάνες και σημειώνει ότι η επιτροπή οικονομικών, θα προβεί στην εξέταση αιτήματος για αποδέσμευση των εναπομεινάντων κονδυλίων για το έτος, μόνο αφότου κατατεθούν ενώπιον της όλα τα ενοικιαστήρια συμβόλαια και ενημερωθεί γραπτώς μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, αναφορικά με τις προβλεπόμενες δαπάνες για το υπόλοιπο του έτους.

Σε αντίθεση με πέρσι, απορρίφθηκαν τροπολογίες για αποκοπή ωφελημάτων για πρώην προέδρους της Δημοκρατίας και αποκοπές 10% από το επίδομα παραστάσεως και το επίδομα φιλοξενίας υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων, τροπολογίες των Οικολόγων.

Η πλειοψηφία απέρριψε επίσης, τροπολογία για δέσμευση ποσού που αφορά στην προκήρυξη νέων συμβάσεων για τις δημόσιες επιβατικές μεταφορές (λεωφορεία) αλλά και για το σταύρωμα του ποσού των €30 εκ. που περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό την τελευταία στιγμή, μέσω τροποποίησης εκ μέρους της κυβέρνησης προς ικανοποίηση απαίτησης του ΔΗΚΟ.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του προέδρου της βουλής Δημήτρη Συλλούρη πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας επί των τροπολογιών, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος δεν θα ψήφιζε κανένα σταύρωμα κονδυλίου, λόγω της έκτασης που έχει λάβει η δέσμευση κονδυλίων και λόγω της χρήσης της λανθασμένης διαδικασίας αποδέσμευσής τους μέσω τηλεφώνου, κάτι για το οποίο είχαν εκφραστεί κατά καιρούς αντιδράσεις εκ μέρους βουλευτών, μελών της επιτροπής οικονομικών.
 

Της Μαρίας Χαμπή