You are here

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δημοσιονομικού Συμβουλίου

20/01/2022 17:06

Με συνοπτικές διαδικασίες εγκρίθηκε σε νόμο ο προϋπολογισμός του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με 26  ψήφους υπέρ, 15 εναντίον και  τρεις αποχές.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για το 2022 είναι ισοσκελισμένος. Σύμφωνα με την έκθεση που τον συνοδεύει, ο προϋπολογισμός του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για το 2022 προβλέπει συνολικά έσοδα και δαπάνες ύψους €320 χιλιάδων.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του Συμβουλίου, υπολογίζεται τον Ιανουάριο του 2022 να ανέρχονται στο €0.08 εκατ. ενώ για τα έτη 2023-2024 ο προϋπολογισμός του Συμβουλίου συνεχίζει να είναι ισοσκελισμένος με τα έσοδα και τις δαπάνες να ανέρχονται στις €320 χιλ.

Τα έσοδα για το 2022 είναι στα ίδια επίπεδα με το 2021 και προέρχονται εξ ολοκλήρου από κρατική χορηγία. Όσον αφορά τις δαπάνες για το 2022 υπολογίζεται ότι θα είναι στα ίδια επίπεδα με τον προϋπολογισμό του 2021, ενώ για τα έτη 2023-2024 εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν οριακή αύξηση.

Αναλυτικά οι δαπάνες για το 2022 αφορούν σε αντιμισθία του προέδρου, περιλαμβανομένων και των εισφορών στα διάφορα ταμεία, ύψους €77 χιλ., αποδοχές προσωπικού (μια θέση προϊστάμενου (Κλίμακα Α13(ίί)), και μια θέση λειτουργού (Κλίμακες Α8, Α10 και Α11)), ύψους €83 χιλ.

Αναφορικά με τις λειτουργικές δαπάνες του Συμβουλίου, υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με τον προϋπολογισμό του 2021 και ανέλθουν στις €127.532. Σημειώνεται ότι περιλαμβάνεται πρόνοια ύψους €65 χιλ., για αγορά υπηρεσιών για αξιολόγηση των μακροοικονομικών προβλέψεων, καθώς και ελεγκτικών και νομικών υπηρεσιών.

Όσον αφορά τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, αναμένεται επίσης να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με τον προϋπολογισμό του 2021 και να ανέλθουν στις €2.756. Στο προϋπολογισμό περιλαμβάνεται ακόμα κονδύλι ύψους  €10 χιλ. για μη προβλεπόμενες δαπάνες και αποθεματικό.

 Ο ρόλος του Συμβουλίου

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο έχει την ευθύνη να παρέχει εκ των προτέρων αξιολόγηση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών προβλέψεων της κυβέρνησης, που ετοιμάζονται στο πλαίσιο κατάρτισης του προϋπολογισμού και του Στρατηγικού Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής, με σκοπό την υιοθέτησή τους.

Επίσης, το Συμβούλιο έχει την ευθύνη να παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τους αριθμητικούς δημοσιονομικούς κανόνες, όπως καθορίζονται στο άρθρο 5 σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας και την ενσωμάτωση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου, στη διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού. Επίσης, παρέχει εκ των προτέρων και εκ των υστέρων δημόσια αξιολόγηση της δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και εκτιμήσεις οι οποίες δημοσιοποιούνται σε σχέση με τους αριθμητικούς δημοσιονομικούς στόχους.

 

Ε.Χ.