You are here

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για Πουρνάρα στην Βουλή

07/07/2022 16:03

Εκδήλωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα το απόγευμα έξω από την Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτοικοι των κοινοτήτων, Κοκκινοτριμυθιάς, Παλαιομέτοχου, Μάμμαρι, Δενειας και Αγίων Τριμιθιάς για την παρουσία του κέντρου φιλοξενίας μεταναστών «Πουρνάρα» στην περιοχή τους.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας είναι προγραμματισμένη στις έξι το απόγευμα, ενώ την ίδια ώρα εντός του κτιρίου θα συνεδριάζει η Ολομέλεια του σώματος.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο το πρωί ο Κοινοτάρχης Κοκκινοτριμιθιάς,  είπε ότι οι κάτοικοι, αισθάνονται ότι κινδυνεύει η υγεία τους, αφού όταν διαπιστωθεί ότι έχουν λοιμώδη νοσήματα οι μετανάστες φεύγουν από το χώρο φιλοξενίας για να μην τους απελάσουν.

Τόνισε ότι η περιοχή τους δεν μπορεί να αφομοιώσει τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι κανένας βουλευτής δεν επισκέφθηκε τις κοινότητες για να ακούσει τα προβλήματά τους, πλην του υπουργού Εσωτερικών, ενώ βουλευτές έχουν επισκεφθεί το Πουρνάρα πολλές φορές.

Ο κοινοτάρχης, τοποθετήθηκε επίσης υπέρ της λύσης του συρματοπλέγματος κατά μήκους της νεκρής ζώνης και κατήγγειλε την ύπαρξη Κυπρίων διακινητών.

Αντιδράσεις για συρματόπλεγμα

Στο μεταξύ, για τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής ως αποτέλεσμα της τοποθέτησης συρματοπλεγμάτων στην ουδέτερη ζώνη, ενημέρωσαν σήμερα εκπρόσωποι των κοινοτήτων και της Ομάδας Πρωτοβουλίας κατά των συρματοπλεγμάτων, την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν τα κυριότερα προβλήματα που δημιουργούνται αφορούν στην καλλιέργεια της γης, στη λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων και βιοτεχνιών καθώς και ζητήματα ασφάλειας των κατοίκων που προκύπτουν από την τοποθέτηση των συρματοπλεγμάτων και την τοποθέτηση καγκελόπορτών.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε επίσης ότι νεαρά ζευγάρια διστάζουν να προχωρήσουν στην ανέγερση της κατοικίας τους στην περιοχή λόγω του συρματοπλέγματος αλλά και της παρουσίας του κέντρου φιλοξενίας, αλλά και μεγάλου αριθμού μεταναστών.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Κωνσταντίνου ανέφερε μιλώντας ενώπιον της επιτροπής ότι η εγκατάσταση συρματοπλέγματος είναι ένα από τα πολλά μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ρεύματος από τις κατεχόμενες περιοχές.

Σημείωσε ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι τεράστιο και θα απασχολεί για μεγάλο χρονικό διάστημα την χώρα μας, καθώς ότι ενώπιον της αρμόδιας υπηρεσίας βρίσκονται για εξέταση  31,315 αιτήσεις για παραχώρηση πολιτικού ασύλου.

Ο κ. Κωνσταντινίδης είπε επίσης ότι καθημερινά φθάνουν στις ελεύθερες περιοχές περίπου 100 άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχονται από αφρικανικές χώρες και προωθούνται για διανομή στο κέντρο φιλοξενίας Πουρνάρα.

Όπως εξήγησε, οι πλείστοι φτάνουν αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη, από εκεί μεταβαίνουν στην κατεχόμενη Τύμπου και αυθημερόν εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές.

Ε.Χ.