You are here

Εκλέγεται πρόεδρος Βουλής – Τα επικρατέστερα σενάρια

10/06/2021 10:00

Η Βουλή των Αντιπροσώπων συνέρχεται στις 4 το απόγευμα με τη νέα της σύνθεση, όπως προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 30ής Μαΐου 2021, για να εκλέξει τον νέο πρόεδρο του Σώματος.

Με βάση τη διαδικασία, οι νέοι βουλευτές θα δώσουν αρχικά την νενομισμένη διαβεβαίωση και θα ακολουθήσει η εκλογή του προέδρου της Βουλής. Της Ολομέλειας θα προεδρεύσει ο αρχαιότερος βουλευτής, Ζαχαρίας Κουλίας.

Όλα ανοικτά και διαβουλεύσεις εν μέσω συνεδρίας

Στο μεταξύ, τα δεδομένα για την προεδρία του Σώματος αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Αν και τα πλείστα κόμματα υποβάλλουν δικές τους υποψηφιότητες, παράλληλα εξετάζουν όλα τα σενάρια, ζυγίζοντας τις πιθανότητες συνεργασιών, στο πλαίσιο σεναρίων που δίνουν και παίρνουν τα τελευταία 24ώρα.

Οι διαβουλεύσεις, όπως εκτιμάται, θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας, στο ενδιάμεσο των ψηφοφοριών.

Μετά τις τελευταίες κομματικές ανακοινώσεις και δηλώσεις, οι υποψηφιότητες που θα έχει ενώπιον της η Βουλή αναμένεται να είναι τουλάχιστον πέντε, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω αύξηση του συγκεκριμένου αριθμού.

Υποψήφιοι μέχρι στιγμής είναι η Αννίτα Δημητρίου (ΔΗΣΥ), ο Άντρος Κυπριανού (ΑΚΕΛ), ο Νικόλας Παπαδόπουλος (ΔΗΚΟ), ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου (Οικολόγοι) και ο Χρήστος Χρήστου (ΕΛΑΜ). Ωστόσο, σημειώνεται ότι χθες το βράδυ, το πολιτικό γραφείο της ΕΔΕΚ εξουσιοδότησε τον πρόεδρο του κόμματος Μαρίνο Σιζόπουλο να θέσει ενώπιον του κόμματος τη δική του υποψηφιότητα.

Την ίδια στιγμή, το «παιχνίδι» φαίνεται να παίζεται στο γήπεδο των μικρών κομμάτων, των οποίων οι αποφάσεις κατά πάσα πιθανότητα θα καθορίσουν και το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αναλόγως των συσχετισμών δυνάμεων που θα προκύψουν κατά τη διαδικασία.

Τα επικρατέστερα σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες της Stockwatch το επικρατέστερο σενάριο είναι στην πρώτη ψηφοφορία όλα τα κόμματα να υποστηρίξουν τους δικούς τους υποψήφιους. Στην πρώτη ψηφοφορία δεν αναμένονται εκπλήξεις, αλλά ούτε και στη δεύτερη. Το σκηνικό υπολογίζεται ότι θα ξεκαθαρίσει στην τρίτη ψηφοφορία, όπου ο πρόεδρος του σώματος εκλέγεται με απλή πλειοψηφία.

Σε ότι αφορά την τρίτη ψηφοφορία, πηγές του Κινήματος Οικολόγων, ανέφεραν στη StockWatch ότι οι επιλογές του κόμματος είναι δύο, του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου και στη συνέχεια του Άντρου Κυπριανού.

Σε σχέση με τη ΔΗΠΑ, πληροφορίες κάνουν λόγο για στήριξη της Αννίτας Δημητρίου, ή του Άντρου Κυπριανού στην τρίτη ψηφοφορία. Ωστόσο, τονίζεται ότι οι επαφές με άλλα κόμματα και υποψηφίους θα εξελίσσονται μέχρι και την τελευταία στιγμή, καθώς το κόμμα δεν απέκλεισε την υποψηφιότητα του προέδρου του Μάριου Καρογιάν.

Η ΕΔΕΚ διατηρεί όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά στην τρίτη ψηφοφορία με στόχο να είναι η δύναμη που θα καθορίσει το αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν πηγές.

Η ΕΔΕΚ φαίνεται να κατέρχεται στην πρώτη ψηφοφορία με την υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματος Μαρίνου Σιζόπουλου και στη συνέχεια να στηρίζει Νικόλα Παπαδόπουλο, ή Άντρο Κυπριανού, ενώ κόκκινη γραμμή για το κόμμα αποτελούν οι Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και Χρήστος Χρήστου.  

Σε ανακοίνωση της ΕΔΕΚ σημειώνεται πως το Πολιτικό Γραφείο δεν κατέληξε ψες στο τελικό όνομα που θα στηρίξει το κόμμα κατά τη σημερινή ψηφοφορία. Έδωσε όμως την εξουσιοδότηση στον Μαρίνο Σιζόπουλο να θέσει ενώπιον του Σώματος τη δική του υποψηφιότητα.

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά διατηρεί και το ΕΛΑΜ με επικρατέστερο σενάριο να επιμείνει στον πρόεδρο του Χρήστο Χρήστου και στην τρίτη ψηφοφορία να υποστηρίξει την Αννίτα Δημητρίου (ΔΗΣΥ) ή να τηρήσει αποχή.

Τα βλέμματα στη συνεργασία ΔΗΚΟ- ΑΚΕΛ

Το αποτέλεσμα αναμένεται να κρίνουν οι τοποθετήσεις ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ και το κατά πόσο τα δύο κόμματα θα σφραγίσουν την συνεργασία τους ενόψει και προεδρικών εκλογών, με ένα εκ των δύο να υποστηρίζει τον υποψήφιο του άλλου, ανάμεσα στους Άντρο Κυπριανού και Νικόλα Παπαδόπουλο.

Το ΑΚΕΛ, το οποίο αποφάσισε να διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής με το γγ του Άντρο Κυπριανού θα συνεχίσει τις επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης - εξαιρουμένου του ΕΛΑΜ - μέχρι την τελευταία στιγμή, με την ελπίδα να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους.

Πληροφορίες εκ μέρους του ΔΗΚΟ, αναφέρουν ότι θα επιμείνει μέχρι τέλους με τον υποψήφιο του Νικόλα Παπαδόπουλο.

Το ίδιο αναμένεται να πράξει και ο ΔΗΣΥ με την υποψηφιότητα της Αννίτας Δημητρίου, αν και ορισμένοι εκτιμούν ότι παραμένει ανοικτό και το ενδεχόμενο στήριξης Άντρου Κυπριανού, στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συνεργασίας κομμάτων στην κυβέρνηση ευρείας αποδοχής που εξάγγειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, με απώτερο στόχο την θέσπιση των νομοθεσιών που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που όλα τα κόμματα επιμείνουν στις δικές τους υποψηφιότητες μέχρι τέλους, χωρίς να υποστηρίξουν άλλους υποψήφιους, πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται η Αννίτα Δημητρίου. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι αυτό θεωρείται απομακρυσμένο ενδεχόμενο.

Για την εκλογή προέδρου της Βουλής, σε περίπτωση παρουσίας και των 56 βουλευτών χρειάζονται 29 θετικές ψήφοι στην πρώτη ψηφοφορία, 22 θετικές ψήφοι στη δεύτερη ψηφοφορία. Στην τρίτη ψηφοφορία εκλέγεται η υποψηφιότητα με τις περισσότερες ψήφους.Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΗΣΥ έχει 17 βουλευτές, το ΑΚΕΛ 15, το ΔΗΚΟ 9, η ΕΔΕΚ, η ΔΗΠΑ και το ΕΛΑΜ από 4 και οι Οικολόγοι 3.

E.X.