You are here

Έκλεισε ακόμα μια μεγάλη μεταρρύθμιση

04/03/2022 07:19

Ενάμιση μήνα μετά την έγκριση της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας και κάτω από την πίεση της εξασφάλισης ευρωπαϊκών πόρων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, πέρασε χθες από τη Βουλή ακόμα μια μεταρρύθμιση που εκκρεμούσε για σειρά ετών.

Πρόκειται για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία εγκρίθηκε χθες μετά από προσπάθειες δέκα περίπου χρόνων, με την ψήφιση των τριών νομοσχεδίων, που προνοούν μεταξύ άλλων τη δημιουργία 20 νέων δήμων σε ολόκληρη την Κύπρο.

Η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως και η μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα που ψηφίστηκε στα μέσα Ιανουαρίου, περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα του κυπριακού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την εκταμίευση πόρων ύψους €1,2 δισ.

Ωστόσο, εκκρεμεί ακόμα η ψήφιση της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης για την οποία αναμένεται ότι σύντομα θα προωθηθούν τα σχετικά νομοσχέδια, αν και έχει ήδη εγκριθεί τον περασμένο μήνα η δημιουργία της Αρχής κατά της Διαφθοράς, καθώς και η πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση για μείωση των ρύπων κατά 55%, η οποία αποτελεί επίσης σημαντική μεταρρύθμιση στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Ιστορική μέρα»

Μιλώντας μετά την ψήφιση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής έκανε λόγο για ιστορική μέρα για την Κύπρο αλλά και για σημαντική μέρα για τους πολίτες του τόπου.

«Μέσα από μία επίπονη διαδικασία που διήρκησε πέραν των 10 χρόνων, καταφέραμε να υλοποιήσουμε κάτι που αποδείχθηκε ότι ήταν κοινός στόχος όλων, τόσο της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όσο και της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων», ανέφερε ο Υπουργός, επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα είναι «ένα πραγματικό επίτευγμα» παρά τις διαφωνίες που ανέκυψαν στην πορεία.

Ιστορική χαρακτήρισε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Μια ιστορική μεταρρύθμιση σήμερα. Η αυτοτέλεια των δήμων αλλά και η οικονομική τους βιωσιμότητα εξασφαλίζει την ποιότητα των υπηρεσιών για όλους τους πολίτες», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Τwitter.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα ως καλή για το κοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση, υπογραμμίζοντας πως «αν όλα όσα ψηφίσαμε σήμερα σχεδόν ομόφωνα υλοποιηθούν, οι πολίτες μέχρι το 2024 θα μπορούν να απολαμβάνουν μια αποτελεσματική, λειτουργική και ευκολότερα προσβάσιμη τοπική αυτοδιοίκηση, μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα πλησιάζει αυτό που στο εξωτερικό ονομάζεται τοπική κυβέρνηση».

Ο κ. Δαμιανού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι «κατορθώσαμε μέσα από μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία να ολοκληρώσουμε μια μεταρρύθμιση η οποία μπορεί να εκσυγχρονίσει αποτελεσματικά την τοπική αυτοδιοίκηση για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας», όπως είπε.

Χωρίς δημοψηφίσματα

Ο περί Δήμων Νόμος πέρασε κατά πλειοψηφία με 52 ψήφους υπέρ και 4 εναντίον από την ΕΔΕΚ, ενώ οι νόμοι περί Κοινοτήτων και περί Επαρχιακών Συμπλεγμάτων πέρασαν ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής.

Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο της ΕΔΕΚ στο νομοσχέδιο περί Δήμων, ο πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι παρόλο που υπάρχουν θετικά στοιχεία στο νόμο δεν μπορούν να τον ψηφίσουν από τη στιγμή που έχουν παραβιαστεί οι αρχές της απλής ανόθευτης αναλογικής.

Η Ολομέλεια ενέκρινε τροπολογία του ΔΗΣΥ για τη μη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για τους σκοπούς των προτεινόμενων συνενώσεων τοπικών αρχών, καθώς και άλλες τροπολογίες από τις οποίες κάποιες αφορούσαν αλλαγές στις συνενώσεις.

Παράλληλα, καταψηφίστηκαν τροπολογίες που αφορούσαν συνενώσεις δήμων όπως η συνένωση του Δήμου Στροβόλου με το δήμο Λευκωσίας, του δήμου Ύψωνα με το Δήμο Κάτω Πολεμιδιών, της Γεροσκήπου με της Πάφου και των δήμων της Αμμοχώστου, με αποτέλεσμα ο αριθμός των νέων δήμων να ανέρχεται σε 20.

Συγκεκριμένα στη Λευκωσία δημιουργούνται πέντε Δήμοι, στη Λεμεσό τέσσερις, στη Λάρνακα πέντε, στην Πάφο τέσσερις και στην Αμμόχωστο δύο.

Οι πέντε δήμοι της Λευκωσίας

-Δήμος Λευκωσίας, με έδρα τη Λευκωσία, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λευκωσίας, Αγίου Δομετίου, Έγκωμης και Αγλαντζιάς, οι οποίοι μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λευκωσίας.

-Δήμος Λακατάμειας, με έδρα τη Λακατάμια, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λακατάμειας και Τσερίου, καθώς και τον κοινοτικό συνοικισμό Ανθούπολης, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λακατάμειας.

-Δήμος Λατσιών-Γερίου, με έδρα τα Λατσιά, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λατσιών και Γερίου, οι οποίοι μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λατσιών-Γερίου.

-Δήμος Νότιας Λευκωσίας-Ιδαλίου, με έδρα το Ιδάλιον, ο οποίος αποτελείται από το δήμο Ιδαλίου και τις κοινότητες Αλάμπρας, Λυμπιών, Νήσου, Πέρα Χωρίου και Ποταμιάς, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Νότιας Λευκωσίας-Ιδαλίου.

-Δήμος Στροβόλου ο οποίος παραμένει στη σημερινή του μορφή.

Οι τέσσερις νέοι δήμοι της Λεμεσού

-Δήμος Λεμεσού, με έδρα τη Λεμεσό, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λεμεσού και Μέσα Γειτονιάς, καθώς και την κοινότητα Τσερκέζων και μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λεμεσού.

-Δήμος Ανατολικής Λεμεσού, με έδρα τον Άγιο Αθανάσιο, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Αγίου Αθανασίου και Γερμασόγειας, καθώς και τις κοινότητες Αγίου Τύχωνα, Ακρούντας, Μαθικολώνης, Μουτταγιάκας και Φοινικαριών, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Ανατολικής Λεμεσού.

-Δήμος Πολεμιδιών, με έδρα τα Πολεμίδια, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Κάτω Πολεμιδιών και την κοινότητα Άνω Πολεμιδιών, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Πολεμιδιών.

-Δήμος Δυτικής Λεμεσού, με έδρα τον Ύψωνα, ο οποίος αποτελείται από το δήμο Ύψωνα και τις κοινότητες Ακρωτηρίου, Ασώματου (Λεμεσού), Επισκοπής (Λεμεσού), Ερήμης, Καντού, Κολοσσίου, Σωτήρας (Λεμεσού) και Τραχωνίου (Λεμεσού), που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Δυτικής Λεμεσού.

Οι πέντε νέοι δήμοι της Λάρνακας

-Δήμος Λάρνακας, με έδρα τη Λάρνακα, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λάρνακας και Λιβαδιών, καθώς και την κοινότητα Βορόκληνης, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λάρνακας.

-Δήμος Αραδίππου, με έδρα την Αραδίππου, ο οποίος αποτελείται από το δήμο Αραδίππου, καθώς και τις κοινότητες Κελλιών και Τρούλλων, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αραδίππου.

-Δήμος Δρομολαξιάς-Μενεού, με έδρα τη Δρομολαξιά, ο οποίος αποτελείται από το δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού, καθώς και τις κοινότητες Κιτίου, Περιβολιών (Λάρνακας) και Τερσεφάνου που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Δρομολαξιάς-Μενεού.

-Δήμος Λευκάρων, με έδρα τα Λεύκαρα, ο οποίος αποτελείται από το δήμο Λευκάρων και τις κοινότητες Βάβλας, Δελίκηπου, Κάτω Λευκάρων, Κόρνου, Λάγιας και Σκαρίνου, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λευκάρων.

-Δήμος Αθηένου, με έδρα την Αθηένου, ο οποίος αποτελείται από τοξκκλ  δήμο Αθηένου και την κοινότητα Αβδελλερού, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αθηένου.

Οι τέσσερις νέοι δήμοι της επαρχίας Πάφου

-Δήμος Πάφου, στη σημερινή του μορφή.

-Δήμος Ανατολικής Πάφου, με έδρα τη Γεροσκήπου, ο οποίος αποτελείται από το δήμο Γεροσκήπου και τις κοινότητες Αγίας Μαρινούδας, Αχέλειας, Κονιών και Τίμης, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Ανατολικής Πάφου.

-Δήμος Δυτικής Πάφου, με έδρα την Πέγεια, ο οποίος αποτελείται από το δήμο Πέγειας και τις κοινότητες Ακουρσού, Ίνειας, Κάθικα, Κάτω Αρόδων, Κισσόνεργας και Πάνω Αρόδων, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Δυτικής Πάφου.

-Δήμος Πόλης Χρυσοχούς, με έδρα την Πόλη Χρυσοχούς, ο οποίος αποτελείται από το δήμο Πόλης Χρυσοχούς και τις κοινότητες Αγίας Μαρίνας (Χρυσοχούς), Ανδρολίκου, Αργάκας, Γιαλιάς, Δρούσειας, Κρίτου Τέρα, Μακούντας, Νέου Χωριού (Πάφου), Νέων Δημμάτων, Πελαθούσας, Πομού, Τέρα και Χρυσοχούς, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς.

Οι δύο νέοι δήμοι της επαρχίας Αμμοχώστου

-Δήμος Αγίας Νάπας, με έδρα την Αγία Νάπα, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Αγίας Νάπας και Σωτήρας, καθώς και τις κοινότητες Αυγόρου, Άχνας και Λιοπετρίου, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αγίας Νάπας.

-Δήμος Παραλιμνίου-Δερύνειας, με έδρα το Παραλίμνι, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Παραλιμνίου και Δερύνειας, καθώς και τις κοινότητες Αχερίτου και Φρενάρους, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Παραλιμνίου -Δερύνειας.

Της Ελένης Χαραλάμπους