You are here

Εκτάκτως στη βουλή τα €25 εκ. ταμείου για κουρεμένους

11/07/2018 12:33

Σε έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών θα εξεταστεί την ερχόμενη Παρασκευή ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2018, που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη βουλή.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει €25 εκ. που προορίζονται για τη δημιουργία αποθεματικού του ταμείου αλληλεγγύης για την αποζημίωση κουρεμένων καταθετών και κατόχων αξιογράφων και θα τεθεί προς ψήφιση την Παρασκευή, στην τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής, πριν την παύση των εργασιών της για το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η εκτελεστική εξουσία από το συνολικό ύψος €25,2 εκ. του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, τα €25 εκ. αφορούν την παραχώρηση πιστώσεων για κάλυψη της αυξημένης δαπάνης που προέκυψε λόγω καταβολής αντίστοιχου ποσού προς το ταμείο αλληλεγγύης για δημιουργία αποθεματικού.

Το ποσό εντάσσεται ως έκτακτη χορηγία, στις παροχές κοινωνικής πρόνοιας του υπουργείου οικονομικών οι οποίες ως εκ τούτου αυξάνονται από €10 εκ. στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό, στα €35 εκ. στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του 2018.

Το θέμα του ταμείου αλληλεγγύης επανήλθε στο προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στη βουλή σε σχέση με το πλαίσιο εκποιήσεων και αφερεγγυότητας καθώς και το σχέδιο Εστία.

Κατά τη συζήτηση, συμφωνήθηκε όπως ετοιμαστεί κοινή πρόταση νόμου εκ μέρους του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και του προέδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, για αλλαγή στη διατύπωση του σκοπού του ταμείου, ώστε αντί της αναφοράς σε σταδιακή και σε βάθος χρόνου χρηματική στήριξη των ομάδων του πληθυσμού που έχουν συνεισφέρει στην κεφαλαιοποίηση των δύο συστημικών τραπεζών από ίδιους πόρους, να γίνεται αναφορά στους κουρεμένους καταθέτες και κατόχους αξιογράφων που πλήγηκαν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Σε επιδόματα οι υπόλοιπες €165 χιλ.

Το υπόλοιπο ποσό του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ύψους €165 χιλ., αφορά την κάλυψη αυξημένης δαπάνης που προέκυψε για καταβολή κατ’ αποκοπής επιδόματος ύψους €500 μηνιαίως, σε ιατρικό προσωπικό που υπηρετεί στο τμήμα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών των δημόσιων νοσηλευτηρίων αναφορικά με το μήνα Δεκέμβριο, σε ειδικούς γιατρούς και σε εντατικολόγους που υπηρετούν στις μονάδες εντατικής θεραπείας των γενικών νοσοκομείων Λευκωσίας και Λεμεσού, καθώς και στη μονάδα εντατικής θεραπείας παίδων του Μακάριου Νοσοκομείου, αναφορικά με το έτος 2018.

Οι υπόλοιπες αλλαγές που προβλέπει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός δεν επιφέρουν πρόσθετες δαπάνες και αφορούν την ίδρυση και κατάργηση θέσεων στη δικαστική υπηρεσία, τον κυπριακό στρατό και στο τμήμα εφόρου εταιρειών καθώς και τη διάθεση αναγκαίων πιστώσεων για την καταβολή νέου επιδόματος €240 μηνιαίως στα επιχειρησιακά μέλη του ειδικού αντιτρομοκρατικού ουλαμού της Αστυνομίας.

Το υπουργείο οικονομικών υποστηρίζει ότι η ουσιαστική επιβάρυνση του δημοσιονομικού ισοζυγίου από την έγκριση της προτεινόμενης πρότασης συμπληρωματικού προϋπολογισμού είναι μηδαμινή και δεν αναμένεται να επηρεάσει το δημοσιονομικό στόχο που έχει τεθεί για δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους 1,7% του ΑΕΠ. 

Στη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών, κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι του ανωτάτου δικαστηρίου και διάφορων υπουργείων όπως τα υπουργεία οικονομικών, άμυνας, ενέργειας, υγείας και δικαιοσύνης καθώς και εκπρόσωποι της αστυνομίας.

Της Μαρίας Χαμπή