You are here

Εκτός Σχεδίου Ανάκαμψης το δικαστήριο για εκποιήσεις

29/09/2021 15:52

Σε αλλαγές στα προαπαιτούμενα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υλοποιεί η Κύπρος για τα εκταμιεύσει ποσό μέχρι €1.2 δισ. μέχρι το 2026, προχώρησε η αρμόδια αρχή η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΕΠΣΑ).

Συγκεκριμένα σε επιστολή που απέστειλε στην Βουλή η ΕΠΣΑ, ενημερώνει ότι το νομοσχέδιο περί Δικαστηρίων νόμο του 2019 αφαιρέθηκε από τις προϋποθέσεις καθώς αποσύρθηκε από το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και στην θέση του περιλήφθηκε νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο όπως σημειώνει εκ παραδρομής δεν περιλήφθηκε στα νομοσχέδια που αναμένεται να κατατεθούν στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο που αποσύρθηκε αφορά στη δημιουργία νέας ειδικής δικαιοδοσίας στο πλαίσιο του Επαρχιακού Δικαστηρίου, για την εκδίκαση διαφορών που προκύπτουν από ή σε σχέση με πιστωτικές διευκολύνσεις ή αξιόγραφα. Πρόκειται ειδικότερα για το νομοσχέδιο που αφορά στο δικαστήριο εκποιήσεων, το οποίο απέσυρε η κυβέρνηση από τη Βουλή, τον περασμένο Απρίλιο.

Το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σύμφωνα με την ενημέρωση της Βουλής από την ΕΠΣΑ, θα πρέπει να ψηφιστεί πριν από τον Ιούνιο του 2023.

 Σε μια άλλη εξέλιξη ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνει την Βουλή, με επιστολή του προς την πρόεδρο της Αννίτα Δημητρίου, πως σύντομα θα συγκληθεί η Τεχνοκρατική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των κομμάτων, για να συζητήσουν την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου.

Ο υπουργός ζήτησε, τόσο από την Πρόεδρο της Βουλής, όσο και από τους αρχηγούς των κομμάτων, να ενημερώσουν εκ νέου την ΕΠΣΑ, για τους εκπροσώπους τους που θα συμμετέχουν στην Τεχνοκρατική Επιτροπή.

Στην επιστολή του ο υπουργός επεσημαίνει ότι η  Δημοκρατία έχει λάβει από την ΕΕ προκαταβολή ύψους €156,8 εκατ., ενώ προσθέτει ότι για την επόμενη δόση απαιτείται η επίτευξη 14 οροσήμων μέχρι τέλος του χρόνου.

Της Ελένης Χαραλάμπους