You are here

Ελεγκτής: Καταγγέλλει ΥΠΟΙΚ για ΟΠΑΠ

19/10/2017 14:57
Εντελώς απαράδεκτη και αντιδεοντολογική χαρακτήρισε ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, την ενέργεια του υπουργείου οικονομικών να παρουσιάσει προσχέδιο νομοσχεδίου που είχε συνταχθεί από τον ΟΠΑΠ, ως προσχέδιο νομοσχεδίου που ετοιμάστηκε από το ίδιο το υπουργείο.

Ο κ. Μιχαηλίδης, μιλούσε ενώπιον της επιτροπής ελέγχου που εξέτασε τoν τρόπο εφαρμογής της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας και συγκεκριμένα της συμφωνίας με τον ΟΠΑΠ στην Κύπρο και τυχόν απώλειες εσόδων για την κυπριακή Δημοκρατία.

Η συζήτηση εξελίχθηκε ενώ, εκκρεμεί ποινική υπόθεση σε σχέση με τον ΟΠΑΠ, με την εκπρόσωπο της νομικής υπηρεσίας να διαβεβαιώνει ότι δεν προκύπτει πρόβλημα αφού τα ζητήματα της ποινικής υπόθεσης δεν αποτελούν το αντικείμενο της συζήτησης.

Παραπέμποντας σε επιστολή του υπουργείου οικονομικών, ο κ.Μιχαηλίδης ανέφερε ότι το υπουργείο οικονομικών παραδέχθηκε ότι το αρχικό νομοσχέδιο για τη συνέχιση της συμφωνίας του κράτους με τον ΟΠΑΠ, είχε συνταχθεί από τον ΟΠΑΠ κάτι το οποίο «κατ’ εμάς είναι εντελώς απαράδεκτο και αντιδεοντολογικό», σημείωσε.

Ο κ. Μιχαηλίδης υπενθύμισε ότι σχολίασε το προσχέδιο, που κατά την προώθησή του στην ελεγκτική υπηρεσία έφερε υπογραφές δύο λειτουργών του υπουργείου, υποδεικνύοντας ότι είναι προφανές πως το μόνο για το οποίο ενδιαφερόταν ο συντάκτης είναι η διασφάλιση των συμφερόντων του ΟΠΑΠ και εισηγήθηκε να ξαναγραφτούν σημεία του προσχεδίου για να μην υπάρχει φωτογραφική περιγραφή του ΟΠΑΠ και για διαφύλαξη των οικονομικών συμφερόντων της δημοκρατίας.

Ως αποτέλεσμα το υπουργείο απέσυρε το εν λόγω προσχέδιο νομοσχεδίου καταθέτοντας άλλο νομοσχέδιο στη βουλή, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή, ενώπιον της επιτροπής οικονομικών.

Το ερώτημα που παρέμεινε αναπάντητο και σήμερα ωστόσο, όπως και σε ανάλογη συζήτηση που έγινε πριν από ένα χρόνο στην επιτροπή ελέγχου, είναι ποιος ακριβώς συνέταξε το αρχικό νομοσχέδιο και με ποια διαδικασία αυτό κατέληξε στο υπουργείο οικονομικών.

Ο κ. Μιχαηλίδης, έκανε λόγο για «ευθύνη του ΥΠΟΙΚ που κυκλοφόρησε το νομοσχέδιο ωσάν να είχε συνταχθεί από το υπουργείο ενώ, αυτό είχε συνταχθεί από τον ΟΠΑΠ».

Ο κ. Μιχαηλίδης διερωτήθηκε «ποιο μαγικό χέρι έφερε στο υπουργείο οικονομικών το νομοσχέδιο» με τη μια από τις υπογράφουσες λειτουργούς την Ελένη Πίττα, να αναφέρει ότι το νομοσχέδιο διαβιβάστηκε από τους προϊσταμένους ώστε να προωθηθεί για σχόλια από τους εμπλεκόμενους και την Χάρις Χατζημιχαήλ, να σημειώνει ότι «δεν γνωρίζουμε από πού προήλθε το προσχέδιο, κανένας από εμάς δεν ξέρει σε ποιόν έδωσε οδηγίες ο ΟΠΑΠ να συντάξει το νομοσχέδιο».

Η κ. Χατζημιχαήλ υποστήριξε, ότι το εν λόγω κείμενο απορρίφθηκε από το υπουργείο και δεν χρησιμοποιήθηκε, αναφορά που προκάλεσε την αντίδραση του γενικού ελεγκτή, ο οποίος υπέδειξε πως το προσχέδιο στάλθηκε στην ελεγκτική υπηρεσία για σχόλια, γεγονός που καταδεικνύει ότι υιοθετήθηκε από το υπουργείο.

«Δεν το απέρριψε, το υιοθέτησε. Απορρίφθηκε όταν στείλαμε σχόλια και είπαμε πως είναι απαράδεκτο», είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

Πρόσθεσε ότι κάποιος μπορεί να ισχυριστεί πως το νομοσχέδιο δόθηκε «κρυφά και όχι με διαφάνεια στο υπουργείο οικονομικών» επισημαίνοντας ότι «αυτό που θέλουμε να μάθουμε είναι με ποιά διαδικασία έφτασε στο υπουργείο».

Ο προϊστάμενος της αρμόδιας επιτροπής που συστάθηκε στο ΥΠΟΙΚ για το θέμα Κυριάκος Κακουρής, ανέφερε ότι «θα ελέγξουμε πότε ήρθε και πώς ήρθε το προσχέδιο και θα σας ενημερώσουμε», σημειώνοντας ότι η κατάσταση «θεραπεύεται» με το νέο προωθούμενο νομοσχέδιο που βρίσκεται στη βουλή.

Τεράστιες οι απώλειες από τη συμφωνία

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά σε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η συμφωνία κράτους – ΟΠΑΠ ερμηνεύεται με τρόπο που οδηγεί σε κατακράτηση κερδών από τον ΟΠΑΠ, τα οποία θα έπρεπε να αποδίδονται στην κυπριακή Δημοκρατία. Σημείωσε επίσης, ότι αναμένεται γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα για τον τρόπο ερμηνείας της συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, ανέφερε, το 2015 ο ΟΠΑΠ είχε εισπράξεις €200 εκ. και πληρωμές κερδών στην Κύπρο ύψους €120 εκ. οι οποίες βάσει των ισχύοντων κανονισμών θα έπρεπε θεωρητικά να είχαν φτάσει τα €131 εκ. αφού ο ΟΠΑΠ πρέπει να επιστρέφει περίπου 65%.

Τη διαφορά των €11 εκ. ωστόσο, που αφορά αδιάθετα κέρδη την καρπώθηκε ο ΟΠΑΠ, ενώ όπως είπε, θα έπρεπε να αποδίδεται στο κράτος, όπως γίνεται στην Ελλάδα.

Με την εν λόγω υπόδειξη συμφώνησε και ο πρώην οικονομικός διευθυντής του ΥΠΟΙΚ Ανδρέας Χειμαρίδης που αφυπηρέτησε το 2010. Από τον κ. Χειμαρίδη ζητήθηκε να αποστείλει σχετικό υπόμνημα στη νομική υπηρεσία, στο οποίο εκπρόσωποι του ΥΠΟΙΚ εξέφρασαν την πρόθεση να απαντήσουν.

Ο κ. Μιχαηλίδης, πρόσθεσε, ότι ο ΟΠΑΠ κατακράτησε από το 2011 μέχρι το 2015 ποσά που ανέρχονται συνολικά στα €32 εκ. εις βάρος της κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το 2014.

«Είναι θέμα ερμηνείας της συμφωνίας γι’ αυτό έχουμε ζητήσει τη συμβουλή του γενικού εισαγγελέα αναφορικά με το αν είναι ορθή η ερμηνεία που δίνεται στη συμφωνία ή όχι», είπε ο κ. Μιχαηλίδης, επισημαίνοντας ότι εάν κριθεί πως η συμφωνία ερμηνεύεται σωστά, τότε θα πρόκειται για μια κακή συμφωνία, διαφορετικά θα είναι λάθος η ερμηνεία.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας κάλεσε τη νομική υπηρεσία να απαντήσει σύντομα στο ερώτημα που θέτει η ελεγκτική υπηρεσία αναφορικά με την ορθότητα της ερμηνείας της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι χάνονται χρήματα καθημερινώς.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι βάσει της ερμηνείας που δίνει ο ΟΠΑΠ, ανεξάρτητα από το ύψος των πραγματικών εξόδων, αφαιρείται περίπου 6% των ακαθάριστων εισπράξεων ως λειτουργικά έξοδα, ποσό στο οποίο περιλαμβάνεται – αφού υπάρχει περιθώριο- η κάλυψη του ΦΠΑ των πρακτόρων του ΟΠΑΠ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών πάντως, διαβεβαίωσε ότι το κράτος δεν χάνει ούτε ένα ευρώ από την εν λόγω διευθέτηση καθώς, ο ΟΠΑΠ δίνει αυτό το ποσό στο κράτος.

Παρεμπόδιση ελέγχου από γενικό λογιστήριο

Εκ μέρους του γενικού λογιστηρίου, σε επιστολή του οποίου η συμφωνία κράτους – ΟΠΑΠ χαρακτηρίζεται ετεροβαρής , αναφέρθηκε ότι οι ισορροπίες της συμφωνίας άλλαξαν στην πορεία έστω και αν αυτή εφαρμοζόταν ορθά, όπως ήταν γραμμένη.

Το γενικό λογιστήριο έχει το δικαίωμα θεωρητικά να ελέγξει τις καταστάσεις του ΟΠΑΠ μετά από τον έλεγχο που διεξάγει ιδιώτης ελεγκτής, δικαίωμα το οποίο ωστόσο αρνείται ο ΟΠΑΠ, που σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη παρεμπόδισε τον έλεγχο από το γενικό λογιστήριο.

Ο εκπρόσωπος του γενικού λογιστηρίου κ. Ζαχαριάδης σημείωσε ότι δεν παραχωρήθηκαν στοιχεία για ορισμένα θέματα με αποτέλεσμα να αναλάβει η αστυνομία.

Της Μαρίας Χαμπή