You are here

Έμειναν στο «κόκκινο» οι κάμερες

20/10/2017 11:39
Με αργούς ρυθμούς φαίνεται να προχωρούν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση νέου συστήματος φωτοεπισήμανσης στους δρόμους καθώς η λειτουργία του για σκοπούς καταγραφής τροχαίων παραβάσεων δεν αναμένεται σύντομα, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε η επιτροπή μεταφορών.

Η επιτροπή ενημερώθηκε σήμερα από την ηλεκτρομηχανολογική υπηρεσία και την αστυνομία ότι ολοκληρώθηκαν σχετικοί τεχνικοί όροι και το επόμενο στάδιο θα είναι η προκήρυξη των προσφορών.

Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο του νέου συστήματος αναμένεται να τοποθετηθούν 90 σταθερές και 20 κινούμενες κάμερες ενώ, την ευθύνη για την τοποθέτηση των καμερών θα έχει η αστυνομία, η οποία θα επιλέγει τους χώρους τοποθέτησης.

Οι κάμερες θα καταγράφουν όριο ταχύτητας και διέλευση από κόκκινο φως τροχαίας αλλά όχι αν ένα αυτοκίνητο πάτησε την άσπρη γραμμή. Η φωτογράφιση θα γίνεται στα νούμερα, στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή, η ειδοποίηση για την παράβαση θα αποστέλλεται στον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου ενώ, εάν δεν είναι αυτός ο οδηγός θα πρέπει να υποδεικνύει τον οδηγό παραβάτη. Σε περίπτωση άρνησης παραδοχής οι υποθέσεις θα οδηγούνται στην δικαιοσύνη.

Οι παραβάτες θα καλούνται εξώδικα να πληρώνουν σχετικό πρόστιμο, ανάλογα με την παράβαση και θα χρεώνονται με τους ανάλογους βαθμούς ποινής ωστόσο, σε περιπτώσεις μεγάλης παρανομίας, θα ακολουθούνται οι πρόνοιες ανάλογων νομοθεσιών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής μεταφορών Γεώργιος Προκοπίου δήλωσε ότι σε μια από τις επόμενες συνεδρίες θα κληθεί ο υπουργός μεταφορών για να καταθέσει πληροφορίες για την διαχείριση του συστήματος.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου δήλωσε ότι είναι ανάγκη να προχωρήσει τάχιστα το σύστημα φωτοεπισήμανσης καθώς αποτελεί ζήτημα ασφάλειας.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους εξέφρασε αμφιβολίες για τη λειτουργία του συστήματος εκτιμώντας ότι ούτε τα επόμενα δύο χρόνια θα λειτουργήσουν οι κάμερες ενώ πρόσθεσε, ότι οι διαδικασίες έχουν ήδη καθυστερήσει πολύ.

Μ.Χ.