You are here

Εν μέσω επικρίσεων ο νόμος για 56η έδρα

13/06/2018 16:42

Εν μέσω έντονων επικρίσεων κατά της κυβέρνησης για τη στάση που τήρησε τις τελευταίες εβδομάδες σε ότι αφορά το πρόβλημα που προέκυψε με την 56η κοινοβουλευτική έδρα, η βουλή ψήφισε την πρόταση νόμου για ρύθμιση του θέματος.

Η πρόταση, η οποία είχε κατατεθεί από βουλευτές των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι και προνοεί αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε σε περίπτωση που ένας εκλελεγμένος βουλευτής για οποιοδήποτε λόγο δεν αναλάβει τα καθήκοντά του, η θέση του να αναπληρώνεται από τον πρώτο επιλαχόντα του κόμματος εντός 45 ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει γνωμάτευσης του γενικού εισαγγελέα, μαζί με την πρόταση νόμου για τη ρύθμιση του θέματος, θα έπρεπε να προωθηθεί και τροποποίηση του άρθρου 61 του Συντάγματος.

Εντούτοις, η βουλή δεν είχε σήμερα ενώπιον της τέτοια πρόταση. Ο ΔΗΣΥ είχε επανειλημμένα εκφράσει τη διαφωνία του με την πρόθεση τροποποίησης του Συντάγματος, ενώ η εκτελεστική εξουσία δεν προώθησε ανάλογη ρύθμιση στη βουλή.

Η πρόταση νόμου, υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία των κομμάτων, πλην του ΔΗΣΥ και της Συμμαχίας Πολιτών που τήρησε αποχή. Υπέρ της πρότασης νόμου ψήφισαν 30 βουλευτές, εναντίον 15 βουλευτές του ΔΗΣΥ και αποχή τήρησε ο κ. Λιλλήκας.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, επέλεξε να μην προβεί σε τοποθέτηση στην Ολομέλεια σημειώνοντας ότι έχει ακούσει τα επιχειρήματα των κομμάτων και πως οι θέσεις όλων έχουν ακουστεί δημόσια επανειλημμένα τις τελευταίες μέρες, στάση την οποία επέκρινε ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κάνοντας λόγο για εμπαιγμό του σώματος.

Κατά την τοποθέτησή του στην ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, υποστήριξε ότι το θέμα έχει νομική και πολιτική πτυχή. Σημείωσε ότι θα έπρεπε να είχε γίνει σεβαστή η γνώμη του γενικού εισαγγελέα για τροποποίηση του συντάγματος και νομοθετική αλλαγή, με την οποία διαφώνησαν ΔΗΣΥ και Συμμαχία Πολιτών και ανέφερε ότι θα αποτελεί απαράδεκτη πράξη αν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπογράψει το νόμο.

Υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η αρχή της λαϊκής ετυμηγορίας και ότι δεν γίνεται κάποιοι να είναι ταυτόχρονα υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας και του ότι οι έδρες ανήκουν στα κόμματα. Χαρακτήρισε επιλήψιμη τη στάση της κ. Θεοχάρους σημειώνοντας ότι το ΑΚΕΛ υποστηρίζει την πρόταση νόμου για απόδοση της έδρας εκεί που αποφάσισε ο λαός.

Από την πλευρά του ΔΗΚΟ, ο Πανίκος Λεωνίδου, εξέφρασε την άποψη ότι είναι συνταγματική υποχρέωση της βουλής να ρυθμίσει το κενό της νομοθεσίας με νομοθετική πρωτοβουλία αφού δεν ανέλαβε πρωτοβουλία η κυβέρνηση. Με αυτό τον τρόπο είπε, τηρείται το Σύνταγμα.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, εξέφρασε την άποψη ότι και να εγκριθεί η πρόταση δεν θα δώσει λύση στο πρόβλημα. Αναφέρθηκε σε προβληματισμούς που προκύπτουν και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση παραγνωρίζει τη γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα, υποστηρίζοντας ότι μια λύση θα ήταν η ανακατανομή εδρών.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σημείωσε ότι η πρόταση θεραπεύει μόνο ένα σκέλος του προβλήματος που αφορά στο Κίνημα Αλληλεγγύης και τη χαρακτήρισε προβληματική, αναποτελεσματική και αντισυνταγματική. Δηλώνοντας ότι δεν θα ψηφίσει ενσυνείδητα αντισυνταγματικό νόμο σημείωσε ότι θα τηρήσει αποχή επειδή δεν προηγήθηκε τροποποίηση του συντάγματος.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά με τη διενέργεια εκλογών αφού θεωρεί ότι αυτή είναι η πιο ορθή λύση, αναλαμβάνοντας παράλληλα το πλήρες βάρος της ευθύνης.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας έκανε λόγο για στοχοποίηση της προέδρου του Κινήματος Ελένης Θεοχάρους και επέκρινε την απουσία του υπουργείου εσωτερικών από τα εξελίξεις εδώ και 45 μέρες, όπως είπε.

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρήστος Χρήστου σημείωσε ότι μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για τις εξελίξεις φέρει η κ. Θεοχάρους, η οποία όπως είπε υφάρπαξε τη ψήφο των πολιτών περιφρονώντας τη βούλησή τους, επιλέγοντας να διατηρήσει τη θέση της στο ευρωκοινοβούλιο.

Της Μαρίας Χαμπή