You are here

Ενισχύεται η τριμερής συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου

11/02/2019 12:32

Με αναφορές στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και στη συμβολή της κοινοβουλευτικής συνεργασίας στην προώθηση των στόχων της τριμερούς συνεργασίας των τριών χωρών από τους επικεφαλής των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, άρχισαν οι εργασίες της 1ης Τριμερούς Συνάντησης Προέδρων Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

Σε εναρκτήρια δήλωσή του ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι η πρώτη αυτή τριμερής συνάντηση «μεταφέρει πρώτιστα ένα ουσιώδες πολιτικό μήνυμα: Τη βούλησή μας να εργαστούμε από κοινού προς όφελος των χωρών και των λαών μας και προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ταραχώδη περιοχή μας».

«Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων μας, ως των συνδέσμων μεταξύ Κυβερνήσεων και πολιτών, εξυπηρετεί τους στόχους, που έχουν τεθεί στο πλαίσιο των έξι, μέχρι στιγμής, Συνόδων Κορυφής», είπε.

Η διάδοση αυτών των μηνυμάτων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, «αποτελεί την πεμπτουσία και τη δυναμική της περιφερειακής συνεργασίας». Μιας συνεργασίας, είπε, «χωρίς αποκλεισμούς, που θα εδράζεται στο κοινό όραμα της ειρηνικής συνύπαρξης και των σχέσεων καλής γειτονίας, στις αρχές του διεθνούς δικαίου, του αλληλοσεβασμού και της συνεργασίας για την ευημερία των λαών της περιοχής».

Ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Βουλής για δημιουργία Κέντρου Συνεργασίας Μέσης Ανατολής και την εισαγωγή της Αραβικής γλώσσας στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου. Για το Κέντρο Συνεργασίας Μέσης Ανατολής ειδικότερα, είπε θα στοχεύει στην «παραγωγή και διάδοση γνώσεων, ιδεών, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών», σε τομείς όπως η έρευνα, η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα, η τεχνολογία, η ενέργεια, το περιβάλλον, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός και στην ενθάρρυνση και προώθηση δράσεων και συνεργειών. Στο Κέντρο θα μετέχουν κοινοβούλια, ερευνητές, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκοί και μη κυβερνητικοί οργανισμοί από χώρες της περιοχής.

«Τα θέματα που επιλέχθηκαν για τη διαμόρφωση του πλαισίου της τριμερούς συνεργασίας μας αναδεικνύουν την αυξανόμενη δυναμική της «ήπιας ισχύος» στην προώθηση των προαναφερθέντων στόχων, με δεδομένη την κυρίαρχη γεωπολιτική τους διάσταση», είπε.

Για την Κύπρο, πρόσθεσε, «η ανάπτυξη στρατηγικών σχέσεων με φίλες γείτονες χώρες, όπως η Αίγυπτος, αποτελεί βασικό πυλώνα της εξωτερικής της πολιτικής».

Καθίσταται δε, σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, «καίριας σημασίας, υπό το φως των προκλήσεων στην περιοχή, αλλά και των ιδιαζουσών για τη χώρα μας προκλήσεων, που προέρχονται από την Τουρκία». Αυτές, είπε, «αφορούν, τόσο στο κυπριακό πρόβλημα όσο και στα αναφαίρετα ενεργειακά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της ΑΟΖ της, δύο ζητήματα που άπτονται κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου».

Εξέφρασε «εκ νέου τις ειλικρινείς ευχαριστίες του κυπριακού λαού για την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας, αλλά και της Αιγύπτου, στα δύο αυτά ζητήματα».

Στον στόχο της εμπέδωσης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης που υπηρετούν οι τριμερείς που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και άλλων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαος Βούτσης.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, «η συνεργασία της Αθήνας, του Καΐρου και της Λευκωσίας είναι μία από τις πλέον προωθημένες, με κριτήριο, μεταξύ άλλων, τον ρυθμό προόδου και το εύρος, ποιοτικό και ποσοτικό, των δραστηριοτήτων που αναλαμβάνονται μέσα από κοινά προγράμματα και πρωτοβουλίες». Το ότι είναι από τις πλέον προωθημένες, πρόσθεσε, «οφείλεται στις παραδοσιακά ισχυρές και πολύπτυχες διμερείς μας σχέσεις, κατά τρόπον ώστε η διμερής και η τριμερής διάσταση να τροφοδοτούν και να ενισχύουν η μία την άλλη».       

«Σε αυτήν τη διαδρομή, η συμμετοχή των Κοινοβουλίων εμπλουτίζει τον διάλογο και τις συμπράξεις, αναδεικνύει τον δίαυλο της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας και φέρνει εγγύτερα τους λαούς μας, καθιστώντας τους μετόχους, αλλά και κινητήρια δύναμη της περαιτέρω ενίσχυσης του τριμερούς σχήματος στο σύνολό του», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Η πρώτη μας συνάντηση στη Λευκωσία, επισήμανε ο ίδιος, «είναι λοιπόν η απαρχή και ευκαιρία να οικοδομήσουμε τη σχέση αυτήν και να συνεισφέρουμε στην περαιτέρω πρόοδο του τριμερούς σχήματος Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου».

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αναφέρθηκε και στην επικύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της Συνθήκης των Πρεσπών, λέγοντας ότι «δώσαμε παράδειγμα, σε μία διεθνή κλίμακα για την τόλμη και τη συνεπή υπεράσπιση εθνικών δικαίων σε αντίθεση με την πολιτική και την κουλτούρα της ακινησίας, της εσωστρέφειας και της κινδυνολογίας στις διεθνείς σχέσεις».

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αιγύπτου Ali Abdel Aal ανέφερε ότι η συνάντηση μεταφέρει ένα μήνυμα «σε όλες τις χώρες που προσπαθούν να παρεμποδίσουν τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου στη Μεσόγειο είτε μιλάμε για φυσικό αέριο είτε για άλλες μορφές φυσικού πλούτου, οποίος είναι τεράστιος». Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι θα δοθεί ένα παράδειγμα προς μίμηση στον χώρο του κοινοβουλευτικού επιτυχημένου διαλόγου.

Όπως σημείωσε, η Συνάντηση είναι «ιδιαίτερης σημασίας, αφού στην πραγματικότητα είναι η ιδρυτική συνάντηση του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας».

Εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «θα συμβάλει θετικά» στην τριμερή συνεργασία των τριών χωρών και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί έξι διασκέψεις κορυφής μεταξύ των τριών χωρών.

Η τριμερής συνεργασία που αναπτύσσεται εκφράζει το ενδιαφέρον των τριών χωρών για συντονισμό και για την εξυπηρέτηση των κοινών συμφερόντων τους, που υπερβαίνουν το φυσικό αέριο ή την οριοθέτηση των θαλασσίων ορίων.

Στην πραγματικότητα, στοχεύει στην ίδρυση ενός σταθερού μηχανισμού, ο οποίος «θα μπορεί να αναχαιτίσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις, τις εξτρεμιστικές σκέψεις, τις παράνομες μεταναστευτικές ροές μέσω της Μεσογείου που αποτελεί πλέον μια πηγή ανησυχίας για τις κυβερνήσεις των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου».

Έκανε λόγο για ανάγκη ενίσχυσης της κοινοβουλευτικής συνεργασίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα δοθεί «ένα παράδειγμα προς μίμηση στον χώρο του κοινοβουλευτικού επιτυχημένου διαλόγου».

Ευχήθηκε οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της τριμερούς κοινοβουλευτικής συνάντησης να συμβάλουν «στον εμπλουτισμό του κοινοβουλευτικού έργου μεταξύ των τριών χωρών και να εκπληρωθούν οι στόχοι στους οποίους όλοι προσβλέπουμε».