You are here

Ενοικιαστής στο κτίριο Cyta η βουλή

26/11/2020 06:50

Δύο ορόφους σε παραπλήσιο κτίριο της Cyta θα ενοικιάζει η βουλή καθώς τα νέα οικονομικά δεδομένα που προκαλεί η πανδημία βάζουν στον πάγο το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που επιδιώκει εδώ και χρόνια η βουλή, για την ανάπτυξη νέων κτιριακών εγκαταστάσεων.

«Δυστυχώς, με τα νέα οικονομικά δεδομένα που διαμορφώθηκαν ένεκα της πανδημίας του κορωνοϊού, η ανέγερση του νέου κτιρίου της βουλής παγοποιήθηκε και το κονδύλι που περιλαμβανόταν στον προϋπολογισμό της βουλής για τον σκοπό αυτό, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, δεν περιλαμβάνεται», αναφέρει σε σημείωμά του ο γενικός διευθυντής της βουλής Σωκράτης Σωκράτους.

Προστίθεται ότι υπό το φως αυτής της εξέλιξης, το υπουργικό συμβούλιο εξουσιοδότησε τον υπουργό οικονομικών να διαβουλευτεί με τη βουλή σχετικά με τη στέγασή της.

«Για να αντιμετωπιστεί το οξύ στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, μελετήθηκαν διάφορες επιλογές και μετά από διαβούλευση με την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, θα ενοικιαστούν δύο όροφοι στο κτίριο της που βρίσκεται πλησίον του κτιρίου της βουλής στην οδό Μουσείου», αναφέρει ο κ. Σωκράτους.

Στο σημείωμα που κατατέθηκε στο πλαίσιο της σημερινής συζήτησης του προϋπολογισμού της βουλής στην επιτροπή οικονομικών, αναφέρεται πως η ανεπάρκεια των κτιριακών εγκαταστάσεων είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κοινοβούλιο, καθώς «παρά την επέκταση και ανακαίνιση του κτιρίου η οποία έγινε πριν δεκαπέντε περίπου χρόνια, ουσιαστικά λειτουργεί με τις ίδιες υποδομές από το 1960, αντίθετες με τη δέουσα εικόνα που πρέπει να παρουσιάζει το Κοινοβούλιο ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους».

Υπό τη διαχείριση της βουλής το Συνεδριακό Κέντρο

Ο κ. Σωκράτους αναφέρεται και σε ρυθμίσεις που προκύπτουν από την ανάγκη χρήσης του Συνεδριακού Κέντρου από τη βουλή, για σκοπούς τήρησης των μέτρων αποστασιοποίησης λόγω της πανδημίας.

Σημειώνει ότι σε αυτό το πλαίσιο, το υφυπουργείο τουρισμού εισηγήθηκε την προσωρινή ανάθεση της διαχείρισης του χώρου και του εξοπλισμού του Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου, στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η βουλή, όπως αναφέρεται, αντιμετώπισε θετικά την εισήγηση ενώ, αναμένεται σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. 

Για το σκοπό αυτό στον προϋπολογισμό έχει συμπεριληφθεί κονδύλι ύψους €500 χιλ.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της βουλής Σωκράτη Σωκράτους, ο προϋπολογισμός της βουλής για το 2021 προβλέπει συνολικές δαπάνες €31,1 εκ., εκ των οποίων τακτικές δαπάνες €30,5 εκ. και αναπτυξιακές δαπάνες €0,6 εκ.

Από το σύνολο των προϋπολογισθεισών δαπανών, οι κυριότερες πρόνοιες αφορούν ποσό ύψους €5,7 εκ. που αντιστοιχεί στις βουλευτικές αποζημιώσεις και στα επιδόματα βουλευτών, €8,8 εκ. σε μισθούς του προσωπικού, €4,7 σε λειτουργικές δαπάνες και €11,5 εκ. για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Της Μαρίας Χαμπή