You are here

Ενώπιον θεσμικής κρίσης η βουλή λόγω Συλλούρη

15/10/2020 07:42

Πρωτοφανή θεσμική κρίση προκαλεί η μη παραίτηση του Δημήτρη Συλλούρη με αποτέλεσμα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να αναζητούν νόμιμες διεξόδους έτσι ώστε η βουλή να μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της, εν μέσω της έντονης κατακραυγής που προκαλούν οι εξελίξεις γύρω από το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων.

Η στάση Συλλούρη προκαλεί έμφραγμα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες φέρνοντας το Σώμα αντιμέτωπο με αδιέξοδα για τα οποία αναζητούνται λύσεις, με βουλευτές, νομικούς αλλά και άλλους γνώστες των διαδικασιών που μίλησαν στη StockWatch, να υπογραμμίζουν ότι η μόνη καθαρή λύση είναι η παραίτηση του προέδρου της Βουλής.

Η μέχρι στιγμής στάση του κ. Συλλούρη έχει συγκεντρώσει ποικίλους χαρακτηρισμούς, από θεσμικό λάθος, συνταγματική και πολιτική εκτροπή, μέχρι κουτοπονηριά και άκρως επικίνδυνη, ενώ άπαντες επισημαίνουν ότι δεν προβλέπεται από καμία νομοθεσία ή κανονισμό, ούτε από το Σύνταγμα.

Οι εξελίξεις των επόμενων ωρών και ημερών αναμένεται να είναι καθοριστικές καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη έντονο παρασκήνιο ανάμεσα στα κόμματα που εξετάζουν τρόπους για διαχείριση της κρίσης.

Στο παρασκήνιο, αλλά και στο προσκήνιο, αυξάνεται παράλληλα η ένταση των κομματικών πιέσεων προς τον κ. Συλλούρη για την ανάληψη ευθύνης σε σχέση με τις ενέργειες του όπως παρουσιάζονται στο 57λεπτο βίντεο του Al Jazeera και την άμεση παραίτηση του, έτσι ώστε να αποφευχθεί και ο περαιτέρω διασυρμός του θεσμού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε η StockWatch, τα κόμματα προγραμματίζουν συνάντηση για να εξεταστούν οι επιλογές και τα σενάρια που έχουν ενώπιον τους για διαχείριση του ζητήματος. Αναλόγως των εξελίξεων, η συνάντηση τοποθετείται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, αν και άτομα από το περιβάλλον του κ. Συλλούρη εκτιμούν ότι ο ΠτΒ ενδεχομένως να αλλάξει στάση μέχρι τότε υποβάλλοντας την παραίτηση του.

Στα σενάρια που έχουν ενώπιον τους τα κόμματα, πέραν της παραίτησης του προέδρου της βουλής, είναι το να θεωρηθεί πως ο ΠτΒ κωλύεται στην άσκηση των καθηκόντων του και να κινηθούν οι διαδικασίες μόνιμης αντικατάστασης του μέσω νέας διαδικασίας εκλογής ή να θεωρηθεί πρόσκαιρη απουσία η απόφαση του για αποχή από τα καθήκοντά του ώστε να καλύπτεται από την πρόνοια που προβλέπει ανάληψη καθηκόντων από τον γηραιότερο βουλευτή.

Ορισμένοι υποδεικνύουν ότι η βουλή θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμα και μέσω επίκλησης του δικαίου της ανάγκης εάν δεν υπάρχει άλλη λύση.

Καθαρή λύση με παραίτηση θέλουν τα κόμματα, δείχνουν την έξοδο

Μιλώντας στη StockWatch, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι υπάρχει μία πρωτόγνωρη θεσμική, κοινοβουλευτική κρίση την οποία τα κόμματα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν για το καλό του κοινοβουλευτικού συστήματος. Σημείωσε ότι ο πρόεδρος της βουλής είναι υπό εξέταση και έρευνες και κάτω από λαϊκή δυσμένεια και ότι επιπρόσθετα, σχεδόν το σύνολο των βουλευτών του ήρε την εμπιστοσύνη.

«Τη λύση για εξέλθει του αδιεξόδου η βουλή μόνο ο ίδιος μπορεί να τη δώσει, υποβάλλοντας την παραίτηση του», υπέδειξε ο κ. Τορναρίτης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι υπάρχει συνεννόηση με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα για να αξιολογηθούν οι όλες οι εξελίξεις και τα προβλήματα που προκύπτουν στη λειτουργία της βουλής. Τόνισε ότι το ΑΚΕΛ δεν θέλει να παραλύσει η βουλή, ή να απέχουν οι βουλευτές του από τις εργασίες και πως κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφευχθεί. «Είναι γι’ αυτό που η παραίτηση Συλλούρη είναι μονόδρομος», σημείωσε. 

Πρόσθεσε πως είναι λογικό, ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα πρέπει να ασκήσουν πολιτική πίεση στον πρόεδρο του Σώματος να υποβάλει χωρίς άλλη καθυστέρηση την παραίτηση του.

Την ανάγκη για άμεση δράση εκ μέρους των θεσμικών οργάνων για αποκατάσταση της νομιμότητας τονίζει ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, επισημαίνοντας ότι στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν κενά.

Σε άρθρο του, ο κ. Λεωνίδου σημειώνει ότι «η απόφαση του κ. Συλλούρη να απέχει από τα καθήκοντα του τις επόμενες μέρες, αποτελεί νέα συνταγματικοπολιτική εκτροπή, αφού σε καμία πρόνοια του συντάγματος μας δεν παρέχεται αυτή η δυνατότητα». Αναφέρει ότι το άρθρο 72 του Συντάγματος, «δεν προβλέπει, ούτε καθορίζει ρητά την δυνατότητα εκούσιας αποχής του ΠτΒ από τα καθήκοντα του».

«Συνεπώς», όπως αναφέρει, «η μόνη επιλογή που έχει ο πρόεδρος της Βουλής είναι η άμεση παραίτηση του».

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, μιλώντας στη StockWatch υπέδειξε ότι ο κ. Συλλούρης θα πρέπει είτε να συνεχίσει κανονικά τα καθήκοντά του, είτε να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ότι με την απόφαση του για αποχή τερματίζει ο ίδιος την ιδιότητα του ως προέδρου της βουλής, εφόσον η άρνηση άσκησης καθηκόντων ισοδυναμεί με παραίτηση. Έκανε λόγο για νεοφανή και άκρως επικίνδυνη στάση σημειώνοντας ότι σε αυτό το στάδιο, η βουλή θα πρέπει να αποφασίσει ότι ο ΠτΒ κωλύεται να ασκήσει τα καθήκοντα του.

Σε αυτή την περίπτωση και κατ’ αναλογία του τι προβλέπεται για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως είπε, ο ΠτΒ θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον γηραιότερο βουλευτή για περίοδο 40 ημερών και ακολούθως να εκλεγεί νέος.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος κατέθεσε ψήφισμα για την ανάκληση Συλλούρη από το αξίωμα του προέδρου της βουλής, εξέφρασε την πρόθεση να επικοινωνήσει με τα υπόλοιπα κόμματα έτσι ώστε να υπάρξει συνεννόηση για τα επόμενα βήματα και για το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας πριν από την μεθεπόμενη Παρασκευή, την οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας.

Προβλήματα στη στάση Συλλούρη βλέπουν οι νομικοί

Προβλήματα τόσο στην απόφαση Συλλούρη να απέχει από τα καθήκοντα του, όσο και στην επιστολή του προς τον γενικό εισαγγελέα εντοπίζουν νομικοί, υποδεικνύοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια πέραν της παραίτησης.

Ο νομικός Ανδρέας Αγγελίδης ανέφερε στη StockWatch, ότι η επιστολή Συλλούρη στον γενικό εισαγγελέα με την οποία δηλώνει ότι δεν θα είχε ένσταση να του αφαιρεθεί η βουλευτική ασυλία, διευκολύνει εν μέρει τη διαδικασία που θα ετοιμάσει ο εισαγγελέας για να την υποβάλει στο ανώτατο δικαστήριο, διότι μόνο το ανώτατο μπορεί να άρει ασυλία βουλευτή ή άλλου αξιωματούχου του κράτους.

Ο κ. Αγγελίδης επεσήμανε ότι η μονομερής απόφαση Συλλούρη να απέχει από τις εργασίες του σώματος, είναι ένα ακόμη τρωτό σημείο καθώς, όπως σημείωσε, «δεν υπάρχει τέτοια πρόνοια υπέρ του προέδρου της βουλής στο Σύνταγμα».

Ο νομικός Μάριος Ηλιάδης, επισημαίνει ότι όταν το σύνολο των βουλευτών αξιώνει την παραίτηση του κ. Συλλούρη δεν μένει άλλη επιλογή στον ίδιο. «Η ζημιά που έχει προκαλέσει στην πολιτική του τόπου είναι μεγάλη και οδηγεί τον μέσο άνθρωπο να πιστεύει ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν άνθρωποι με ηθικά αναστήματα και ότι υπάρχουν μόνο επιτήδειοι που είναι εκεί για να εκμεταλλεύονται τη θέση τους», είπε.

Ο κ. Ηλιάδης, εξέφρασε τη θέση ότι «δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η ανεύθυνη συμπεριφορά συναδέλφου μου και ο παγκύπριος δικηγορικός σύλλογος έχει υποχρέωση να κινήσει μηχανισμούς δίωξης».

Η δήλωση του κ. Συλλούρη ότι θα απέχει από τις εργασίες της βουλής μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες, δεν προσθέτει οτιδήποτε στη διερεύνηση της υπόθεσης διότι η αποχή του δεν έχει νομικό ορισμό, ούτε οποιοδήποτε νόημα, υποστηρίζει ο νομικός Ανδρέας Χαβιαράς.

Σημείωσε ότι ο κ. Συλλούρης θα μπορούσε να αποφύγει και την επιστολή του προς τον γενικό εισαγγελέα με την οποία δηλώνει ότι δεν ενίσταται στην άρση της ασυλίας του και να πράξει αυτό που του ζητά η κοινή γνώμη και το σύνολο των βουλευτών, να παραιτηθεί.

Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα είναι στοιχειώδης υποχρέωση του να υποβάλει παραίτηση, τόνισε σε χθεσινές του δηλώσεις ο νομικός Χαράλαμπος Πουργουρίδης, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και η επιστολή Συλλούρη προς τον γενικό εισαγγελέα ότι δεν έχει ένσταση να αρθεί η βουλευτική του ασυλία, προκαλεί ερωτήματα.

«Δηλαδή, θα απέχει ως πρόεδρος από τις εργασίες της βουλής και την ίδια ώρα θα γίνονται αστυνομικές ανακρίσεις σε βάρος του δεύτερου πολιτειακού αξιωματούχου; Είναι κουτοπόνηρη η ενέργεια του και εκθέτει ακόμη περισσότερο την Κύπρο.  Για το καλό του τόπου και του ιδίου θα πρέπει να υποβάλει παραίτηση», τόνισε ο κ. Πουργουρίδης.

Του Λεύκου Χρίστου και της Μαρίας Χαμπή