You are here

Ενστάσεις επί των αναφορών προέδρου

10/05/2016 12:52
Η πλήρης ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου που έθεσε σήμερα ενώπιον της τις 16 αναφορές που καταχωρήθηκαν εκ μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας, στα νομοθετήματα που ψήφισε η Ολομέλεια της βουλής στην τελευταία της συνεδρίαση, αποδέχθηκε το αίτημα των δικηγόρων της βουλής για υποβολή ενστάσεων εντός χρονικού διαστήματος τριών εβδομάδων.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν το νομοθετικό σώμα ζήτησαν επίσης, αντίστοιχο χρόνο για να ετοιμάσουν τις αγορεύσεις τους, αίτημα που επίσης έγινε αποδεκτό.

Όπως αναφέρθηκε, αρχές Ιουνίου αναμένεται η καταχώρηση των ενστάσεων και στις 6 Ιουνίου το ανώτατο θα δώσει οδηγίες σε σχέση με τον προγραμματισμό της εξέτασης των επίμαχων αναφορών.

Το ανώτατο δικαστήριο είχε αρχικά ορίσει όπως οι πρώτες 8 αναφορές τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας για οδηγίες στις 10 Μαΐου και οι υπόλοιπές 8 στις 12 Μαΐου.

Ωστόσο, σήμερα τέθηκαν ενώπιον του ανωτάτου και οι 16 αναφορές του προέδρου ύστερα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο γενικός εισαγγελέας.

Η βουλή έχει ορίσει ως εκπροσώπους της στο ανώτατο δικαστήριο τον πρώην γενικό εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη για τα νομοθετήματα που άπτονται του πόθεν έσχες, τον Πόλυ Πολυβίου για τις νομοθεσίες που αφορούν στο ασυμβίβαστο και στις αποκρατικοποιήσεις και τον Χρίστο Κληρίδη για τους νόμους που σχετίζονται με τα θέματα ραδιοτηλεοτπικών καναλιών.

Επίσης, ανάμεσα στους εκπροσώπους της βουλής είναι ο Κρις Τρανταφυλλίδης και η Αναστασία Παπαδοπούλου για το θέμα της ποσόστωσης στα ΔΣ ημικρατικών οργανισμών, η Μικαέλλα Ιωαννίδου και ο Μιχάλης Πικής.

Κατά τη διαδικασία ο κ. Κληρίδης αιτιολογώντας την εισήγηση του ανέφερε ότι οι υπό κρίση νομοθεσίες ψηφίστηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας της βουλής ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέστησε όπως καταχωρηθούν αναφορές για τα νομοθετήματα που φαίνεται ότι προσκρούουν σε συνταγματικές διατάξεις.

Τόνισε ότι δεν αμφισβητείται η κρίση των νομοθετών ούτε και η καλή πρόθεση του Σώματος για το καλό που θα προσφέρει η εφαρμογή των νομοθετημάτων ωστόσο, τόνισε, πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι νομοθεσίες συνάδουν με το Σύνταγμα.

Σημείωσε μάλιστα, ότι αισθάνεται άσχημα για τη θέση στην οποία έχει βρεθεί η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, να πρέπει να εξετάσει αναφορές 16 νομοθεσιών.

Εισηγήθηκε παράλληλα, όπως συνεκδικαστούν κάποιες από τις αναφορές όπως για παράδειγμα των νόμων για το πόθεν έσχες καθώς, όπως σημείωσε, σε αυτές υπάρχουν ταυτόσημα σημεία και δεν προκύπτει ανάγκη παρά μόνο για μικρές διαφοροποιήσεις ενώ, κατά τ’ άλλα η επιχειρηματολογία είναι σχεδόν ταυτόσημη.

Στην τοποθέτηση του ο δικηγόρος της βουλής σε σχέση με τους νόμους περί ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών μέσων Χρίστος Κληρίδης οι οποίοι δίνουν το δικαίωμα στην αρχή ραδιοτηλεόρασης να μην παραχωρεί άδεια λειτουργίας σε ξένο κανάλι εάν δεν διασφαλίζεται πρώτα η βιωσιμότητα των εγχώριων μέσων, έθεσε το ενδεχόμενο να ζητήσει παραπομπή κάποιων σημείων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς τίθεται θέμα σύγκρουσης με τη συνθήκη της ΕΕ.

Ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης της Ολομέλειας του ανωτάτου αναφέρθηκε στην εισήγησή του προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η άποψη περί διάλυσης της βουλής είναι εσφαλμένη.

«Η βουλή», πρόσθεσε, «δεν διαλύεται σε οποιοδήποτε στάδιο αφού εξαντλήσει τη θητεία της. Μεταξύ διάλυσης της βουλής και σύστασης της νέας βουλής, θα μπορούσε κανονικά, να συνέλθει και να εξετάσει τα θέματα των αναπομπών», ανέφερε ο κ. Κληρίδης σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει νεκρή περίοδος για τη βουλή. Ειδικά για τις αναπομπές, πρόσθεσε, υπάρχει συγκεκριμένη πρόνοια σε άλλο άρθρο του Συντάγματος.

Επεσήμανε ότι εάν η βουλή εξετάσει τις αναπομπές υπό τη νέα της σύνθεση, θα εγερθεί συνταγματικό θέμα και οι νόμοι θα είναι άκυροι καθώς θα είναι, όπως σημείωσε, εκπρόσθεσμοι.

Αναφερόμενος στην επιστολή του προέδρου της βουλής προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σημείωσε πως η βουλή φαίνεται, ότι θα αφήσει να παρέλθει το διάστημα των 15 ημερών παραλείποντας, ουσιαστικά, να επιληφθεί του θέματος, ώστε να μην υπάρχει η ανάλογη υποχρέωση εκ μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας να υπογράψει τους νόμους και να τους δημοσιεύσει ώστε να λάβουν ισχύ. Ουσιαστικά, δεν θα υπάρχουν οι νόμοι αυτοί, όπως εξήγησε ο γενικός εισαγγελέας.

Στο ανώτατο δικαστήριο καταχωρήθηκαν συνολικά 16 αναφορές στη βάση σύστασης από τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας εκ μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας, εγείροντας θέματα αντισυνταγματικότητας ή ασυμβατότητας με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάποιων εκ των διατάξεων τους.

Οι αναφορές που τέθηκαν είναι οι εξής:

Ο περί Εξυγίανσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων και Επενδυτικών Εταιρειών και Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016,

Ο περί της Ρύθμισης Αναδιαρθρώσεων Πιστωτικών Διευκολύνσεων Νόμος του 2016,

Ο περί της Ρύθμισης Θεμάτων Αποκρατικοποίησης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016,

Ο περί Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμος του 2016,

Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016,

Ο περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016,

Ο περί Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016,

Ο περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016,

Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016,

Ο περί του Στρατού της Δημοκρατίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016,

Ο περί Αστυνομίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2016,

Ο περί Ασυμβίβαστου προς την Άσκηση Καθηκόντων Ορισμένων Αξιωματούχων της Δημοκρατίας Ορισμένων Επαγγελματικών και Άλλων Συναφών Δραστηριοτήτων τους (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016,

Ο περί Ποινικού Κώδικα (Αρ. 3) Νόμος του 2016,

Ο περί Ορισμένων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Διορισμός Διοικητικών Συμβουλίων) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016,

Ο περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016,

Ο περί Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016.

Προστίθεται ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, βάσει του Άρθρου 51 του Συντάγματος, προέβηκε στην αναπομπή των ακόλουθων δύο άλλων νόμων προς επανεξέταση από τη βουλή των αντιπροσώπων:

Ο περί Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Κοινωνικών Εισφορών Νόμος του 2016 και ο περί Τερματισμού Απασχόλησης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016.

Της Μαρίας Χαμπή