You are here

Έντονες αντιδράσεις βουλευτών στη δημιουργία lobbying

11/09/2019 13:52

Την έντονη αντίδραση των βουλευτών προκάλεσε το κυβερνητικό νομοσχέδιο το οποίο προνοεί τη δημιουργία lobbying, που θα ρυθμίζει τις επαφές του κοινού με τους κρατικούς αξιωματούχους.

Ο νόμος τιτλοφορείται ως «ο περί της διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων και συναφών θεμάτων νόμος του 2019» και ουσιαστικά νομιμοποιεί τη δημιουργία lobbying που θα διευθετεί τις συναντήσεις των πολιτών με τους κρατικούς αξιωματούχους.

Σημειώνεται ότι «υπάρχει σύσταση της ομάδας κρατών κατά της διαφθοράς (Greco) ότι μέχρι 31/12/2019 η Κύπρος πρέπει να ρυθμίσει τις συγκεκριμένες ομάδες, δηλαδή τα λεγόμενα lobbies.

Το νομοσχέδιο τέθηκε σήμερα προς συζήτηση ενώπιον της επιτροπής θεσμών της βουλής και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ζαχαρίας Ζαχαρίου «ο τρόπος που είναι εγγεγραμμένος ο νόμος δημιουργεί αρκετά προβλήματα γι’ αυτό χρειάζεται περισσότερος χρόνος για εξέταση του ώστε να μπορέσει να καταλήξει η επιτροπή».

Ειδικότερα ανέφερε «το κρατικό νομοσχέδιο δημιουργεί αχρείαστη γραφειοκρατία, αναγκάζει υποχρεωτικά όσους επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με αξιωματούχους του κράτους να εγγράφονται σε ειδικό μητρώο και να ανακοινώνονται για να είναι εις γνώση του κοινού».

Παράλληλα σημείωσε ότι «δημιουργεί επίσης επαγγελματίες του κλάδου δηλαδή κάποιοι να εκπροσωπούν τα συμφέροντα οργανωμένων φορέων και υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ της λεπτής γραμμής των οικονομικών συμφερόντων των lobbying και του απλού πολίτη που επιθυμεί να εκφράσει μια άποψη στο βουλευτή, στον υπουργό ή σε οποιοδήποτε έχει εκλεγεί για να τον εκπροσωπεί».

Ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι «πριν τη συνέχιση της συζήτησης δόθηκε χρόνος μέχρι αρχές Οκτωβρίου να καταθέσουν τις θέσεις τους όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού δήλωσε ότι «πρόκειται για μια νομοθεσία που θεσμοθετεί τη δημιουργία lobbying στην Κύπρο κάτι που εμείς ερμηνεύουμε ότι θεσμοθετείται η άσκηση επιρροής σε αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις».

Επεσήμανε επίσης ότι «μέσω του νομοσχεδίου καταργείται μια νοητή γραμμή, που έπρεπε να υπάρχει, μεταξύ της ηθικής και δεοντολογίας σε ότι αφορά την κοινωνική διεκδίκηση και κοινωνικούς αγώνες ενώ την ίδια ώρα την επιχειρηματική διεκδίκηση και τη διεκδίκηση για οικονομικό όφελος».

Ενδεικτικά ανέφερε ο κ. Δαμιανού, «είναι ένα πράγμα να βλέπει ένα βουλευτή ένας επιχειρηματίας για να τον πείσει να έχει 24 ώρες το εικοσιτετράωρο ανοικτό το πολυκατάστημα του και άλλο μια μητέρα που θα ήθελε την Κυριακή για τα παιδιά της».

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι «με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα δημιουργείται δουλειά γι’ αυτές τις επιχειρήσεις μέσα από μια περίεργη ανάμειξη του δικαιώματος του κάθε πολίτη να πλησιάζει από μόνος του βουλευτές ή κρατικούς αξιωματούχους και να παρουσιάζει την υπόθεση του με αυτούς τους επιχειρηματίες».

Εξήγησε ότι για να δει ένας πολίτης ένα βουλευτή θα πρέπει να γεμίσει φόρμα, να γραφτεί σε μητρώο, να φέρει πιστοποιητικό καθαρού ποινικού μητρώου, γι’ αυτό και κρίθηκε από το σύνολο της επιτροπής ως ακατάλληλο προς συζήτηση, κάτι που αποδέχθηκε και η εκτελεστική εξουσία η οποία ανέλαβε να το ξαναμελετήσει.

Τη διαφωνία του στο νομοσχέδιο εξέφρασε και ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, λέγοντας ότι «όχι μόνο δεν καταπολεμάται η διαφθορά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αλλά θεσμοθετείται και προάγεται. Είναι κοινή λογική ότι τα lobbying θα εξυπηρετούν και τα ανάλογα συμφέροντα».

Της Ηρώς Ευθυμίου