You are here

Επεισοδιακή συνεδρία για εκλογικό νόμο

28/06/2010 17:58
Έντονο παρασκήνιο άρχισε να εκτυλίσσεται στους διαδρόμους της βουλής για τον εκλογικό νόμο, υπό το φως των έντονων αντιδράσεων κατά της πρότασης των δύο μεγάλων κομμάτων, οι οποίες λίγο έλειψαν να τινάξουν στον αέρα την απογευματινή συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών. Υπό το βάρος των αντιδράσεων εντός και εκτός του κόμματος, ο Δημοκρατικός Συναγερμός έκανε για πρώτη φορά λόγο σε εναλλακτικά σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου που δεν αποκλείεται να κάνουν την εμφάνιση τους τις επόμενες μέρες, αφού το θέμα προωθείται με διαδικασίες express στη επόμενη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων την Πέμπτη και ενδεχομένως στην Oλομέλεια.

Η πρόταση νόμου που κατέθεσαν αιφνιδίως στη βουλή την Πέμπτη το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ προνοεί αύξηση των βουλευτών στους 63 με την προσθήκη μίας έδρας στη Λάρνακα και έξι βουλευτών επικρατείας. Το σημείο της πρότασης που συγκέντρωσε τα πλείστα πυρά αφορά το εκλογικό μέτρο του 3,5% (από 1,8% που είναι σήμερα) που καθιστά δυσκολότερη την αντιπροσώπευση στη βουλή των μικρότερων κομμάτων.

Η πρόταση νόμου θα τεθεί την Πέμπτη εκ νέου ενώπιον της άτυπης σύσκεψης των αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων για να αποφασιστεί κατά πόσο θα κατατεθεί σχέδιο απόφασης στην ολομέλεια, εάν δηλαδή το θέμα θα τεθεί στη σύνοδο της βουλής για έγκριση.

Ανοίγει πόρτα συμβιβασμού ο ΔΗΣΥ

Η σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών ήταν πάντως επεισοδιακή και έγινε εν μέσω έντονων αντιδράσεων και διαφωνιών από τα μικρά κόμματα ακόμα και με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από τη βουλή για εξέταση της πρότασης.

Κατά τη συζήτηση διαφάνηκε ότι για την αύξηση του αριθμού των βουλευτών απαιτείται πρώτα απόφαση της Ολομέλειας της βουλής για υιοθέτηση της τροποποίησης από τα 2/3 των βουλευτών, αριθμός που ισοδυναμεί με 38 βουλευτές.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ιωνάς Νικολάου, άφησε ανοικτά διάφορα ενδεχόμενα εκφράζοντας την πρόθεση του κόμματος του να συζητήσει και ακούσει επιμέρους εισηγήσεις και τροποποιήσεις για να υπάρξει συναίνεση και να μπορέσει η τροποποίηση να εξασφαλίσει 38 βουλευτές.

Ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Νικολάου, ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμος να συζητήσει τη δυνατότητα της οριζόντιας ψηφοφορίας, την καθιέρωση σταυρού προτίμησης στους βουλευτές επικρατείας ενώ άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο το εκλογικό μέτρο να τροποποιηθεί και να μην είναι 3,5%.

Οργισμένος ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Αγγελίδης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το κόμμα του να καταθέσει νέα πρόταση νόμου για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενώ ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι θα καταθέσει άλλη πρόταση με την οποία θα εισηγείται όπως η καθιέρωση βουλευτών επικρατείας να γίνεται από το υφιστάμενο αριθμό των 56 βουλευτών.

Θα ζητήσει εξάλλου όπως οι βουλευτές επικρατείας να εκλέγονται βάση του σταυρού προτίμησης.

Επεισοδιακή συνεδρίαση

Από την έναρξη της συνεδρίας διαφάνηκε ότι η συζήτηση θα ήταν θυελλώδης και με σφοδρές αντιπαραθέσεις.

Οι βουλευτές χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα και καθόλη τη διάρκεια της συζήτησης αντάλλαζαν βαριές κατηγορίες και άφηναν πολλά υπονοούμενα.

Το χορό των αντιδράσεων έσυραν ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ, οι οποίοι έθεσαν θέμα διαδικασίας και υποστήριξαν ότι η Επιτροπή Εσωτερικών ήταν αναρμόδια να συζητήσει το όλο θέμα, γεγονός που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις.

Οι βουλευτές των μικρότερων κομμάτων ζήτησαν τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για να αποφασιστεί εάν το θέμα θα συζητηθεί.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννος Λαμάρης, αποφάσισε να διαβουλευθεί με τους βουλευτές σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, ωστόσο αργότερα η συνεδρία συνεχίστηκε κανονικά στην παρουσία των φιλοξενούμενων και των ΜΜΕ, απορρίπτοντας τις εισηγήσεις των κομμάτων για ψηφοφορία.

Καταλυτική ήταν η τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Πέτρου Κληρίδη, ο οποίος δήλωσε ότι δεν μπορεί να διακοπεί μια συνεδρία η οποία συζητά ένα θέμα το οποίο παρέπεμψε η Oλομέλεια.

Οι αντιπαραθέσεις ήταν χωρίς τέλος και τα μικρότερα κόμματα έκαναν λόγο για δικτατορική συμπεριφορά από τον Πρόεδρο της Επιτροπής.

Από πλευράς του ΔΗΚΟ ο βουλευτής, Αντρέας Αγγελίδης, ανέφερε ότι είναι αναρμόδια η Επ. Εσωτερικών και ότι κακώς συζητήθηκε το θέμα.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, έκανε λόγο για πρωτοφανή διαδικασία υποδεικνύοντας, ότι ο Πρόεδρος μιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής δεν δικτατορεύει αλλά προεδρεύει και ακούει τις θέσεις των κομμάτων.

Πυρά κατά του Γιάννου Λαμάρη εξαπέλυσε και ο μοναδικός βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ο οποίος αναφέρθηκε σε οδοστρωτήρα ο οποίος έχει στόχο την πολυφωνία και τα πολιτικά κόμματα και ταυτόχρονα διερωτήθηκε ποιος θα είναι ο στόχος αύριο.

Αντικρούοντας τα πυρά και υπεραμυνόμενος της πρότασης νόμου, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ο Γιάννος Λαμάρης, αναφέρθηκε σε αντιστροφή της λογικής.

«Ευτυχώς σε αυτό τον τόπο», είπε, «υπάρχει δημοκρατία, φτάσαμε στο σημείο η μειοψηφία να θέλει να επιβάλλει τη θέση στην πλειοψηφία».

Ο κ. Λαμάρης, ανέφερε ότι οι βουλευτές Επικρατείας θα ασκούν τα ίδια καθήκοντα με τους υπόλοιπους 56+1 βουλευτές, παραθέτοντας ταυτόχρονα τους αριθμούς των βουλευτών που υπάρχουν σε κοινοβούλια άλλων χωρών.

«Στο Λουξεμβόυργο», σημείωσε «οι βουλευτές είναι 60, στη Μάλτα 69 και στην Εσθονία 101», υποδεικνύοντας με νόημα ότι τα μικρότερα κόμματα ενοχλούνται κυρίως με αύξηση του εκλογικού μέτρου.

«Εάν ήταν μόνο η αύξηση του αριθμού των βουλευτών», είπε «θα χειροκροτούσατε».

Η τοποθέτηση του άνοιξε νέο γύρο αντιπαραθέσεων. Μέρος της συζήτησης αναλώθηκε και στην επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των βουλευτών.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης, επιφυλάχθηκε να απαντήσει σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που θα γίνει αποδεκτή η αύξηση των βουλευτών τότε είναι λογικό να γίνει αποδεκτή και η αύξηση των δαπανών. Πάντως ο Γενικός Εισαγγελέας, τόνισε με νόημα ότι αυτά τα θέματα η βουλή θα πρέπει να τα ρυθμίζει μόνη της, χωρίς να γίνονται παραπομπές στο Ανώτατο Δικαστήριο γιατί έτσι όπως εξήγησε βλάπτεται η ίδια η βουλή.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών, Λάζαρος Σαββίδης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αύξηση των δαπανών και αναφερόμενος σε δημοσιεύματα για περικοπές στους βουλευτές, διερωτήθηκε κατά πόσο αυτό θα αντισταθμίσει σε ενδεχόμενη αύξηση των βουλευτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, διαχώρισε τη θέση του από αυτή του κόμματος του. Υποστήριξε ότι δεν είναι πρέπον εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η βουλή να προχωρήσει σε αύξηση του αριθμού των βουλευτών, επισημαίνοντας, ότι εάν τελικά η βουλή αποφασίσει αύξηση των μελών του κοινοβουλίου, για τους βουλευτές επικρατείας να υπάρχει σταυρός προτίμησης.

Από την κομματική γραμμή αποστασιοποιήθηκαν νωρίτερα και άλλα στελέχη του ΔΗΣΥ, όπως ο βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους και το μέλος του πολιτικού γραφείου, Χρίστος Τριανταφυλλίδης.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Φειδίας Σαρίκας, διερωτήθηκε κατά πόσο έγινε κάποια μελέτη πριν την υποβολή της πρότασης νόμου. Πάντως μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη το παρασκήνιο θα είναι οργιώδες γιατί όπως αφήνεται να νοηθεί εάν τα δύο μεγάλα κόμματα δεν είναι απόλυτα σίγουρα ότι έχουν την πλειοψηφία επί της πρότασης ενδεχομένως να κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου