You are here

Επικρίσεις, αντεγκλήσεις, ειρωνείες βουλευτών στην ολομέλεια

10/12/2019 16:58

Με επικρίσεις, ειρωνείες και διασταυρούμενα πυρά  μεταξύ των βουλευτών της αντιπολίτευσης και του συγκυβερνώντος κόμματος συνεχίστηκε σήμερα η δεύτερη ημέρα της συνεδρίας της ολομέλειας.

Οι βουλευτές του ΑΚΕΛ από το βήμα της βουλής χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα κατηγόρησαν ευθέως την κυβέρνηση για αντιλαϊκή πολιτική και παντελή έλλειψη κοινωνικής πολιτικής, για σκάνδαλα και διαφθορά.

Σε πιο ήπιους τόνους αλλά αρκετά καυστική και η ομιλία των βουλευτών του ΔΗΚΟ.

Πρώτος στο βήμα της ολομέλειας ανέβηκε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής, ο οποίος ανέφερε ότι «μπροστά στην αντιλαϊκή και αντικοινωνική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας απαντά ότι δεν πάει άλλο».

Δεν αντέχει άλλο, είπε, «τη φτώχεια, τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις, την απορρύθμιση της εργασίας, την υποαπασχόληση, την ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, την αδυναμία απόκτησης ιδιόκτητης στέγης».

Τόνισε ότι «δεν μπορεί να ανεχθεί, ότι ο παραγόμενος πλούτος να πηγαίνει στις τσέπες των λίγων και η πλειοψηφία να υποφέρει».

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης για να απαντήσει ότι οι κοινωνικές  παροχές μειώθηκαν πολύ περισσότερο το 2013 ενώ σήμερα οι κοινωνικές παροχές εκτοξεύθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ και ανήλθαν στο €3,1 δισ. από €2,7 δισ. το 2018.

Ο κ. Μαυρίδης, κάλεσε την κυβέρνηση επίσης να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες και χρησιμοποιήσει τα όποια πλεονάσματα για μείωση του δημόσιου χρέους ώστε να μειωθεί και το βάρος που έχουν στις πλάτες τους οι πολίτες και οι υπόλοιπες γενεές.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας, κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει τέτοιες πολιτικές ώστε να αποδείξει ότι η οικονομία είναι πλέον ανθεκτική.

Ο κ. Μουσιούττας από το βήμα της ολομέλειας  αναφερόμενος στο σχέδιο Εστία επανέλαβε ότι το ΔΗΚΟ προτείνει σχέδιο το οποίο θα επιβραβεύει τους καλοπληρωτές οι οποίοι για ακόμη μια φορά καλούνται να στηρίξουν τις ευπαθείς ομάδες που θα ενταχθούν στο σχέδιο Εστία.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ελένη Σταύρου, στη δική της τοποθέτηση σχολιάζοντας την αναφορά νωρίτερα του βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργου Γεωργίου για το κούρεμα των καταθέσεων που έγινε επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη, με ειρωνικό ύφος διερωτήθηκε «ποιοι οδήγησαν στο κούρεμα των καταθέσεων και ποιες πρακτικές ακολούθησαν»;

Ανέφερε επίσης ότι ένας από τους τρεις πυλώνες του προγράμματος της στις βουλευτικές εκλογές είναι η Λεμεσός να καταστεί πρωτεύουσα της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για να πάρει ακολούθως πληρωμένη απάντηση από το βουλευτή του ΔΗΚΟ Παύλο Μυλωνά ο οποίος υπέδειξε ότι «εμείς θέλουμε μια ανθρώπινη Λεμεσό ανθρωποκεντρική τι να την κάνω πρωτεύουσα της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο κ. Μυλώνας,  τόνισε επίσης ότι, «παράγουμε συνεχώς εργαλεία μιας παραγωγικής κοινωνίας και δεν παράγουμε ανθρώπους. Αν ρωτήσουμε έξω οποιοδήποτε συμπολίτη μας ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός χρήσιμου πολίτη θα απαντήσουν ότι είναι οι λογιστές και οι δικηγόροι».

Τα χρυσά διαβατήρια αντικείμενο οξείας αντιπαράθεσης

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος, στη δική του ομιλία του απαντώντας στις  αναφορές του βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού για «τα χρυσά διαβατήρια», παρατήρησε ότι ανάμεσα στις ανακλήσεις διαβατηρίων είναι και δύο που δόθηκαν επί διακυβέρνησης Χριστόφια και αφορούν ξέπλυμα κάποιων δις που γινόταν σε γνώση των τότε κυβερνώντων.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου, βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, επίκρινε την κυβέρνηση ότι έχει «εθιστεί στο ψέμα» ενώ προέτρεψε τον  βουλευτή του ΔΗΣΥ Ευθύμιο Δίπλαρο να είναι πιο ταπεινός.

Υπενθύμισε ότι ο κ. Δίπλαρος είχε κατηγορήσει την οικογένεια Χριστόφια για αθέμιτο πλουτισμό, με το δικαστήριο να αποφαίνεται ότι οι κατηγορίες αυτές ήταν ψευδείς και αναληθείς.

Σε σχέση με τα θέματα διαφθοράς, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στις πληροφορίες για το ιδιωτικό αεροσκάφος του Σαουδάραβα που μετέφερε και την οικογένεια του προέδρου στις Σεϋχέλλες, σημειώνοντας ότι η έρευνα γίνεται για τα υπηρεσιακά ταξίδια και όχι για το ταξίδι στις Βρυξέλλες.

Σε κρίση θεσμών αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού τονίζοντας  ότι τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί σοβαρά κρούσματα παραβίασης νομοθεσιών, κανόνων δεοντολογίας και χρηστής διοίκησης, αναφορικά με το ασυμβίβαστο και τη σύγκρουση συμφέροντος.

Ο κ. Δαμιανού εξέφρασε ανησυχία «για όσα πρωτοφανή είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη δικαιοσύνη», προσθέτοντας ότι «η εύλογη αμφισβήτηση της αντικειμενικής αμεροληψίας ως αποτέλεσμα κρουσμάτων σύγκρουσης συμφέροντος πλήγωσε τη δικαιοσύνη».

Λαμβάνοντας ακολούθως το λόγο ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού, είπε πως μια ιστορική πολιτική δύναμη του τόπου ξέμεινε από πολιτικές προτάσεις και ανέσυρε την προπαγάνδα, τον λαϊκισμό και τη σκανδαλοθηρία.

Ο κ. Κυπριανού απάντησε στα όσα ακούστηκαν χθες από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, κατά τη δική του ομιλία για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε σχέση με τα όσα λέχθηκαν χθες από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ για τη δημόσια υπηρεσία, ο κ. Κυπριανού είπε «αν συνεχίσουμε με αυτές τις λογικές αυτοί που παράγουν χρήμα θα είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που το καταναλώνουν», για να προσθέσει ότι το ΑΚΕΛ συνεχίζει στις ίδιες πρακτικές, εγκλωβίζοντας δυστυχώς και τα υπόλοιπα κόμματα.

Όσον αφορά τα περί «διαφθοράς στον δημόσιο τομέα», ο κ. Κυπριανού είπε: «Για όνομα του Θεού. Εσείς που καταδικάσετε, καταψηφίσατε τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα μας μιλάτε εμάς για τις συμπεριφορές του δημοσίου τομέα και κατακρίνεται γι΄ αυτό την κυβέρνηση και ζητάτε παραιτήσεις;».

Πρόσθεσε ακόμα ότι αν δούμε την προσφορά «μετά το 2010 τίποτα δεν κτίζεται στην Κύπρο, γιατί έχει  καταρρεύσει οι οικοδομική βιομηχανία από το 2009 και μετά οι τράπεζες κατέρρευσαν και σήμερα δυσκολεύονται να δανείσουν». 

Το ότι οικονομία βαίνει καλώς είναι πραγματικότητα, αλλά αυτή την πραγματικότητα πρέπει να τη νοιώσουν και οι πολίτες, δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών, βουλευτής του ΔΗΚΟ  Άγγελος Βότσης.

Στη δική του τοποθέτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, ο κ. Βότσης  αναφορικά με την θετική ψήφο του ΔΗΚΟ επί του προϋπολογισμού, είπε πως το ΔΗΚΟ έχει θετική στάση, αφού με τον τρόπο αυτό καταφέρνει να «εμβολιάζει τους προϋπολογισμούς».

Ο κ. Βότσης επέκρινε την κυβέρνηση ότι «κάνει παιχνίδι με τρείς ή τέσσερις μεγαλοεπιχειρηματίες» στο θέμα του ωραρίου καταστημάτων, ένα ζήτημα που έχει τεράστια κοινωνικά στοιχεία. Συμπλήρωσε πως η Βουλή θα επιστρέψει πίσω τη αρμοδιότητα στην κυβέρνηση.

Με αφορμή, όπως ανέφερε, την επαναφορά των ιδιωτικοποιήσεων από την κυβέρνηση, ο κ. Βότσης είπε πως το ΔΗΚΟ δεν θα αποδεχθεί ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών που λειτουργούν επιτυχώς στον ανταγωνισμό.

«Ξεχάστε τη Cyta είναι όνειρο απατηλό», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ταυτόχρονα πως και η Cyta πρέπει να πάει όσα μέτρα χρειάζονται για να σταθούν στο ανταγωνιστικό περιβάλλον. 

Της Ηρώς Ευθυμίου