You are here

Επίπληξη Αννίτας σε βουλευτές για ανεξόφλητα εντάλματα

14/01/2022 08:22

Αυστηρή επίπληξη προς βουλευτές με ανεξόφλητα εντάλματα προστίμων απηύθυνε χθες η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, με στόχο τη συμμόρφωση τους.

Σε επιστολή που απέστειλε στους βουλευτές η πρόεδρος του Κοινοβουλίου, αναφέρει πως «έχει περιέλθει στην αντίληψη μου δημοσίευμα στον ημερήσιο Τύπο, στο οποίο γίνεται αναφορά στη βουλευτική ασυλία και σε εκκρεμότητες οφειλών των μελών της Βουλής, ειδικά ως προς επιβληθείσες χρηματικές ποινές για τροχαίες παραβάσεις, αλλά και άλλες».

Επισημαίνει ότι, «όπως γίνεται αντιληπτό, κάθε βουλευτής/τρια διέπεται από γενικούς και ειδικούς κανόνες δεοντολογίας, όπως αυτοί εκφράζονται στον Κώδικα Δεοντολογίας για τα μέλη του Σώματος και όπως επιβάλλεται από τον Κανόνα 1, αυτού αναφορικά με την εν γένει παρουσία τους στην κοινωνία».

Η κ. Δημητρίου τονίζει ότι «υπό το φως των πιο πάνω, καθίσταται αντιληπτό ότι οι βουλευτές/ βουλεύτριες με την εν γένει παρουσία τους τόσο κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, όσο και ευρύτερα, πρέπει να αποτελούν πρότυπο συμπεριφοράς και συμμόρφωσης προς τις νόμιμες υποχρεώσεις τους».

Καλεί τέλος τους βουλευτές όπως, «ως εκ τούτου, παρακαλώ όπως ληφθεί ιδιαίτερα υπόψη η ανάγκη εμπέδωσης πίστης και σεβασμού προς τις Αρχές του κράτους δικαίου και πλήρους και άμεσης συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις που εκπηγάζουν από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προς όλους τους πολίτες».

Υπενθυμίζεται ότι βάση έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, μεταξύ των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων περιλαμβάνονται και τέσσερα μέλη της Βουλής που δε πλήρωσαν τα πρόστιμά τους.

Εναντίον τους εκκρεμούν 23 εντάλματα που εκδόθηκαν από το 2015-2020 για το ποσό των 5.374 ευρώ. Τα περισσότερα εντάλματα εκδόθηκαν μετά από τροχαίες παραβάσεις.