You are here

Επιστρέφουν με βαριά ατζέντα στη Bουλή

03/01/2022 11:06

Εβδομάδα έκτακτων συνεδριάσεων των κοινοβουλευτικών επιτροπών είναι η πρώτη του 2022, καθώς τόσο η Ολομέλεια όσο και κοινοβουλευτικές επιτροπές έχουν προγραμματισμένες συνεδρίες για επείγονται ζητήματα τα οποία θέτουν σε προτεραιότητα.

Πέραν της συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής και της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για το θέμα της αναπομπής του νόμου για την καθολική μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα, εκτάκτως αναμένεται να συνεδριάσει αύριο και η επιτροπή Εμπορίου, ενώ τις πρώτες τους τους συνεδρίες με θέματα προτεραιότητας έχουν ήδη ορίσει και άλλες κοινοβουλευτικές επιτροπές, όπως οι επιτροπές Νομικών, Εργασίας, Εσωτερικών και Παιδείας.

Ψηλά στις προτεραιότητες της Βουλής, βρίσκονται τα νομοσχέδια για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δικαιοσύνης, αλλά και η εξέταση των προϋπολογισμών των ημικρατικών Οργανισμών, καθώς επίσης τα νομοθετήματα για τη δημιουργία πλαισίου αδειοδότησης και εποπτείας εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και για την ίδρυση και λειτουργία υφυπουργείου Πολιτισμού.

Στην επιτροπή Ενέργειας θα τεθεί προς συζήτηση το θέμα των νέων χρεώσεων των τραπεζών, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις την περασμένη εβδομάδα.

Βαριά η ατζέντα της επιτροπής Οικονομικών

Σε έκτακτη συνεδρία η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής  την Τρίτη 4 Ιανουαρίου, θα εξετάσει την αναπομπή του νόμου για καθολική μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στην τιμή του ηλεκτρισμού στο 9%, χωρίς χρονικό περιορισμό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε τον νόμο που ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις 3 Δεκεμβρίου, επικαλούμενος παραβίαση του δικαίου της ΕΕ. Στη συνεδρία της Επιτροπής κλήθηκαν να παραστούν ο γενικός εισαγγελέας και ο υπουργός Οικονομικών.

Η Επιτροπή αναμένεται εξάλλου στην πρώτη συνεδρία της στις 10 Ιανουαρίου, να ολοκληρώσει την συζήτηση επί των τριών νομοσχεδίων που αφορούν στη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και ειδικότερα το σύστημα αξιολόγησης και προαγωγής των δημοσίων υπαλλήλων.

Επίσης στην ατζέντα της πρώτης συνεδρίας της αναμένεται να είναι και τα δύο νομοσχέδια που αφορούν στο πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι η ψήφιση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων είναι στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους €85 εκατ. του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα πρέπει να υιοθετηθούν πριν το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Στην ατζέντα της Επιτροπής εξάλλου με την επαναλειτουργία της Βουλής θα βρεθούν και οι προϋπολογισμοί των πλείστων ημικρατικών οργανισμών του 2022.

Ως γνωστό οι πλείστοι ημικρατικοί οργανισμοί θα λειτουργήσουν με δωδεκατημόρια κατά τον πρώτο μήνα του νέου χρόνου, καθώς μόλις πέντε έλαβαν έγκριση του προϋπολογισμού τους από την Ολομέλεια της Βουλής.

Οι χρεώσεις τραπεζών στην επιτροπή Ενέργειας

Σε έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού επίσης την Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2022, θα τεθεί προς συζήτηση το θέμα των νέων χρεώσεων των τραπεζών και οι επιπτώσεις τους στους καταναλωτές.

Στην συνεδρία κλήθηκαν να παραστούν οι υπουργός Οικονομικών, ο διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας, εκπρόσωποι του υπουργείου Ενέργειας, οργανώσεων και συνδέσμων.

Στην συνεδρία της Επιτροπής την Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022 θα συζητηθεί μεταξύ άλλων, το θέμα της δημιουργίας και λειτουργίας του Τεχνολογικού Πάρκου στο Πεντάκωμο και οι επιπτώσεις στον τομέα της έρευνας.

Στις προτεραιότητες της επιτροπής για συζήτηση είναι και το θέμα της κατάργησης του ετήσιου τέλους ύψους €350 που επιβάλλεται σε όλες τις εγγεγραμμένες εταιρείες. Η πρόταση των κομμάτων ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ και Οικολόγων για κατάργηση του ετήσιου τέλους εταιρειών είχε τεθεί για συζήτηση στις 7 Δεκεμβρίου ενώπιον της Επιτροπής.

Στο μεταξύ το υπουργείο Ενέργειας προχώρησε σε παράταση της πληρωμής του τέλους μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2022, ενώ ο υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2022, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του τέλους στα πλαίσια της φορολογικής μεταρρύθμισης που βρίσκεται στα σκαριά.

Ψηλά στις προτεραιότητες της Επιτροπής για συνέχιση της συζήτησης, είναι και θέματα που παραμένουν ανοιχτά όπως το ζήτημα της ρύθμισης της λειτουργίας των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, ο εφοδιασμός καυσίμων από τα κατεχόμενα, αλλά και οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις στις τιμές βασικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, συνεπεία της αύξησης της τιμής των καυσίμων και της κατακόρυφης αύξησης των ναύλων για εισαγωγές προϊόντων.

Αρχή με διαφθορά στην επιτροπή Νομικών

Ενώπιον της Επιτροπής Νομικών κατά την πρώτη συνεδρίαση της στις 10 Ιανουαρίου του 2022 θα επανατεθεί για συζήτηση το νομοσχέδιο για την σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς.

Υπενθυμίζεται ότι οι έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι ξεδοντιασμένες εξουσίες της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς προκάλεσαν την απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου την ύστατη, ώστε να επανεξεταστεί από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

Στην συνεδρία θα εξετασθεί επίσης, το νομοσχέδιο για την δημιουργία πλαισίου Παροχής Ειδικής Έννομης Προστασίας στους Πληροφοριοδότες Δημοσίου, του οποίου η συζήτηση άρχισε πριν από την διακοπή των εργασιών της Βουλής για τις γιορτές.

Επίσης, σημαντικά νομοθετήματα που αφορούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις της δικαιοσύνης αναμένεται να τεθούν ενώπιον της Επιτροπής, όπως η τροποποίηση του περί Δικαστηρίων Νόμου, αλλά και πρόταση νόμου για τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε η ιδιότητα του βουλευτή να καταστεί ασυμβίβαστη προς οποιαδήποτε επαγγελματική ιδιότητα ή δραστηριότητα.

Στο επίκεντρο η μεταρρύθμιση της ΤΑ

Από την πλευρά της η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών θα συνέλθει την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, για να ολοκληρώσει την συζήτηση επί των τριών νομοσχεδίων για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο να κατατεθούν για ψήφιση στην πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας του σώματος.

Ενώπιον της επιτροπής εκκρεμούν επίσης, τα νομοσχέδια για την εισαγωγή ρυθμίσεων αναφορικά με τη διαδικασία πλήρωσης θέσης δημάρχου, κοινοτάρχη και μελών δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων, οι οποίες κενώνονται πριν από τη διενέργεια των επερχόμενων εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης το έτος 2024, τα οποία χρήζουν άμεσης νομοθετικής ρύθμισης.

Επίσης ενώπιον της Επιτροπής μεταξύ άλλων, παραμένουν για συζήτηση πρότασης νόμου για θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση της χωροθέτησης των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας.

Επιτροπή Θεσμών με πόθεν έσχες και lobbying

Ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών βρίσκεται το νομοσχέδιο για θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση της δραστηριότητας «lobbying», ώστε να κατοχυρωθεί η διαφάνεια στις επαφές προσώπων που ενδιαφέρονται να εμπλακούν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων επί ζητημάτων που άπτονται της εκτελεστικής ή της νομοθετικής εξουσίας, με αξιωματούχους ή μέλη της κρατικής υπηρεσίας ή και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Επίσης, εκκρεμεί η ολοκλήρωση της συζήτησης για την τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για το πόθεν έσχες του προέδρου και των βουλευτών της Δημοκρατίας. Η πρόταση νόμου που έχει ενώπιον της η Επιτροπή, αφορά ενοποίηση αριθμού προτάσεων νόμου, οι οποίες είχαν κατατεθεί και συζητηθεί κατά την παρελθούσα βουλευτική περίοδο, με τη συμπερίληψη προνοιών των εν λόγω σχεδίων νόμου.

Η Επιτροπή αναμένεται να προχωρήσει επίσης, σε ολοκλήρωση της συζήτηση άλλων δύο προτάσεων νόμου.

Η μια αφορά εφαρμογή παρόμοιας διαδικασία πρόσληψης για θέσεις εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία των οποίων η κλίμακα δεν υπερβαίνει την κλίμακα Α9 του κυβερνητικού μισθολογίου με αυτή που εφαρμόζεται για τις θέσεις εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία των οποίων η μισθοδοτική κλίμακα δεν υπερβαίνει αυτή της Α8.

Η δεύτερη αφορά τροποποίηση του περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου, ώστε οι αποφάσεις συλλογικών οργάνων πολιτικού κόμματος οι οποίες λαμβάνονται σύμφωνα με τις πρόνοιες του καταστατικού του να μην υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο.

Προτάσεις για επιδόματα στην επιτροπή Εργασίας

Την Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022 έχει προγραμματίσει να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας για επανεξέταση του νομοσχεδίου περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Στην ατζέντα την Επιτροπής βρίσκονται ακόμα πρόταση νόμου για την προστασία της πατρότητας.

Στις προτεραιότητες της Επιτροπής για συζήτηση είναι ακόμα δύο προτάσεις που αφορούν η μεν πρώτη σε στήριξη του πατέρα, σε περίπτωση θανάτου της μητέρας κατά τη διάρκεια του τοκετού ή κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας και η δε δεύτερη σε τροποποίηση του περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νόμου, ώστε να μην τερματίζεται το δικαίωμα σε επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας, σε περίπτωση κατά την οποία την οποία ο μονογονιός συμβιώνει με άλλο άτομο.

Ίδρυση υφυπουργείου Πολιτισμού στην Επιτροπή Παιδείας

Η επιτροπή Παιδείας σε συνεδρία την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου του 2022 θα συνεχίσει την συζήτηση για την δημιουργία υφυπουργείου Πολιτισμού και διορισμό Υφυπουργού παρά τω Προέδρω σε θέματα πολιτισμού.  Παράλληλα θα συζητηθεί το ζήτημα της μετονομασίας του υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο υφυπουργείο Πολιτισμού θα μεταφερθούν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες, το τμήμα Αρχαιοτήτων και η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας με τις αρμοδιότητες τους, ενώ το περιεχόμενο του σχετικού νομοσχεδίου προκαλεί αντιδράσεις.

Μολυσματικές ασθένειες, ευθανασία και σακούλες

Σε συνέχιση της συζήτησης, μεταξύ άλλων, του νομοσχεδίου που τροποποιεί τον υφιστάμενο Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο, αναμένεται να προβεί η κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, ο περιορισμός της εξάπλωσης επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών και η αποτροπή πιθανής κατάρρευσης του συστήματος υγείας από τη διασπορά επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών.

Το νομοσχέδιο μετά από έντονες αντιδράσεις εμπλεκομένων αποσύρθηκε για τροποποίηση προνοιών του και επανακατατέθηκε στην Βουλή.

Ενώπιον της επιτροπής Περιβάλλοντος εκκρεμεί η συνέχιση της συζήτησης των κανονισμών που κατέθεσε το Τμήμα Περιβάλλοντος για την οριστική κατάργηση της διάθεσης λεπτών πλαστικών σακούλων μεταφοράς από τα σημεία πώλησης προϊόντων, αλλά και του θέματος που εξετάσθηκε αυτεπάγγελτα και αφορά στην ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας στην κοινότητα Πάνω Πλατρών και τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις πρώτες συνεδρίες έχει προγραμματίσει να συζητήσει ζητήματα μεταναστών, αλλά και για την ευθανασία, στην παρουσία των αρμόδιων υπουργών.

Της Ελένης Χαραλάμπους