You are here

Επιστρέφουν τα διατάγματα για ωράριο καταστημάτων

18/03/2019 15:35

Ανοίγει το κεφάλαιο των διαταγμάτων βάσει των οποίων καθορίζεται το ωράριο των καταστημάτων με την πρόταση νόμου που κατέθεσαν το ΔΗΚΟ και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Η πρόταση η οποία επαναφέρει στην υπουργό εργασίας την εξουσία έκδοσης διαταγμάτων με τα οποία να καθορίζεται το ωράριο των καταστημάτων, κατατέθηκε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής εργασίας όπως ανακοίνωσε σήμερα ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότση.

Η αναπληρώτρια πρόεδρος των Οικολόγων Έφη Ξάνθου υπενθύμισε ότι η βουλή με νόμο που ψήφισε το 2015 αφαίρεσε από την υπουργό εργασίας το δικαίωμα καθορισμού των ωραρίων μέσω έκδοσης διαταγμάτων. Ωστόσο, πρόσθεσε, το θέμα δεν έχει επιλυθεί οριστικά αφού ουδέποτε ήλθαν στη βουλή κανονισμοί για ρύθμιση των ωραρίων.

«Εδώ και δυόμισι χρόνια περιμένουμε από την κυβέρνηση να έρθει με κανονισμούς για να μπορεί να συζητηθεί και να ρυθμιστεί το θέμα αντί τούτου όμως επιλέγουν να μην ρυθμίσουν αυτό το σύστημα, γι’ αυτό θα επαναφέρουμε την εξουσία στην υπουργό ώστε επιτέλους να επιλυθεί αυτό το ζήτημα που ταλανίζει τόσες χιλιάδες οικογένειες στην Κύπρο», είπε.

Ερωτηθείσα αν ήταν τελικά λάθος η αφαίρεση από τη βουλή της εξουσίας από την υπουργό να καθορίζει με διάταγμα τα ωράρια των καταστημάτων, η κ. Ξάνθου είπε «πως ο λόγος που το αφαιρέσαμε ήταν η αυθαίρετη απόφαση της υπουργού η οποία αποφάσισε ότι ολόκληρη η Κύπρος θα ήταν μια συγκεκριμένη τουριστική περιοχή και άρα σε όλη την επικράτεια της Κύπρου τα ωράρια θα ήταν ελευθεροποιημένα και θα μπορούσαν όλοι να εργάζονται όσες ώρες θέλουν χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει τουλάχιστον τα ελάχιστα για τους εργαζομένους».

«Δηλαδή να εξασφαλίσουμε δια νόμου το θέμα των υπερωριών και του ελάχιστου χρόνου εργασίας ανά εβδομάδα τα οποία αυτή τη στιγμή επιφορτίζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις», σημείωσε.

Της Ηρώς Ευθυμίου