You are here

Έρευνα εισαγγελέα για λειτουργό νομικής υπηρεσίας

17/10/2019 13:06

Στα χέρια του γενικού εισαγγελέα βρίσκεται ο φάκελος υπόθεσης λειτουργού της νομικής υπηρεσίας, για τον τρόπο που χειρίστηκε τη διαδικασία, αναφορικά με την ανταλλαγή κρατικής γης με ιδιωτική γη στην περιοχή Γερμασόγειας.

Αυτό αναφέρει ο ίδιος ο γενικός εισαγγελέας σε απαντητική επιστολή του προς την βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Όπως σημειώνει ο γενικός εισαγγελέας για αποφυγή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον, έχει κυκλοφορήσει και υπενθυμιστική εγκύκλιος προς όλα τα υπουργεία που ζητούν γνωματεύσεις από τη νομική υπηρεσία, όπως αποφεύγουν να απευθύνουν επιστολές με τις οποίες ζητούν γνωματεύσεις, αναφέροντας ονομαστικά συγκεκριμένους λειτουργούς.

Ακολούθως με δεύτερη εγκύκλιο ο κ. Κληρίδης, ζήτησε όπως σε περιπτώσεις όπου κάποιο υπουργείο ζητεί γνωμάτευση από λειτουργό της νομικής υπηρεσίας, τότε οι συγκεκριμένες περιπτώσεις να υποβάλλονται στον ίδιο προσωπικά, ώστε να αποφασίζει ποιος λειτουργός θα χειριστεί την υπόθεση.

Στην επιστολή της η κ. Χαραλαμπίδου, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα θέτει ερωτήματα για την εμπλοκή της συγκεκριμένης λειτουργού.

Αναφέρει ότι η ίδια λειτουργός ανέλαβε στο παρελθόν να δώσει διάφορες γνωματεύσεις, σε πελάτες συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου που εμπλέκεται στην υπόθεση.

Το θέμα της ανταλλαγής γης εξετάστηκε σήμερα στην επιτροπή ελέγχου της βουλής στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων.

Ο γενικός ελεγκτής επανέλαβε την θέση της υπηρεσίας του ότι στις περιπτώσεις που κάποιο ιδιωτικό τεμάχιο χρειάζεται για σκοπούς δημόσιας ωφελείας, η συνήθης πρακτική είναι  η απαλλοτρίωση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας και όχι η ανταλλαγή της με κρατική γη.

Η ελεγκτική υπηρεσία αναφέρει ότι έγινε ανταλλαγή κρατικής γης αξίας €2.207.300 με γενική εκτίμηση 1.1.2013 με ιδιωτικό τεμάχιο αξίας €927.800, ύστερα από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 2016.

Ο γενικός διευθυντής του Κτηματολογίου Ανδρέας Σωκράτους, υπέδειξε ότι η ανταλλαγή κρατικής με ιδιωτική γη είναι μια πρακτική που εφαρμόστηκε αρκετές φορές στο παρελθόν και πρόσθεσε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η αξία των εκτιμήσεων των τεμαχίων στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Της Ηρώς Ευθυμίου